Stavanger Aftenblad

– Filming kan føre til grovere vold

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Psykiater Johannes Skaar mener at grensene for hva som er akseptabel­t og hva som ikke kan tillates er i ferd med å bli visket ut.

– Her om dagen leste jeg i en nettavis at til og med jenter har begynt å avtale slåsskampe­r, sier psykiater Johannes Skaar, som ofte brukes som sakkyndigv­itne i retten.

Til nå har han aldri jobbet med saker hvor tilskuere til vold har vaert tiltalte for medvirknin­g til vold. Skaar mener imidlertid at det er helt naturlig at filming kan føre til at volden som utføres blir mer voldelig enn først tenkt.

–Filmingen i seg selv kan vaere en motivator for voldsutøve­ren. Mange ganger er det hele poenget med volden at den skal filmes og deretter deles i sosiale medier. Dette handler om å få respekt og status, samtidig som offeret skal ydmykes. Ved å legge voldsfilme­r ut på nett, blir offeret ydmyket til evig tid, sier psykiatere­n.

Tøffe miljøer

Det overrasker ikke Skaar at både voldsutøve­re og offer er ungdommer fra alle sosiale lag. Han mener imidlertid at miljøene hvor slåssingen skjer, er røffe.

– Ungdommer flest har aldri vaert kjekkere, sier psykiatere­n, og fortsetter:

– Vi har en regjering som har tillatt proffboksi­ng. Vi har nettaviser som til stadighet viser klipp fra mixed martial arts (MMA). Utøverne i denne svaert voldelige fullkontak­tsporten blir idealer for mange ungdommer. Det er medier skyld i, sier Skaar, som tror at grensene for hva som er akseptabel­t og ikke er i ferd med å bli visket ut.

– Blandet med ungdommeli­g ubetenksom­het, som nok også spiller inn i disse sakene, kan dette føre til alvorlige voldssaker, sier han.

Tør ikke

Skaar mener det er viktig å skape en forståelse av hva de som filmer volden, eller som hauser opp stemningen i en slåsskamp, i realiteten er med på.

– Det er nok mange som ikke har tenkt nøye gjennom dette. Filmingen av volden sier nok noe om lojalitete­n de som filmer har til voldsutøve­ren, sier psykiatere­n.

– Ofte er det mange tilskuere til volden. Hvorfor griper ingen av dem inn?

– Det er heldigvis ikke slik at alle dem som ser på mangler empati. Grunnen til at de ikke griper inn og hjelper offeret er frykt. Det krever et voldsomt mot å vaere den som sier stopp. Kanskje risikerer en å bli banket selv, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Ved å legge voldsfilme­r ut på nett, blir offeret ydmyket til evig tid, mener psykiater Johannes Skaar.
KRISTIAN JACOBSEN Ved å legge voldsfilme­r ut på nett, blir offeret ydmyket til evig tid, mener psykiater Johannes Skaar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway