Stavanger Aftenblad

«Skrubbsår, ja takk»

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: I morgen blir det blod, svette og tårer når over 600 deltakere skal kjempe seg forbi 50 blytunge hinder gjennom Sandvedpar­ken.

«Skrubbsår, ja takk» skal det stå på skiltet som fører inn til ett av i alt 50 hinder gjennom Sandvedpar­ken, den vanligvis så fredelige og idylliske turen gjennom Sandnes.

– Dette blir tøft. Det lover jeg, ler Øyvind Sandve, en av tre initiativt­akere bak det nye hinderløpe­t i Sandnes.

Han betrakter et av de lengste hindrene der deltakerne først skal krype frem og tilbake under gjerder plassert halvannen meter over en grusbane, før de skal komme seg over en 2,55 meter høy vegg uten tau, og så ned igjen for å krype 150 meter igjen under nye gjerder, så opp og ned minst 10 ganger over en grashaug før de må komme seg over elva til neste hinder.

I morgen blir det ned andre ord langt annet enn trivelig å kjempe seg gjennom Sandvedpar­ken.

Budsjett på 700.000 kroner Klokken 10 går startskudd­et for historiens første Northman i Norge. På startstrek­en står 611 deltakere klare til å slite seg gjennom den 8,5 kilometer lange løypen som strekker seg fra Ganddal gjennom Sandvedpar­ken til målgang på Ruten i Sandnes.

110 ansvarlige for trafikk og hinder skal sørge for sikkerhete­n i og langs løypa. Budsjettet er på rundt 700.000 kroner.

– Vi tjener ikke en krone på dette i år. Tvert imot. Heldigvis har vi fått god hjelp av sponsorer. Bare de trafikkans­varlige koster oss rundt 100.000 kroner, men målet er at dette skal bli baerekraft­ig på sikt, forklarer Sandved, som er godt fornøyd med å ha nådd målet om minst 600 deltakere første året.

– Påmeldinge­n er stengt, men det er også mulig å melde seg på før start i morgen.

Stiller på startstrek­en

Marie Kloster, aktiv hinderløpe­r, er en av dem som stiller til start.

– Jeg er spent på om arrangemen­tet og gjennomfør­ingen. Det er alltid lett å gjøre nybegynner­feil første året. 50 hinder er mye, og jeg har hørt rykter om at det blir et blodslit med mange tunge løft, sier Kloster.

Hun er hektet på hinderløp og planlegger flere løp denne sesongen.

– Jeg har allerede løpt i Italia, etter Sandnes blir det The Beast i Skudesnesh­avn og Trolljeger i Sandnes, før jeg drar til EM i hinderløp i Frankrike og VM i USA i september, forteller Kloster.

Hinderløp, eller Obstacle Course Racing (OCR) som det heter på engelsk, har hatt en enorm vekst i Norge de siste årene. I 2013 ble de to første løpene arrangert her til lands. I år har listen vokst til over 20 løp.

Ny rekord

Fjorårets Trolljeger var det femte i historien. 60 deltakere stilte til start da den knallharde styrkeprøv­en ble arrangert for første gang i 2012. I fjor fullførte rundt 1200 deltakere den 8,5 kilometer lange hinderløyp­en med 40 hinder. I år stiller naermere 1700 når Trolljeger arrangeres 16. juni.

– 1500 plasser ble utsolgt i januar. Nå har vi måttet stoppe påmeldinge­n, men fyller opp med noen plasser til lag og sponsorer, sier Paal Refsland, som står bak Trolljeger på Foss-Eikeland.

Han innrømmer at han ikke akkurat er overbegeis­tret for å få en ny konkurrent.

– De må få gjøre som de vil. Løpet går uansett ikke ut over deltakelse­n til Trolljeger. Jeg frykter ikke konkurrans­en, men stusser jo på at de legger det så tett opp til vårt løp, sier Refsland. Han lover flere nye hinder i årets utgave av Trolljeger.

Mandag har Northman avtalt møte med Sandnes kommune.

– Målet er å begynne planleggin­gen av Northman 2019. Vi håper dette skal bli en årlig folkefest i Sandnes, sier Sandve.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Dette er såre enkelt, spøker Øyvind Sandve før han balanserer seg elegant over et av i alt 50 hinder gjennom Sandvedpar­ken og Sandnes sentrum.
KRISTIAN JACOBSEN – Dette er såre enkelt, spøker Øyvind Sandve før han balanserer seg elegant over et av i alt 50 hinder gjennom Sandvedpar­ken og Sandnes sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway