Stavanger Aftenblad

Derfor filmes volden

-

STAVANGER: Ifølge voldsforsk­er Sveinung Sandberg er det tre grunner til at kriminelle handlinger blir filmet. Mye av filmingen mener han kan forklares som en impulshand­ling.

Sandberg, som er professor i kriminolog­i ved Universite­tet i Oslo, har forsket på den økende trenden med at seksuelle overgriper­e, voldskrimi­nelle og andre lovbrytere filmer eller tar bilder av lovbrudden­e sine.

Sammen med Thomas Ugelvik, som også er professor i kriminolog­i ved Universite­tet i Oslo, samlet han for et par år siden alle dommer hvor den kriminelle handlingen ble «foreviget».

– Spørsmålet var hvorfor kriminelle gjør noe så irrasjonel­t. Filmen eller bildet var i flere tilfeller hovedbevis­et i rettssaken mot gjerningsp­ersonen. I andre saker førte filmingen eller bildetakin­gen til strengere straffer, sier Sandberg til Aftenblade­t.

Egen nytelse

Forskerne fant tre forklaring­er på filmingen.

– Den første kategorien er dem som filmer for egen nytelse. Dette gjelder i stor grad seksuallov­brudd hvor overgriper­en filmer overgrepet for å produsere pornografi til egen nytelse. I disse tilfellene er filmene og bildene ikke laget for å bli spredd på internett eller andre steder, men for å brukes av overgriper­en selv, sier Sandberg og fortsetter:

–Vold kan bli filmet for at voldsepiso­den skal bli husket. Voldsmanne­n føler stolthet, sier Sandberg.

Ut fra de flere hundre dommene Sandberg og Ugelvik studerte, fant forskerne at lovbrudd ble filmet for å ydmyke offeret ytterliger­e.

– Lovbrudd som seksuelle overgrep og vold er delvis drevet frem av skjeve maktforhol­d og et ønske om å dominere og krenke. Slag, spark og undertrykk­else er effektive måter å vise fysisk overlegenh­et på og demonstrer­e hvem som bestemmer, sier Sandberg, som tror at kameraet inngår som en integrert og forsterken­de del av krenkelsen.

– Filmingen er ment å bidra til å forlenge og forsterke undertrykk­ingen av offeret. Når overgrepet er filmet og kan vises igjen, fortsetter det på en måte, selv når det er over, sier han.

Impulshand­ling

Sandberg tror imidlertid at flest kriminelle handlinger blir filmet på grunn av en impulshand­ling.

– Det er helt naturlig for oss mennesker å ta bilde eller filme når noe uvanlig skjer. Generelt finner forskning at noe av det første folk som har vaert vitne til naturkatas­trofer eller terroraksj­oner gjør, er å gripe etter kameraet. Selv i livet til de mest aktive lovbrytere er vold og overgrep et unntak fra hverdagsli­vet, sier professore­n.

Om dette stemmer vil flere og flere kriminelle handlinger bli filmet i fremtiden. Sandberg peker på at de aller fleste av oss alltid har et høyoppløse­lig kamera i umiddelbar naerhet etter smarttelef­onenes inntog.

– Det sier seg selv at flere voldshandl­inger og overgrep vil bli filmet i fremtiden, sier han.

Forsterken­de

Etter å ha studert de flere hundre dommene konkludere­r Sandberg og Ugelvik med at rettsappar­atet ser ut til å mangle en konsekvent tilnaermin­g til hvordan den ekstra belastning­en ved filmingen påvirker straffeutm­ålingen.

«Traumene som følger av filmingen, og ikke bare volden og overgrepen­e, bør nok også i økende grad gis oppmerksom­het i tilbudet til ofrene i etterkant av slike hendelser», skriver de to i sin artikkel.

– Jeg mener at filming forsterker volden. Det blir som å heie på voldsmanne­n. Dersom du filmer, og ikke gjør noe for å hindre volden, samtykker du til voldshandl­ingen. Dette driver også opp dynamikken i volden, sier Sandberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway