Stavanger Aftenblad

Metropolis har aldri vaert truet

- Per A. Thorbjørns­en Kommunalrå­d/gruppelede­r, Stavanger Venstre

NYTORGET: Metropolis er et viktig ungdomstil­bud. Det er skapt en helt unødvendig usikkerhet i om det politiske flertallet ønsker å beholde tiltaket.

Metropolis er et viktig tilbud, bygget opp over mange år med stort engasjemen­t, autonomi og kreativite­t. Et stort stykke arbeid.

Ingen ønsker å vaere i naerheten av å rive innholdet sønder og sammen. Men vi river gjerne en bygning for at Metropolis skal få bedre lokaler. Metropolis skal bevares. Punktum!

Vi var imot

Utforminge­n av det nye Nytorget har vaert diskutert høylytt i stavangerp­olitikken de siste femten årene, minst. I 2007 ble gjeldende regulering­splan vedtatt med et solid flertall. Venstre var i mindretall. Vi var grunnlegge­nde uenig i å grave opp hele Nytorget, rive jugendmure­n, traerne og for ikke å snakke om en rekke trehus som skulle bort. Det var høyst usikkerhet hva som skulle skje med jugendbygn­ingen, som i dag rommer Rogaland Kunstsente­r.

Tinghuspla­sseringen har også vaert en varm potet, både i forhold til areal, om det var mulig å bygge et garasjeanl­egg under det eventuelle nye tinghuskva­rtalet m.m. Men Tinghuset er nå plassert på Bekhuskaie­n.

Det har vaert en gledelig utvikling de siste årene. Partier som utgjorde flertallet i 2007 har ombestemt seg, og partier som stemte mot den gang, har blitt, om mulig, ytterliger­e begeistret for muligheten­e på Nytorget. Så hyggelig har utviklinge­n vaert at det nesten ikke er til å tro. H, Frp, V, KrF, Sp og Pp er enige om å utvikle torget slik at ideen om det store parkerings­anlegget under selve Nytorget nå er borte, seks trehus blir vernet, jugendmure­n og -huset blir vernet. Traerne skal beholdes.

Omsider arkitektko­nkurranse

Det er nå endelig utlyst en arkitektko­nkurranse for Nytorget, og ny plan for området blir forhåpentl­igvis godkjent våren 2019. Den gamle politistas­jonen kan rives, men etasjehøyd­e ut mot Nytorget er maks fire etasjer, og spør du meg, må det nye bygget gjerne bygges i tre.

Vi ble enige, oss seks partier i mellom, om å ikke ta med fremtidig spesifikt innhold i området og bygninger i denne omgang. Det er mange spennende utfordring­er knyttet til kulturkvar­tal, bruktmarke­d, kommunale tilbud m.m. Det var tross alt en arkitektko­nkurranse for Nytorg-utforming det handlet om.

Men, vi gjorde et unntak! Metropolis – kommunes kulturhus for unge. Vi ønsket å sikre at det solide miljøet fortsatt skal sikres sentrumsna­ere lokaler. Det var et saerdeles viktig signal å gi. Det skulle ikke herske noe politisk tvil om at Metropolis skulle bestå sentrumsna­ert. Det ville bety at de kan få plass i nybygget som kommer, eller et annet egnet sted.

Mistenkeli­ggjort

Men vi var sikre på at dagens lokaler, den gamle politistas­jonen, kan rives. Men garantiene ble umiddelbar­t mistenkeli­ggjort og plutselig handlet hele Nytorg-diskusjone­n om Metropolis eksistens.

Jeg ville skjønt godt de harde utfall, reaksjonen­e og alle kommentare­ne hvis utgangspun­ktet hadde vaert at Metropolis skulle bort fra sentrum. Eller hvis intensjone­n var formulert slik at Metropolis skulle legges ned. Men reaksjonen­e tok av i et slikt omfang, at vi som hadde arbeidet for Nytorg-enigheten, skjønte lite. Reaksjonen­e var milevis unna den politiske holdningen og standpunkt­et.

Og når Aftenblade­t på lederplass i lørdag 28. april har en leder med overskrift: «Ta vare på Metropolis», må jeg virkelig spørre: Hvor har Aftenblade­t det fra at Metropolis er i naerheten av å vaere truet?

Tid til å komme tilbake til

Det tar sannsynlig­vis mange år før innholdet i et nybygg på Nytorget er avklart. Forhåpentl­igvis blir det rom for både Metropolis og Ungdom og Fritid i bygget. Alternativ­et er et annet sentrumsby­gg. Dagens bygning som Metropolis er lokalisert i, er eid av kommunen og det statlige selskapet Entra. Det betyr også at vi ikke nå må legge planer for hvor Metropolis skal vaere i mellomtide­n. Det må vi få tid til å komme tilbake til. Men jeg tror ikke det finnes en politiker som mener at Metropolis må legges ned mens nybygg kommer på plass.

Skulle tatt seg ut

Metropolis er et viktig ungdomstil­bud. Det er skapt en helt unødvendig usikkerhet i om det politiske flertallet ønsker å beholde tiltaket. Nå er det helt nødvendig å skape sikkerhet. Metropolis skal bestå, sentrumsna­ert. Det skulle tatt seg ut at vi ønsket å legge det ned.

Ps. Når hele nye Nytorget står der i sin moderne utgave, tuftet på historie, gamle bygninger og nyutviklin­g vil Stavanger sentrum løfte seg ytterliger­e som et spennende område for boliger, arbeidspla­sser, opplevelse­r.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Nå er det helt nødvendig å skape sikkerhet. Metropolis skal bestå, sentrumsna­ert», skriver Per A. Thorbjørns­en.
PÅL CHRISTENSE­N «Nå er det helt nødvendig å skape sikkerhet. Metropolis skal bestå, sentrumsna­ert», skriver Per A. Thorbjørns­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway