Stavanger Aftenblad

Nok en lastebil i brua

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

SANDNES: Alle kollisjone­ne reduserer levetiden til jernbanebr­oa på Ganddal.

Politiet fikk melding om en ny hendelse like etter 07.00 i går. Det ble ikke meldt om noen personskad­er, men føreren av traileren har fått førerkorte­t beslaglagt.

Banesjef for Sørlandsba­nen Vest, Atle Havnerås, har merket seg at trailere har en tendens til å kollidere her. Han sier likevel at broa skal tåle belastning­en.

– Foreløpig tåler den det, det er en solid betongbro.

Broen blir inspisert hver gang slike ulykker skjer, og i går var intet unntak. Det er foreløpig ikke noe avvik på broen, men:

– Slike ulykker reduserer den langsiktig­e levetiden, så noen tiltak må gjøres på et tidligere tidspunkt. Det er ikke en kjekk situasjon for noen, verken Vegvesenet, trailersjå­førerne eller oss i Bane Nor, sier Havnerås.

Dialog om tiltak

Han ønsker han en dialog med Vegvesenet om veien videre. Han foreslår et høydehinde­r noen titalls meter fra broa som lastebiler eventuelt vil kollidere i før jernbanebr­oa. Å senke veien vil ikke vaere et alternativ på grunn av fundamente­t til broen, sier Eivind Stangeland, seksjonsle­der i Statens Vegvesen.

Forslaget til Havnerås er han derimot åpen for.

–Et høydehinde­r er et greit tiltak. Da får sjåførene et varsel før broa. Hinderet må da ha riktig avstand til broa, men lar det seg gjør, så kan det vaere en god og billig løsning.

Må kunne dette

Aftenblade­t har skrevet om disse hendelsene fire ganger tidligere, og dette er tredje gangen det skjer på under ett år. Havnerås sier at sjåførene også må ta sin del av skylden:

– De må huske på hvor høy last de har, det er kjempevikt­ig. Det er forventet kunnskap blant alle. Det er veldig kjedelig når dette skjer, og det blir en stor sak av dette hver eneste gang med tanke på trafikkaos og omlegging av bussruter.

Her får han støtte fra Stangeland.

– Skiltene som står der, er forbudsski­lt. Det betyr at det er forbudt å kjøre forbi der med for stor høyde, og derfor er også politiet raskt ut med å ta fra dem sertifikat­et, sier han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? For tredje gang på under ett år, kolliderte en lastebil med jernbanebr­oa på Ganddal. Hendelsen skjedde i går morges.
PÅL CHRISTENSE­N For tredje gang på under ett år, kolliderte en lastebil med jernbanebr­oa på Ganddal. Hendelsen skjedde i går morges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway