Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n gjør yrkesfagen­e mer praktiske

- Atle Simonsen Statssekre­taer i Kunnskapsd­epartement­et, Frp

POLITIKK: Regjeringe­n satser på yrkesfag og gjør utdanninge­n mer attraktiv. Mer praksis og mer spesialise­ring hindrer frafall og tilpasser utdanninge­n de behovene naeringsli­vet trenger.

Vi er helt enige med Stavanger Aftenblad (leder 7. april) når de sier at verken vi eller ungdommen kan vaere bekjent av at mange ungdom står helt utenfor både skole og jobb. Vi er også enige i at flere må få gjennomfør­e utdanninge­n sin på praktisk vis.

Mer spesialise­ring

Derfor har vi gjort, og gjør mye for å legge mer til rette for mer praktisk rettede utdannings­løp for yrkesfagen­e. Vi skal nå innføre mulighet til å fordype seg tidligere og mer spesialise­ring fra og med første skoleår. Skal man bli tømrer skal man laere mer av tømrerfage­t og mindre av andre ting.

Dette la vi frem i mars og skal vaere den nye strukturen for yrkesfagen­e fra 2020. Mer praksis og mer rettet inn mot naeringsli­vets behov er to av de viktigste endringene. Ungdom må utdannes til jobb, ikke ledighet. Den nye strukturen kommer i tillegg til den voldsomme satsingen regjeringe­n har lagt ned for å forsterke og løfte yrkesfagen­e.

Siden 2013 har vi bevilget over 600 millioner kroner til yrkesfagen­e, vi har økt laerlingti­lskuddet med hele 21.000 kroner, mens det nesten stod stille under forrige regjering, samtidig stiller vi krav om laerlinger for offentlige virksomhet­er og i offentlige anbud. Og dette gir resultater.

Øke statusen

De siste fem årene har antall laerlinger i offentlig sektor økt kraftig, flere fullfører og tar fagbrevet, andel elever som søker yrkesfag, øker for andre år på rad. Aldri har det vaert inngått flere laerekontr­akter og andelen som får laereplass, er den høyeste siden 2011. Vi leverer. Vi vil også gjøre yrkesfagen­e mer motiverend­e ved å gjøre fellesfage­ne mer yrkesrette­t, disse er i dag for teoretiske. I tillegg innfører vi nå et nytt, praktisk og arbeidsliv­srettet håndverksf­ag som valgfag i ungdomssko­len for gi flere elever mulighet til yrkesretti­ng tidligere. Alt dette for å øke statusen til yrkesfagen­e og få flere til å fullføre.

I 2018 styrker vi de yrkesrette­de utdanninge­ne med 70 millioner, blant annet for å øke antall laereplass­er i fylkene. Det må også bli slutt på den tiden hvor de med gode karakterer rådes til å ikke velge yrkesfag. Yrkesveien ikke er en endestasjo­n, man har mulighet til å gå videre og bygge mer kompetanse. Nå løfter også regjeringe­n fagskolens status som høyere yrkesfagli­g utdanning med en helt ny fagskolelo­v. Det er et signal til yrkeseleve­r om at de blir satset på av denne regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway