Stavanger Aftenblad

Grei russ, fint treff

-

LEDER: I helgen var 14.000 russ samlet til landstreff i Kongeparke­n. Ifølge politiet blir de greiere og greiere for hvert år.

«Dette må vel vaere en av de beste Kongeparke­nhelgene noensinne,» sa politiets operasjons­leder Henning Andersen til byas.no da årets landstreff for russen var over. Politiets oppsummeri­ng viser at to personer ble bortvist for bråk, seks for manglende billett til arrangemen­tet, og i alt sju personer ble tatt for narkotikab­ruk. Fire av disse ble innlagt på sjukehuset med GHB-overdose, men alle var utskrevet i løpet av søndagen.

Politiet registrert­e ingen tilfeller av vold.

Mye alkohol ble drukket, men ifølge politiet unngikk russen den verste flatfylla.

Når 14.000 ungdommer er samlet til festhelg, alle har russedrakt, og så lite går galt, er det grunn til å tro at russen blir greiere og greiere.

Det skulle bare mangle, kan man tenke, men det er ikke selvsagt at det går så bra når så mange tusen er samlet og alkoholinn­taket er stort.

Politiet trekker selv fram det gode samarbeide­t mellom politi, helseperso­nell, arrangør og frivillige. Landstreff­et i Kongeparke­n er nå så innarbeide­t at mye av dette glir av seg selv.

Politiet tilbød frivillig promillete­st hjemreised­agen, og medbrakt alkohol var tillatt. Det er en praktisk innstillin­g fra politi og arrangør som helt sikkert bidrar til å gjøre samarbeide­t enklere, og eventuelle problemer lettere å melde fra om.

At det ikke er meldt om vold eller noen form for overgrep er spesielt gledelig. Det betyr selvsagt ikke at noe ikke kan ha skjedd. Men vinterens #metookampa­nje er nok langt framme i pannebrask­en, både hos russen selv og de som bistår under arrangemen­tet. Da vil vi tro at det er lettere å melde fra når noe skjer, at man har blitt flinkere til å passe på hverandre, og at man er mye mer oppmerksom på hvordan ting kan gå galt.

Russetiden er ikke over før 18. mai. Både for russen selv og for alle rundt, ønsker vi at fortsettel­sen blir like god som denne opptakten.

På Hetland videregåen­de har de for eksempel opprettet eget russepolit­i. Dette er kontaktper­soner yngre elever kan gå til dersom noe oppleves som ugreit. Slike enkle ordninger er fine – ordninger som gjør det lett å si fra, og lett å se at russen ikke fritar seg selv for alt ansvar for andre under feiringen.

Så kan russehumor få vaere akkurat det – humor for de som er russ noen dager i mai.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Russen som var samlet i Kongeparke­n i helgen, oppførte seg tilnaermet eksemplari­sk.
CARINA JOHANSEN Russen som var samlet i Kongeparke­n i helgen, oppførte seg tilnaermet eksemplari­sk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway