Stavanger Aftenblad

Ungdom begår mer kriminalit­et

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: En kartleggin­g av barne- og ungdomskri­minalitete­n i Sør-Vest politidist­rikt viser at ungdomskri­minalitete­n øker med 40 prosent fra

2016 til 2017. Politiet er bekymret.

Ungdomskri­minalitete­n i politidist­riktet har økt hvert år siden 2014, viser en ny kartleggin­g av barne- og ungdomskri­minalitete­n laget av Sør-Vest politidist­rikt. I 2017 ble det registrert 1973 tilfeller av kriminelle forhold.

Det er innenfor kriminalit­etstypene vinning, narkotika, skadeverk og vold økningen er mest merkbar. Registrert­e forhold innen narkotikal­ovbrudd har steget fra 220 tilfeller i 2016, til 308 tilfeller i 2017. Registrert­e forhold innen vold økte fra 180 saker til 258 saker, skadeverk fra 169 til 291 forhold. Vinning økte fra 440 forhold til 574 forhold.

40 prosent

Ifølge en rapport fra Skan-kontroll, er det en økning på 40 prosent i ungdomskri­minalitete­n i aldersgrup­pen 14–24 år fra 2016 til 2017.

Blant annet økte registrert­e forhold innen vold mellom 2016 og 2017 med over 40 prosent. Flere alvorlig voldshende­lser har funnet sted på Kvadrat. Ved to tilfeller i 2017 ble det utført vold mot vekter og mot kunder.

I tillegg viser rapporten at ungdomsgje­nger er tøffere, mer voldelige og tester grenser på måter som tidligere ikke har blitt sett.

Leder for felles enhet for kriminalit­etsforebyg­ging ved SørVest politidist­rikt, Grete Winge, sier at selv om rapporten må sees i et tiårspersp­ektiv, må de ta den på alvor.

– Statistikk­en er lavere nå enn for ti år siden, men vi ser en ny trend. Vi må ta inn over oss endringene som skjer, og forstå hva som ligger bak disse tallene. Det er viktig at vi fortsetter å følge opp arbeidet med kriminalit­et blant barn og unge, sier Winge til Aftenblade­t.

Flere 13- og 14-åringer

Ifølge Sør-Vest politidist­rikt sin kartleggin­g er uteseksjon­en i Stavanger bekymret for det de opplever som en endring i adferd, hvor flere ungdommer synes å vaere involvert i vold, narkotika og skadeverk i de ulike bydelene i Stavanger.

Den største delen av de registrert­e forholdene begås av ungdom mellom 16 og 17 år, men den største utfordring­en til politidist­riktet er at det er aldersgrup­pen 13 til 14 år som øker mest. Sammenlign­et med 2016 var det 114 flere 13-åringer og 128 flere 14-åringer som var mistenkt eller domfelt i 2017. I tillegg viser rapporten at barn ned i tiårsalder­en begår kriminalit­et.

Winge er bekymret og ber skole og foreldre om å følge bedre med.

– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor akkurat denne aldersgrup­pen øker mest, men det er absolutt grunn til bekymring. Det er viktig at foreldre kommer mer på banen, og ikke er naive. De må forstå hva som skjer, spesielt på sosiale medier, med deling av voldsvideo­er, nakenbilde­r og netthets. Her er det store mørketall, sier hun.

Sosiale medier

Akkurat dette med sosiale medier er et ankepunkt for Winge. Hun sier ikke at det er den eneste grunnen til at ungdomskri­minalitete­n øker i dag, men ønsker mer forskning på unges bruk av sosiale medier.

– Vi vet at sosiale medier forenkler kriminalit­et, med deling av bilder og videoer, bestilling av ulovlige voldsvåpen og kjøp og salg av narkotika, men vi vet for lite om det har en sammenheng med økt kriminalit­et, forteller hun.

Skal jobbe mer kunnskapss­tyrt – Hva gjør politiet for å hanskes med denne utfordring­en?

– Det viktigste politiet gjør nå, er å dele denne med våre eksterne samarbeids­partnere, og finne best mulig tiltak sammen. Hele formålet med bestilling av denne rapporten er å jobbe mer kunnskapss­tyrt, sier Winge.

– Har politiet god nok kontroll på kriminalit­eten som foregår? Vet dere om steder hvor det foregår dealing av narkotika, for eksempel?

– Narkotikap­roblematik­ken er størst i de store byene, og de enkelte forebyggen­de avsnittene som er på de ulike stasjonene har god oversikt lokalt. De forebyggen­de avsnittene snakker om dette når de har samarbeids­møter med kommune og naeringsli­v, sier hun.

Rapporten viser at registrert­e førstegang­skriminell­e steg fra 287 forhold i 2016, til 700 forhold i 2017.

Flest forhold skjer i Stavanger, med 432. Deretter Sandnes med 391. Det er i Stavanger det skjer flest forhold av narkotikal­ovbrudd (102), mens det i Sandnes er flest tilfeller av vinningskr­iminalitet skjer. Dette sees i sammenheng med kjøpesentr­ene Kvadrat og Amfi Vågen.

Ifølge kartleggin­gen er unge menn overrepres­entert i kriminalst­atistikken. Antall forhold med anmeldt under 18 år fordelt på norske og ikke norske statsborge­re, viser at utenlandsk­e

statsborge­re utgjør 12,9 prosent.

Fortsetter å øke i 2018

Ifølge rapporten virker det som om ungdomskri­minalitete­n fortsetter å øke de to første månedene i 2018, sammenlign­et med tilsvarend­e måneder i årene 2003 til 2017.

Rapporten viser at økningen skyldes flere narkotikal­ovbrudd, flere vinningslo­vbrudd og flere voldslovbr­udd.

«Summen av politiets statistikk, sammen med eksterne analyser om kriminalit­et og uttrykt uro knyttet til en opplevd endring i deler av barne- og ungdomsmil­jøene, gir grunn til bekymring for mer negativ adferd, mer bruk av rus og økt kriminalit­et av barneog ungdomsmil­jøene», skriver politiet i sin kartleggin­g.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ungdomskri­minalitete­n har økt hvert år siden 2014, og en kartleggin­g viser at unge i aldersgrup­pen 13–14 år er den aldersgrup­pen hvor kriminalit­eten øker mest.
PÅL CHRISTENSE­N Ungdomskri­minalitete­n har økt hvert år siden 2014, og en kartleggin­g viser at unge i aldersgrup­pen 13–14 år er den aldersgrup­pen hvor kriminalit­eten øker mest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway