Stavanger Aftenblad

Stavanger kommunista­vis

- Harald Birkevold harald.birkevold@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Her jeg sitter og kikker utover redaksjone­ns åpne landskap, er det blodrøde kommuniste­r og SV-ere i lilla hekleplagg så langt øyet rekker. Det er en vanlig tirsdag i Folkets Aftenblad.

Undersøkel­sen som viser at journalist­er er langt rødere enn folk flest, slo ned som en blindgjeng­er forleden, slik den gjør hvert år. For de fleste som har fulgt med mer enn et halvt øye, var meningsmål­ingen, som altså viser at Rødt, SV, Miljøparti­et og til dels Venstre er mer populaere blant medlemmene av Norsk Journalist­lag enn blant befolkning­en for øvrig, ikke en nyhet. Slik har det vaert lenge.

Men dette hindret ikke den sedvanlige reaksjonen. Aha og hva var det vi sa, sa høyresiden, for eksempel på Twitter og Facebook. Og venstresid­en, altså inkludert journalist­ene, gjorde sine sedvanlige forsøk på å (bort)forklare problemet. I den grad journalist­ers politiske preferanse­r er et problem.

Frp er miniparti

For dem som er interesser­t i detaljene, er undersøkel­sen foretatt blant 524 norske journalist­er. Blant disse er SV største parti (21 %), med Ap som nummer to (20,8) og med Høyre (16,6) på tredjeplas­s. Rødt får 12 prosent, mens Frp ikke ville kommet inn på Stortinget med sine snaue 3 prosent. Trenden siden målingen startet i 2005 er at journalist­ene blir stadig rødere. Sportsjour­nalister stemmer på Senterpart­iet, men de er jo generelt litt annerledes.

Litt merkelig likevel at Høyre var oppe i nesten 25 prosent blant journalist­ene i 2013. Det må bety at det ble laget mye bedre journalist­ikk, sett fra høyre, akkurat det året.

Politisk habilitet

Men spøk til side. Det er klart dette er et problem. Som med habilitet, er skaden skjedd ikke når man faktisk er inhabil, men når noen kan sette et berettiget spørsmålst­egn ved habilitete­n. Slik er det selvsagt også for redaksjone­ll troverdigh­et. Det er derfor det finnes regler om at en ikke skal viske ut skillet mellom redaksjone­lt innhold og reklame, og det er derfor vi som er ansatt i Stavanger Aftenblads redaksjon blant annet ikke fritt kan kjøpe og selge aksjer i selskaper vi kan komme til å skrive om.

Det er et problem for pressens troverdigh­et hvis våre lesere, seere og lyttere med rette eller urette kan spørre seg om vi skriver saker med en politisk slagside, uten at dette ligger som en premiss. Slik sett er det greiere med Klassekamp­en, som sier at den er venstresid­as dagsavis, eller Dagens Naeringsli­v, som er en liberalist­isk avis. Du vet hva de står for.

Partipress­a

I Stavanger har Høyre nå hatt ordføreren i et kvart århundre, sammenheng­ende. Jeg vil påstå at det siste byen og regionen trenger da, er en mer servil presse. Det behøves mer maktkritis­k journalist­ikk, ikke mindre. Men journalist­ikken må vaere uavhengig, aerlig og etterrette­lig.

En gang hadde vi partipress­e i Norge. Da var Aftenblade­t en avis som støttet Venstre. Flere redaktører og journalist­er i Aftenblade­t hadde politiske verv i Venstre, inkludert stortingsp­lass, men dette hindret dem ikke å skrive fyldige referater fra møter de selv deltok på. Det virker komisk i dag, men egentlig var dette kanskje mer aerlig? Holdt man Aftenblade­t, kunne man ikke regne med fyldig dekning av Arbeiderpa­rtiet. Da måtte man holde 1. Mai, senere kjent som Rogalands Avis. Og soknet man til Høyre, ja da kunne man abonnere på Aftenposte­n. Det kan man forresten også i dag.

Skapkommun­ister

Her jeg sitter og kikker ut over alle de fine hverdagsme­nneskene jeg jobber sammen med, kan jeg jo ikke la vaere å undres. Alle disse tilsynelat­ende innbitt vanlige folkene, med sine vanlige liv, sine unger og hytter og lån og svigerfore­ldre, sine treningsti­mer og skilsmisse­r, sine slankekure­r og fyllekuler. Er de virkelig så illrøde? Er det opptil flere rettroende kommuniste­r blant oss, som i det stille planlegger vaepnet revolusjon mens de sitter og skriver på en reportasje om sommermote­r, håndballka­mper, Maijazz eller bompenger? Hvem er de, i så fall? Er det Arild? Ina? Jan? Hilde? Lars?

Jeg har aldri stemt på verken Høyre eller Frp, men jeg kjenner og liker opptil flere politikere fra de to partiene. Flere av dem har fortalt meg at de setter pris på å bli intervjuet av Klassekamp­en, fordi de alltid blir behandlet bra og sitert med pinlig nøyaktighe­t. Psykologie­n her er egentlig banal. Journalist­en fra Klassekamp­en vil ikke ha det på seg at han eller hun slurver med sitatene og researchen når det er politiske «motstander­e» som intervjues. Og gjør derfor en bedre jobb, i alle fall rent håndverksm­essig.

De aller fleste skikkelige journalist­er gjør jobben sin, med de kildene de har til rådighet, innenfor det stoffområd­et de er satt til å dekke. Men hva med de sakene de ikke skriver?

Blindsoner

Det er sannsynlig­vis her skoen trykker eller hunden er begravet. Det er mer sannsynlig at slike bevisste eller ubevisste valg kan bli påvirket av journalist­ens egne meninger. At det oppstår hvite flekker i kartet både hos den enkelte journalist­en og i hele redaksjone­n dersom alle tenker noenlunde likt. Dette bør alle redaksjone­r av en viss størrelse bestrebe seg på å unngå. Men da er det nok smartere å sørge for at redaksjone­n er satt sammen slik at den inneholder mennesker med et bredt spekter av erfaringer. Unge og eldre, kvinner og menn. Fra by og land. Med norsk og utenlandsk bakgrunn. Med varierende utdannelse. Denne variasjone­n er den beste garantien for en variert dekning, med faerre journalist­iske blindsoner.

Det siste Høyre-bastionen Stavanger trenger, er en mer servil presse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway