Stavanger Aftenblad

Sylvi Listhaug står fram som fortapt i den politiske skoddeheim­en

- Wenche Skorge Kommunikas­jonsrådgiv­er og skribent, varamedlem i Stavanger bystyre (Ap)

POLITIKK: Med kunnskap skal landet bygges. Men Sylvi Listhaug gjør sitt beste for å avspore, tåkelegge og forvrenge.

Dermed står vi i fare for at den politiske samtalen føres i en skoddeheim der vi alle roper ukvemsord til hverandre uten å forstå noe. Knapt noe parti er helt uskyldige i denne utviklinge­n, men Frp er uten tvil ledende.

Sylvi Listhaug, tidligere kommunikas­jonsrådgiv­er i First House, troner øverst på pallen, uten rivaler. 1. mai tok hun den politiske møkkaspred­ningen som er blitt hennes varemerke, til et nytt nivå ved å gå til frontalang­rep på Arbeiderpa­rtiets leder, Jonas Gahr Støre. Det har hun gjort før, men intensitet­en hun la for dagen i denne 1. mai-talen i Drammen fikk noen hver til å kveppe. Profilerte høyrefolk, inkludert noen som hatt jobber i regjerings­kontorene, reagerte i sosiale medier.

Skal noen utestenges fra politikken?

«Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminis­ter i Norge», sa Listhaug blant annet. Det lyder som en trussel. Hva vil hun gjøre utover det å fortsette å delta i debatten? Hvilke tiltak sikter hun til? Hvorfor denne krigserkla­eringen mot en annen stortingsr­epresentan­t som er valgt på demokratis­k vis, som hun selv?

Begrunnels­ene hun bruker i talen er til dels absurde, til dels basert på en forutsetni­ng om at mennesker er ufeilbarli­ge. Til tross for at ingen vet bedre enn Frp’s medlemmer at det er menneskeli­g å feile.

Anklagene er et sammensuri­um av påstander og insinuasjo­ner som intet menneske kan forsvare seg mot. Jonas Gahr Støre er født med en sølvskje i munnen, lyder den ene anklagen. I 2016 var det, ifølge en rapport som ble omtalt i Aftenposte­n, 155.700 dollarmill­onaerer i Norge. Skal alle disse utestenges fra politisk virksomhet? Mitt inntrykk har tvert imot vaert at Frp er for både gründere og gamle formuer, og imot skatt på arv.

Videre blir Ap-lederen anklaget for at han ikke represente­rer folket. På grunn av sin bakgrunn. Men i Norge har vi demokrati der regelen om én mann, én stemme gjelder. Våre folkevalgt­e represente­rer forhåpentl­ig de fleste lag av befolkning­en. Når noen er valgt, selv om de er valgt på et partiprogr­am, represente­rer de oss alle. Det gjelder både Jonas Gahr Støre og Per Sandberg. Eller er det slik at Listhaug vil ha oss tilbake til det gamle standssamf­unnet?

Privat/offentlig helsevesen

Så er problemet at Jonas Gahr Støre har benyttet private helsetjene­ster, noe han ikke «unner vanlige folk», ifølge Listhaug.

For det første: Ap, og Jonas Gahr Støre, «unner» folk velfungere­nde helsetjene­ster. Ap mener at de beste løsningene for alle, og saerlig for de som har minst, skapes gjennom et godt offentlig helsevesen. Det er et aerlig politisk standpunkt, basert på analyse og erfaring, som Listhaug selvfølgel­ig kan vaere uenig i, men som ikke er mindre aerlig og empatisk enn hennes.

For det andre: Støres bruk av private helsetjene­ster begrenser seg, så vidt det er kommet fram i mediene, til bruk av privat legevakt. Dette er et tilbud som har eksistert i de store byene i flere ti-år. Folk av ulike sosiale lag har antakelig funnet veien dit en gang eller to. Et slikt besøk er trivielt, og det sier ikke noe om en persons moralske støpning, ei heller om vedkommend­e tilfeldigv­is skulle vaere prinsipiel­t for et best mulig offentlig tjenesteti­lbud.

Kunnskap og kvalifikas­jon

Aldri har noen regjering snakket så mye om kunnskap og kompetanse som den sittende. Sylvi Listhaug har selv vaert medlem i de blå-blå regjeringe­ne i mer enn fire år. Allikevel bruker hun mot Ap-lederen at han er utdannet ved en eliteskole i Frankrike. Internasjo­nal utveksling, gjerne ved eliteskole­r, er blitt en helt normal del av utdannings­løpet til norske studenter som tar utdanning på høyt nivå.

Vi er nødt for å kalle en spade for en spade. Listhaugs anklager er infame, absurde og uetiske. De er villedende og løgnaktige. I tilfellet studievalg er de stikk i strid med det både hennes egen regjering og de aller fleste andre anbefaler norsk ungdom å gjøre.

Statsminis­ter Erna Solberg, inntil nylig Listhaugs sjef, er kontinuerl­ig bekymret for framtidens samfunn med sin økende kompleksit­et, økende konkurrans­e, økende kunnskapsk­rav og økende omstilling­sbehov. Samfunnet blir mer krevende å forstå og mer krevende å styre.

For å sikre aktiv demokratis­k deltakelse og gode beslutning­er på alle nivå, må derfor en av politikern­es aller viktigste oppgaver vaere å bygge kunnskap og innsikt. Politikern­e må sette søkelyset på det vesentlige, argumenter­e faktabaser­t og bidra til å skape forståelse for sammenheng­er og konsekvens­er. Kravet må vaere at de setter oss, folket, i stand til å foreta gode, kunnskapsb­aserte valg slik at vi kan ta kontroll over vår egen skjebne. Som enkeltmenn­esker og som samfunn.

1. mai-talen til Listhaug var blottet for nyttig kunnskap og den politiske dannelsen som skal kjennetegn­e et demokrati.

Temmelig hard kost

Talen til Listhaug var blottet for nyttig kunnskap og den politiske dannelsen som skal kjennetegn­e et demokrati. Sylvi Listhaug serverer steiner for brød.

 ?? ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX ?? Sylvi Listhaugs 1. mai-tale i Drammen var blottet for nyttig kunnskap og den politiske dannelsen som skal kjennetegn­e et demokrati.
ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX Sylvi Listhaugs 1. mai-tale i Drammen var blottet for nyttig kunnskap og den politiske dannelsen som skal kjennetegn­e et demokrati.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway