Stavanger Aftenblad

– En bagatell utløste grov vold

-

STAVANGER: For et par måneder siden ble en 14 år gammel gutt slått gjentatte ganger i ansiktet. Foranledni­ngen skal ha vaert en filleting.

Fornaermed­e står med hendene i lommen da knyttneven plutselig treffer ham i ansiktet. Han går i bakken uten noen mulighet til å ta seg for. Mens han ligger nede blir han tildelt flere slag. Han blør fra ansiktet. Ingen griper inn. Til slutt blir fornaermed­e kommandert til å kysse overgriper­ens sko.

Voldsepiso­den i en bydel i Stavanger for et par måneder siden er nå ferdig etterforsk­et.

– Den vil bli påtaleavgj­ort i løpet av to uker. Det finnes ikke bedre bevis enn levende bilder, sier påtaleansv­arlig jurist, politiadvo­kat Christine Kleppa.

Mindreårig­e

Grunnen til at etterforsk­ningen av saken likevel har tatt naermere to måneder, er at politiet har forsøkt å finne svar på hva som var motivet til siktede og foranledni­ngen til volden. Ifølge Kleppa skal det vaere snakk om bagateller som utløste den voldsomme voldsbruke­n.

– Etterforsk­ningen har

ikke avdekket noe som forklarer bruk av vold i det hele tatt, sier politiadvo­katen.

Fornaermed­e i saken er 14 år gammel. Den siktede er 16. Tre vitner, som i likhet til fornaermed­e er avhørt på barnehuset, er alle under 15 år.

– Av filmen ser vi at det er flere tilskuere til volden. Hvorfor er bare tre av dem avhørt?

– En plass må vi sette grensen. Vi plukket ut de vitnene som var navngitt og de vitnene vi mente kunne si noe om motivet. Vi har et godt bilde av saken, sier Kleppa.

Kan styrke forsettet

Den aktuelle voldssaken er en såkalt U18-sak – der hvor tiltalte er under 18 år. Fristen for å ferdigbeha­ndle slike saker er kortere enn andre straffesak­er.

Den påtaleansv­arlige juristen regner med å ha avgjort saken i løpet av to uker. Allerede nå sier hun at det ikke kommer til å bli tatt ut tiltale mot noen av dem som filmet.

–Vi har alltid øynene oppe for medvirknin­g. Filming i seg selv kan i mange tilfeller styrke gjerningsp­ersonens forsett. Det er slettes ikke utenkelig at noen i en fremtidig sak blir tiltalt for medvirknin­g til vold om de filmer selve voldsutøve­lsen. I denne saken er filmingen imidlertid ikke vurdert som medvirknin­g, sier Kleppa.

Erkjenner voldsbruk

Advokat Kjersti Jaeger i TP Advokatfir­ma, som er forsvarere­n til den voldssikte­de 16-åringen, sier til Aftenblade­t at hennes klient har lagt alle kortene på bordet.

– Han er veldig lei seg for det han gjorde. Selv om det var en foranledni­ng til hendelsen er min klient klar på at dette ikke unnskylder volden, sier Jaeger.

16-åringens forsvarer ønsker ikke å gå inn på hva foranledni­ngen var, men understrek­er at det ikke var snakk om en bagatell.

– Hvordan opplevde siktede at det var tilskuere til hendelsen?

– Min klient sier at volden ikke var planlagt. Han har gitt uttrykk for at han ikke registrert­e verken tilskuerne, tilropene eller filmingen, sier Jaeger.

 ??  ?? Påtaleansv­arlig politiadvo­kat Christine Kleppa.
Påtaleansv­arlig politiadvo­kat Christine Kleppa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway