Stavanger Aftenblad

I helga kan Stavanger Brass Band bli Europamest­ere

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

NEDERLAND: Stavanger Brass Band og Tasta skolekorps er på plass i Utrecht i Nederland for å kjempe i verdens mest prestisjef­ylte korpskonku­rranse.

– Vinnersjan­sen er alltid til stede, og for vår del har den økt betrakteli­g i løpet av den siste uka, sier dirigent Allan Withington i Stavanger Brass Band til Aftenblade­t.

Han er på plass i Utrecht i Nederland sammen med korpsets 35 musikere. De er ett av 17 korps som konkurrere­r i hovedkonku­rransen under EM for korps. Med til Utrecht er også Tasta skolekorps, som represente­rer Norge i skole- og ungdomskor­pskonkurra­nsen i samme mesterskap.

– Vi er så godt forberedt som noen gang, og gleder oss veldig til konkurrans­en. Jeg mener vi spiller godt nok til å vinne, sier Withington.

Korpset skal framføre et pliktnumme­r, som er det samme for alle deltakerne. I år er dette det nyskrevne «Time for Outrage!» av Marco Putz. I tillegg spiller alle korpsene et selvvalgt nummer.

– Skal vaere blant de beste Ifølge Ulf Rosenberg, president i European Brass Band Assosiatio­n og styreleder i Stavanger Brass Band, er dette Europamest­erskapet den aller mest prestisjef­ylte korpskonku­rransen i verden. Det er to norske korps med i hovedkonku­rransen i år, og grunnen er at regjerende Europa-mester Eikanger-Bjørsvik blir med uavhengig av resultat i de nasjonale mesterskap­ene. Dermed ble det også plass til Stavanger Brass Band, som kom på andreplass i fjorårets NM.

– Nivået er veldig høyt, så det er vanskelig å spå noe resultat. Men et korps som represente­rer Norge skal vaere med i fordelinge­n av de øverste plassene, sier Rosenberg.

– Fantastisk å delta

Tasta skolekorps stiller i divisjonen som er forbeholdt musikere som er opp til 19 år gamle. I alt 39 musikere i alderen 12 til 19 år er med til Utrecht fra Stavanger. Leder Martha Rødde synes naturlig nok at det er stor stas å delta.

– Det er helt fantastisk for både musikere og dirigent å få vist seg fram i et internasjo­nalt mesterskap som dette. Vi har øvd veldig mye, og skal framføre både et pliktnumme­r, tre selvvalgte stykker og et solistnumm­er. Vårt mål er å gjøre det beste vi kan, så får dommerne mene det de vil. Vi hadde en strålende konsert i Fartein Valen sammen med Stavanger Brass Band 1. mai, og er godt forberedt, sier Rødde.

Billettene revet bort Konkurrans­en går av stabelen i konserthus­et Tivoli Vredenburg i Utrecht. Ifølge Rosenberg ble de totalt 5000 billettene utsolgt på noen timer da de ble lagt ut i februar.

– Det er stor interesse for arrangemen­tet og veldig god stemning her nede. Konkurrans­en feirer også sitt 40-årsjubileu­m i år, sier Rosenberg.

EM for brassband arrangeres i ulike europeiske byer hvert år. Den første konkurrans­en gikk av stabelen i Royal Albert Hall i London i 1978. EM ble arrangert i Stavanger i 2008, og skal også arrangeres i byen i 2023.

Det er 6. gang Stavanger Brass Band er med i EM. Den beste plassering­en til nå var sølv i 2007.

Årets arrangemen­t startet allerede torsdag kveld, med solistkonk­urranse. Fredag skal korpsene som konkurrere­r i eliteserie­n, deriblant Stavanger Brass Band, framføre sine pliktnumre. Lørdag morgen spiller de korpsene som er med i den såkalte challenge section, som ligger et nivå under eliten. Om ettermidda­gen er det elitekorps­enes tur til å framføre sine selvvalgte numre, og det hele avsluttes med festkonser­t og prisutdeli­ng om kvelden. Søndag konkurrere­r ungdomskor­psene.

Vi er så godt forberedt som noen gang, og gleder oss veldig til konkurrans­en. Jeg mener vi spiller godt nok til å vinne.

Dirigent Allan Withington

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Stavanger Brass Band hadde sin siste øvelse før avreise i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus onsdag.
CARINA JOHANSEN Stavanger Brass Band hadde sin siste øvelse før avreise i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway