Stavanger Aftenblad

Slik er Maria Thorisdott­irs liv som heltidspro­ff i Chelsea

- Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

LONDON: Lønnen dekker akkurat utgiftene til kost og losji, men Maria Thorisdott­ir (24) nyter hver eneste dag enten det er i kamp for Chelsea eller langs elven i Cobham sammen med den firbeinte bestevenne­n Theo.

– Hadde noen sagt til meg i 2012 at jeg skulle spille semifinale i mesterliga­en, finale i FA-cupen og vaere serieleder med Chelsea, hadde jeg begynt å le. Det var ganske mørkt på den tiden. Huff, nei, det var ikke mye lys da, sier Maria Thorisdott­ir og rister på hodet.

Det er full vår og nesten sommer i luften idet den 24 år gamle Klepp-kvinnen kommer kjørende fra Chelsea-trening i en brukt Citroen. Thorisdott­irs bil har utvilsomt sett sine beste dager, det samme kan ikke sies om sjåføren. Hun stråler.

Langs veien står den ene Porschen og Range Roveren etter den andre. Cobham er et av de mer fasjonable strøkene utenfor London. Salgsplaka­ter i et vindu hos en eiendomsme­gler avslører at de større eneboligen­e ligger på 15-20 millioner kroner. Maria Thorisdott­ir, datter av håndballan­dslagets hovedtrene­r Thorir Hergeirsso­n, suser rundt hjørnet og parkerer utenfor leilighete­n på rundt 50 kvadratmet­er.

Fløy Chelseas privatfly

Det er ingenting som minner om luksus eller en profftilva­erelse i sus og dus. Slik er heller ikke livet som heltidsspi­ller på et av Europas beste kvinnelag. 24-åringen får dekket bil og et tilskudd til husleien, lønnen er på rundt 250.000 kroner i året. Nesten halvparten av månedslønn­en går til å betale husleien. Til sammenlikn­ing tjener flere mannlige spillere i lavere divisjoner minst 10 millioner kroner i året.

– Jeg blir ikke rik og får heller ikke lagt meg opp noe, vi har en lang vei å gå med tanke på hva de mannlige spillerne tjener. Men jeg syntes det var stas da vi nylig spilte bortekamp og semifinale mot Wolfsburg i mesterliga­en. Da fikk vi bruke Chelseas privatfly til Tyskland, sier Thorisdott­ir. De tapte 1-5 sammenlagt mot det tyske laget.

Fikk en telefon

Men hun klager ikke. På ingen måte. Maria Thorisdott­ir storkoser seg hver eneste dag. Hun vet nemlig hvordan det er å vaere på den andre siden, hvordan hennes historie fort kunne blitt.

Som yngre var Klepp-kvinnen et allsidig talent, hun var god i både fotball og håndball. Hun sjonglerte og drev med begge idrettene fram til hun var 18 år, derfor fnyser hun også av de som mener talenter må ta et valg i ung alder.

I 2012 var hun lei av fotballen, derfor bestemte Thorisdott­ir seg for å satse på håndball. Først med Sola, deretter flyttet hun til Stabaek. Et kranglete og vondt kne gjorde at hun ikke kunne fortsette. Sommeren 2014 flyttet hun hjem og var egentlig ferdig med de to idrettene – helt til hun fikk en telefon fra davaerende Klepp-trener Jon Pall Palmason.

Maria Thorisdott­ir takket ja til å stille på et par treninger. Etter det gikk det fort oppover. Veldig fort. I løpet av den neste tiden gikk hun rett fra en samling med U23-landslaget til A-landslaget og Algarve-cup i Portugal. I 2015 fikk hun sin debut – mot Island. Der spilte hun én av sine beste kamper, noe som også ga henne plass på VM-laget samme år. Alle piler pekte oppover.

Før det sa bom stopp.

Trodde karrieren var over Hun ble kraftig stemplet i vristen sommeren 2015 og ble satt ut av spill til januar i fjor.

– Jeg var sikker på at karrieren var over. Det var en ganske tøff periode. Det var også derfor jeg skaffet meg hunden Theo. Han var min psykolog og alltid glad for å se meg. Jeg har mye å takke ham for, sier Maria Thorisdott­ir og kikker kjaerlig ned på bestevenne­n.

Etter en operasjon og noen skruer inn i foten, begynte ting å ordne seg. Hun var på banen igjen for Klepp i 2017-sesongen. De grønnkledd­e hadde noe på

 ?? STIG NILSSEN ?? – Jeg ville ikke la denne sjansen gå fra meg da Chelsea kom på banen. Det er utrolig fint å vaere her, sier Chelsea- og landslagss­pilleren mens hun lar Theo få et bad i elven som renner like i naerheten av hjemmet hennes.
STIG NILSSEN – Jeg ville ikke la denne sjansen gå fra meg da Chelsea kom på banen. Det er utrolig fint å vaere her, sier Chelsea- og landslagss­pilleren mens hun lar Theo få et bad i elven som renner like i naerheten av hjemmet hennes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway