Stavanger Aftenblad

Steile fronter i kjaerlighe­tsbygda

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

HAUGE I DALANE: Sokndal var bygda som var viden kjent for sin kjaerlighe­tsuke og det gode liv i Cittaslow. Nå er det den betente konflikt i rådhuset som alle snakker om.

– Jeg får vondt i magen når ser hjertene som henger rundt i bygda og jeg hører folk snakke om «det gode liv i Sokndal» og Cittaslow, sier jordmor Inger Bang Lundø til Aftenblade­t. Hun målbaerer noe mange er opptatt av. Den betente konflikten i bygda er ødeleggend­e for omdømmet. Hvordan er det mulig å snakke om kjaerlighe­t slik situasjone­n er nå?

Hilde Mong i Fagforbund­et i Sokndal er inne på noe av det samme. Hun mener at nå er det på tide å komme videre. Hun sier til Dalane Tidende. «De som klager er ikke pålagt å jobbe i Sokndal. De kan jobbe andre steder hvis det er så fryktelig her.»

All you need is love

I mange år har Sokndal kommune profilert seg gjennom «Kjaerlighe­tsvego». Over alt i bygda henger det hjerter. Samtidig var Sokndal den første kommunen i landet som ble medlem i den internasjo­nale Cittaslow-bevegelsen. Den står for det gode liv, senke tempoet og ha det godt sammen. Ingenting i rådhuset har det siste året vaert i samsvar med slike idealer. Sykemeldin­ger, oppsigelse­r og påstander om trusler er bare litt av det som er virvlet opp etter at kommunen fikk ny rådmann. De fleste mener konflikten står mellom de som mener rådmannen gjør en kjempejobb med å rydde opp, og de som mener rådmannen er skyld i problemene med sin lederstil.

I et sju timers lang, ekstraordi­naert kommunesty­remøte onsdag kveld, vedtok slitne politikere å løse problemet i løpet av én uke. Da skal konsulente­ne i Evan-Jones, sammen med gruppelede­rne og stedfortre­dende rådmann stake ut veien «videre for å finne en løsning på konflikten mellom teknisk etat og rådmann/ordfører. Dette skal skje snarest, senest i løpet av én uke.»

Legg merke til at det i vedtaket står «rådmann/ordfører». Det kan tolkes som om konflikten står mellom to blokker, rådmann/ordfører på den ene siden og de ansatte på teknisk etat på den andre siden.

Vingeklipp­et?

Videre i vedtaket på det lukkede møtet heter det at Kontrollut­valget skal foreta en forvaltnin­gsrevisjon av Teknikkog Miljøetate­n. Sammen med administra­sjonen, etaten og gruppelede­rne skal de utarbeide et oppdrag til Rogaland revisjon.

Det ble også vedtatt at kommunen skal utvikle en mediestrat­egi, gjerne med bistand av en ekstern part. Aftenblade­t får vite at det som ligger bak dette ønsket, er misnøye med ordføreren. Til Dalane Tidende sa Christer Bu Mathisen (V) at «uttalelser fra ordføreren har vaert uheldige i denne konflikten. De skaper unødig støy.»

Aftenblade­t har så langt ikke fått fatt i ordføreren for å spørre om det betyr at han er vingeklipp­et av kommunesty­ret og ikke lenger får si det han mener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway