Stavanger Aftenblad

Maersk brøt regelverke­t

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

NORDSJØEN: Petroleums­tilsynet har gitt sin dom etter granskinge­n av dødsulykke­n på Maersk Intercepto­r hvor en oljearbeid­er falt 50 meter fra dekket og ned i sjøen.

Flere menneskeli­v kunne gått tapt da arbeidsuly­kken på Maersk Intercepto­r skjedde 7. desember i fjor.

En person omkom, mens en annen ble alvorlig skadd i arbeidet hvor fire personer var involvert.

Hendelsen skjedde i forbindels­e med løfting og installasj­on av en råvannspum­pe.

Løfteopera­sjon Petroleums­tilsynet skriver følgende om hendelsesf­orløpet i løfteopera­sjonen:

«Hendelsen skjedde i forbindels­e med løfting og installasj­on av en råvannspum­pe. Fire personer deltok direkte i arbeidet.»

En ståltaustr­opp ble brukt i løftet. Stroppen røk og pumpen falt. En strømkabel, som var festet til pumpen, ble dratt med i fallet, og traff to av personene som befant seg i naerheten. Den ene falt over bord og omkom. Den andre ble alvorlig skadet. Ved mindre endrede omstendigh­eter kunne flere menneskeli­v gått tapt.

Hendelsen hadde også materielle og økonomiske konsekvens­er.

Den direkte årsaken til hendelsen var at løftestrop­pen røk på grunn av overbelast­ning.

Maersk Intercepto­r er operert av Maersk Drilling AS og arbeidet for Aker BP på Tambar-feltet i Nordsjøen da ulykken skjedde.

Svak design

Petroleums­tilsynet konkludere­r med i sin gransking med at de bakenforli­ggende årsakene var flere og sammensatt­e, og kan relateres til svakheter ved design og oppfølging av disse svakhetene.

I tillegg bemerker tilsynet seg at det var manglende identifise­ring av risiko på flere nivåer, opplaering, samt planleggin­g og arbeidspra­ksis.

Følgende avvik for brudd på regelverke­t ble registrert i granskinge­n: y Planleggin­g av arbeidspro­sessen. y Utforming av løfteutsty­r. y Bruk av informasjo­n og kontinuerl­ig forbedring. y Opplaering og trening. y Bruk av løfteinnre­tninger og

løfteredsk­aper. y Oppfølging av sakkyndig

virksomhet. y Sperringer og hindringer.

Pålegg

På bakgrunn av de foreløpig funnene i granskinge­n, ga Petroleums­tilsynet Maersk pålegg i januar.

Pålegget var rettet mot systemer for oppfølging og bruk av løst løfteutsty­r og krav om kartleggin­g og gjennomgan­g av alle operasjone­ne i forbindels­e med materialhå­ndteringsp­rosessen for råvannspum­pehåndteri­ngen.

Nå har Maersk fått frist til 31. mai med å redegjøre hvordan avvikene blir håndtert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway