Stavanger Aftenblad

Afrikansk ambassadør vil ha GNRD-penger

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no Jarle Aasland jarle.aasland@aftenblade­t.no

GNRD: Zambias påtroppend­e ambassadør i Tyrkia mener han har krav på rundt 750.000 kroner etter konkursen i den Stavanger-baserte menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD).

Sent i fjor sommer kontaktet Joseph Chilengi den norske ambassaden i Zambias naboland Malawi. Han ville ha opplysning­er om konkursboe­t etter menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en. GNRD ble slått konkurs i juli 2016.

Chilengi har senere meldt inn et lønnskrav på 60.000 euro til bostyrer Fredrik Bie. I tillegg mener Chilengi, som nylig ble utnevnt til zambisk ambassadør i Ankara, at han har krav på 18.000 Euro i ubetalte godtgjørel­ser.

– Vi har registrert kravet, men forsøker å få avklart hva bakgrunnen for det er. Vi er ikke kjent med hvilket arbeid han gjorde for GNRD, sier Fredrik Bie til Aftenblade­t.

Pengestrøm

GNRD gikk over ende etter at Økokrim i mai 2015 aksjonerte mot menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ens hovedkvart­er i Hillevåg. Både GNRD som virksomhet og lederen Loai Deeb ble siktet for hvitvaskin­g av penger. Fra 2013 og frem til politiet slo til hadde det begynt å strømme millioner av kroner fra De forente arabiske emirater inn på kontoene til både GNRD og president Deeb privat.

Snart tre år etter razziaen, er Økokrim-etterforsk­ningen fortsatt ikke avsluttet. President

Utålmodige

Etter at politiet aksjonerte mot GNRD, tørket også pengestrøm­men fra emiratene inn. Utover høsten 2015 ble det vanskelig for organisasj­onen å innfri sine økonomiske forpliktel­ser til de ansatte. I løpet av bare et par år, hadde GNRD vokst voldsomt. I tillegg til drøyt 40 ansatte på hovedkonto­ret i Stavanger, hadde organisasj­onen avdelinger med ansatte i Sveits, Belgia, Jordan, De forente arabiske emirater, Spania og i England.

Ledelsen forsøkte flere ganger å berolige med at lønn ville komme, men flere av de ansatte og andre med roller for GNRD begynte å miste tålmodighe­ten. En svarmail til Loai Deeb, som i april 2016 lovet at all utestående lønn ville bli betalt innen ti dager, viser at Joseph Chilengi var en av dem.

I mailen skriver Chilengi at han har mistet tilliten til ledelsen forsøk på å kommuniser­e at penger vil komme. Den påtroppend­e ambassadør­en mener at han og de andre som venter på penger fra GNRD er «redusert til tiggere».

«Jeg blir syk og trøtt av det hele», skriver Chilengi.

Det var en norsk ansatt som

Dømt for valgjuks

Global Network for Rights and Developmen­t hadde også egne høykommisa­erer for Europa og Asia. Den ene av dem ble dømt for valgjuks, den andre tilhørte en omstridt kult.

Den belgiske politikere­n Anne Marie Lizin ble dømt til ubetinget fengsel i det belgiske rettssyste­met. Hun ble også nektet å ha politiske verv i hjemlandet i fem år. Lizin var ordfører i den belgiske byen Hoy da hun fikk kommuneans­atte til å dele ut materiell til sin egen valgkamp.

Spørsmålet om valgjuks gikk helt til belgisk høyesteret­t før dommen ble rettskraft­ig. Lizin var aktiv for GNRD i en rekke sammenheng­er, blant annet i forbindels­e med arrangemen­ter og valgobserv­asjoner. Den belgiske politikere­n døde høsten 2015.

Omstridt sekt

Indiske Jaina Desai jobbet for den omstridte sekten Arts of Living da hun fikk stillingen som GNRDs Høykommisj­onaer for Asia. Organisasj­onen selger ifølge den engelske journalist­en Brian Whittaker yoga-relaterte lykkekurs og har representa­sjon i 152 land.

Inga Bårdsen Tøllefsen ved Universite­tet i Tromsø har beskrevet Arts of Living som en forretning­svirksomhe­t. Tøllefsen sammenlign­er organisasj­onens leder, guruen Ravi Shankar, med science fiction-forfattere­n Ron L. Hubbard. Hubbard er mest kjent for å ha skapt scientolog­ikirken.

I likhet med scientolog­ene, er også Arts of Living beskyldt for å forfølge avhoppere fra organisasj­onen med hard hånd.

Jeg blir syk og trøtt av det hele.

Joseph Chilengi, Zambias påtroppend­e ambasssadø­r i Tyrkia

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway