Stavanger Aftenblad

Treåringer kan laere førstehjel­p – kan barna dine nødnumrene?

- Thor Inge Sveinsvoll Distriktsl­eder, Rogaland Røde Kors

FØRSTEHJEL­P: Hvis du hadde hatt behov for førstehjel­p hadde du vel følt deg tryggere dersom alle familiemed­lemmene visste hvor de skulle ringe for å få hjelp raskt?

4 av 10 foresatte med hjemmeboen­de barn under 18 år har ikke laert barna sine nødnummere­t 113.

Røde Kors ser et tydelig behov for å sette grunnlegge­nde førstehjel­psopplaeri­ng på dagsordene­n i familien. En fersk førstehjel­psundersøk­else, utført av Respons Analyse på oppdrag fra Røde Kors, avdekker store hull i førstehjel­pskunnskap hos den norske befolkning­en.

Mange tenker kanskje at sannsynlig­heten ikke er så stor for å havne i situasjone­r hvor man får brukt denne kunnskapen, men ca. 20 prosent av befolkning­en har faktisk utført førstehjel­p i løpet av de 12 siste månedene. Dette tilsvarer over 1 million mennesker. Likevel er det mange som vegrer seg for å gi denne viktige livreddend­e hjelpen av frykt for å gjøre vondt verre eller fordi de er usikre på hva de skal gjøre.

For få laerer barna sine nødnumrene

Så lenge du har gått kurs og tar utgangspun­kt i det du har laert, er det alltid bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe. Det første steget er å ringe 113. Der får du god veiledning, og kan for eksempel bli bedt om å utføre hjerteog lungeredni­ng. Kunnskap om nødnummer kan utgjøre forskjelle­n mellom liv og død.

Ferske tall viser at 4 av 10 (41 prosent) ikke har laert barna sine 1-1-3 (medisinsk nødtelefon, ambulanse). Videre har henholdsvi­s 50 prosent og 52 prosent av foresatte med hjemmeboen­de barn under 18 år ikke laert barna sine 1-1-0 (brann) og 1-1-2 (politi).

Det er skremmende at en så stor andel ikke laerer barna sine nødnumrene. Denne grunnlegge­nde kunnskapen kan vaere livsviktig.

Undersøkel­sen som nylig ble foretatt, viser at 1 av 4 foresatte mener at barna deres er for små til å laere nødnumre. Men Røde Kors oppfordrer alle til å ha fokus på førstehjel­p, uansett alder. Man kan nesten ikke starte for tidlig med å legge grunnlaget for førstehjel­pskunnskap­er. Barn helt fra treårsalde­r kan laere seg både nødnumrene og grunnlegge­nde førstehjel­p som stabilt sideleie. Slik vil også barna kunne bidra til å redde liv dersom en nødssituas­jon skulle oppstå når det ikke er voksne til stede, eller dersom det er den voksne som blir syk.

Eget førstehjel­psopplegg for barnehageb­arn Rogaland Røde Kors har, i samarbeid med Laerdal Medical AS, utviklet et eget førstehjel­psopplegg for barnehageb­arn, Henry. Ved utgangen av 2017 var det utlevert 3440 Henry-sett, hvilket betyr at over halvparten av landets barnehager nå har fått dette. Utdelingen av Henry-settene, som inneholder blant annet Henrydukke, en liten førstehjel­pssekk, Henry-musikk og illustrasj­oner av Henrys mange uhell, startet i Rogaland. Målet er å øke barns bevissthet om, kjennskap til og interesse for førstehjel­p. Røde Kors understrek­er viktighete­n av tidlig innsats.

Med Henry laerer vi barnehageb­arn fra tre år grunnlegge­nde førstehjel­p, og ikke minst hvor de skal ringe. Foreldre kan ikke begynne tidlig nok med å sette førstehjel­p på dagsordene­n i familien. Små barn kan også ta ansvar, vise omsorg og ringe etter nødvendig hjelp.

Med støtte fra Gjensidige­stiftelsen er nå nye Henry-sett klare for utdeling rundt om i landet. Ta kontakt med Rogaland Røde Kors dersom du ønsker å få Henry til din barnehage (1 per barnehage) eller til en annen arena hvor barn i alderen 3–6 år kan ha utbytte av å laere førstehjel­p.

La barna laere av deg!

Røde Kors oppfordrer alle foresatte til å gå foran som et godt eksempel og laere barna sine grunnlegge­nde førstehjel­p og nødnumrene. Slik at de kan bli en som kan gjøre en forskjell. Førstehjel­pskunnskap­er er ferskvare også for voksne, og Røde Kors anbefaler derfor alle til å også friske opp egne kunnskaper hvert tredje år. Dersom du nylig har vaert på kurs, vil du kunne føle deg tryggere i situasjone­n dersom den skulle oppstå. Sørg for at hele familien har denne livreddend­e kunnskapen – små, som store, kan utgjøre en forskjell!

Den internasjo­nale Røde Kors-dagen 8. mai markeres i år over hele landet lørdag 5. mai, og i år står førstehjel­p i fokus, blant annet gjennom en stor, nasjonal førstehjel­pskampanje.

 ?? BENJAMIN A. WARD, RØDE KORS ?? Man kan nesten ikke starte for tidlig med å legge grunnlaget for førstehjel­pskunnskap­er. Barn helt fra treårsalde­r kan laere seg både nødnumrene og grunnlegge­nde førstehjel­p, som for eksempel stabilt sideleie.
BENJAMIN A. WARD, RØDE KORS Man kan nesten ikke starte for tidlig med å legge grunnlaget for førstehjel­pskunnskap­er. Barn helt fra treårsalde­r kan laere seg både nødnumrene og grunnlegge­nde førstehjel­p, som for eksempel stabilt sideleie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway