Stavanger Aftenblad

Når varslingss­ak blir personalsa­k – Håmodellen?

- Ragnvald Riis Tidligere kommunalsj­ef i Hå kommune

JAEREN: I Aftenblade­t 26. april kan vi i et stort oppslag lese at Einar Reime, som jobber ved et bofellessk­ap i Hå, føler at Hå kommune hevner seg etter at han varslet om en trakasseri­ng på arbeidspla­ssen sin.

Det er trist lesning. Også i lokalsamfu­nnet har dette blitt en mye diskutert sak.

Jeg varslet

Tankene mine går tilbake til desember 2013; da varslet jeg kommunesty­remedlemme­ne i Hå om den uverdige prosessen som den politiske ledelsen den gang hadde satt i gang mot davaerende rådmann i Hå, Lars Kolnes.

I Aftenblade­ts intervju med meg gikk det tydelig fram hva varslingen gjaldt: «Prosessen for å få rådmann Lars Kolnes i Hå til å slutta, fekk kommunalsj­ef Ragnvald Riis til å senda brev til alle i kommunesty­ret», skrev avisen i sin ingress til intervjuet med meg 02.12.2013.

Kort tid etter opplevde jeg at det fra ordfører, konstituer­t rådmann og personalsj­ef ble stilt spørsmål rundt meg, mine handlinger, og min skikkethet til å vaere kommunalsj­ef i Hå, ikke om selve varslingss­aken.

Parallelle­n til Einar Reimes sak er tydelig: Hå kommune velger å omdefinere en varslingss­ak til en personalsa­k der varsleren er problemet, og på den måten «hevne seg» på varsleren. Slik opplevde jeg at Hå kommune gjorde det mot meg i 2014, slik mener Einar Reime at kommunen har gjort overfor ham i 2018. Litt oppløftend­e er jo likevel å lese at bergensadv­okaten Birte Eriksen, som har doktorgrad i varslingss­aker, fort avslører den taktikken personalsj­ef Bjørnseth og administra­sjonen Hå kommune bruker i slike saker.

Skriftlig advarsel

Et annet eksempel på denne lederstile­n er de ansatte som i desember fikk skriftlig advarsel etter å ha kritisert rådmannens forslag til økonomipla­n. Og det er grunn til å tro at det finnes flere, det er vanskelig å stå fram offentlig i slike saker. En av konsekvens­ene av kommunens taktikk er selvsagt at potensiell­e varslere ikke våger å si fra. Det fører lett til et dårligere arbeidsmil­jø og en «fryktkultu­r» som gjør Hå kommune til en mindre attraktiv arbeidsgiv­er.

Det kan fort gå ut over de tjenestene kommunen skal levere til sine innbyggere. Flere saker og negative oppslag i mediene den siste tiden, kan tyde på at dette alt er tilfelle. Derfor har etter min mening både nåvaerende ordfører og rådmannen et ansvar for å rydde opp i denne uverdige praksisen.

Stå på!

Det er krevende å stå imot en kommune som synes å akseptere en trakassere­nde lederatfer­d. Einar Reime har likevel valgt å gå rettens vei og har sendt inn en forlikskla­ge. Det står det respekt av. Stå på!

 ?? CARINA JOHANSEN ?? «Hå kommune velger å omdefinere en varslingss­ak til en personalsa­k der varsleren er problemet, og på den måten «hevne seg» på varsleren», skriver Ragnvald Riis.
CARINA JOHANSEN «Hå kommune velger å omdefinere en varslingss­ak til en personalsa­k der varsleren er problemet, og på den måten «hevne seg» på varsleren», skriver Ragnvald Riis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway