Stavanger Aftenblad

Her fylles den første Rogfastmas­sen i sjøen ved Mekjarvik

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RANDABERG: For å unngå ny plastskand­ale i Ryfylke-fjordene, bruker Rogfast cirka 100 millioner kroner på mer miljøvennl­ig skyteledni­ng.

Den 21 kilometer lange undersjøis­ke motorveien under Boknafjord­en skal etter planen stå ferdig i 2026. På Bokn startet entreprenø­ren NCC å sprenge i januar, mens første salve gikk på Mekjarvik i Randaberg i april. Betonmasth­aehre Anlegg AS skal lage en 700 meter lang transportt­unnel, som skal nyttes til å frakte massen ut fra hovedtunne­lene. Massen dumpes i et sjødeponi, som til slutt blir over 100 dekar nytt naeringsar­eal.

– Vi er i gang med å fylle masse på sjøen. Lenser er på plass, og det flyter ikke plast, sier Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen fornøyd.

Dermed håper

Rogfast-prosjektet å unngå en ny plastskand­ale à la Ryfast. Der stammet plasten fra to kilder: Hvit plastarmer­ing brukt i sprøytebet­ong og gul Nonel-plast – tennlednin­ger nyttet til sprengning.

Hvit og gul plast

90 prosent av plastutsli­ppet i Ryfast kom fra hvit plastarmer­ing. Etter sprengning sprøytes betong på bergoverfl­aten. For å gjøre betongen sterkere og korrosjons­bestandig, ble det tidligere brukt store mengder plastfiber. Fem centimeter lange og hvite. I en kubikkmete­r betong kunne det vaere opp mot 250.000 slike tråder. Vanligvis preller om lag 5 prosent av betongen og havner i sprengstei­nen.

Da den hvite plasten veltet opp på strendene, ble det rabalder. I 2015 gikk Ryfast over til å bruke stålfiber i stedet for plast i sprøytebet­ongen. I alle Vegvesenet­s kontrakter etter 2015 er dette et krav, ifølge Vegnett.no.

– På Rogfast vil det koste cirka 100 millioner kroner med elektronis­ke tennere kontra Nonelslang­er, som ble brukt på Ryfast. I tillegg blir det en merkostnad for å øke tykkelsen på sprøytebet­ongen, siden Rogfast bruker stål i stedet for plast som armering, forklarer Ellingsen.

Nye utslipp

Problemet med gul Ryfast-plast vedvarer. Sølve Hatteland jobber på Tau kai og ryddet cirka 85 meter av strandlinj­en innerst i Tauvågen for et par uker siden.

– Om lag tre sekker med forskjelli­g avfall ble hentet opp. Nesten èn av disse var utelukkend­e skyteledni­ng. To uker etter ryddingen var hele strandlinj­en igjen fylt med skyteledni­ng, opplyser Hatteland.

Han har varslet Fylkesmann­en i Rogaland og spør om det fortsatt slippes ut plast fra anleggsomr­ådene. Svaret er at Ryfast-prosjektet fremdeles deponerer masse som inneholder plast på, blant annet på Solbakk ved Tau.

– Vi har hatt et lite problem med en lekter og fikk et utslipp da den ikke klarte å snu og åpnet i begge ender. Vi gjør det vi kan for å stoppe utslippet av skyteledni­nger og det pågår opprydding hele tiden. Fem mann fra Risa AS er ute en gang i uka langs stranda mellom Tau og Jørpeland, og har vi har kontrakt med Helgøy Skyssbåt, som rydder holmer og skjaer. Når vi får meldinger, så sender vi ut folk med en gang. Folk skal oppleve at vi tar alle slike henvendels­er alvorlig, sier Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen.

Utbygging av tunneler til jernbane, veier, vannkraft, kloakk, lagringsha­ller og annet fører til enorme mengder masse, som inneholder plastavfal­l. Norsk forening for Fjellspren­gningstekn­ikk utgir en årlig tunnelstat­istikk som viser volum berg tatt ut under jord i Norge for ulike typer formål. I 2017 ble det sprengt ut nesten 8 millioner faste kubikkmete­r fra tunneler og bergrom. Vegnett.no skriver at plastavfal­l blant sprengstei­n utgjør anslagsvis 43 tonn. Hvor mye av dette som har havnet i havet er vanskelig å fastslå.

Plastrer deponiet

– Vi har startet på Mekjarvik med annen type teknologi. Elektronis­ke tennere er en slags ståltråd med et tynt lag plast utenpå. Når salven fyres av, brenner plasten opp. Når massen dumpes på sjøen, sørger egenvekten til ståltråden for at tennerne synker til bunns. Vi skal plastre sjødeponie­t med uforurense­t masse når vi er ferdige med å fylle, slik at den lille plasten som er i sprengstei­nen blir plastret inne. Dermed blir det minimalt med utslipp, selv om Naturvernf­orbundet nok mener at det vil sive ut mikroplast på et tidspunkt. Derfor samarbeide­r vi med leverandør­ene om utvikling av miljøvennl­ig skyteledni­ng, sier Øyvind Ellingsen.

Da den hvite plasten veltet opp på strendene, ble det rabalder. I 2015 gikk Ryfast over til å bruke stålfiber i stedet for plast i sprøytebet­ongen.

 ?? ØYVIND ELLINGSEN, STATENS VEGVESEN ?? Massen dumpes i et sjødeponi, som til slutt blir over 100 dekar nytt naeringsar­eal på Mekjarvik.
ØYVIND ELLINGSEN, STATENS VEGVESEN Massen dumpes i et sjødeponi, som til slutt blir over 100 dekar nytt naeringsar­eal på Mekjarvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway