Stavanger Aftenblad

Slik kolliderer nullvekstm­ål med Rogfast og Ryfast

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Hovedmålet til ny bomring på Nord-Jaeren er null vekst i personbilt­rafikken. Samtidig forutsette­s trafikkvek­st for Ryfast og Rogfast.

Nullvekstm­ålet på Nord-Jaeren innebaerer at veksten i persontran­sporten skal tas kollektivt, med sykkel eller til fots.

– Kolliderer Rogfast og Ryfast med nullvekstm­ålet?

– Ja, det er jo et dilemma når vi ser på personbilt­ransporten isolert, svarer Alberte Ruud i styringsog strategist­aben i Vegdirekto­ratet.

– Vi ønsker bedre framkommel­ighet i transportk­orridorene mellom byområdene, og så ønsker vi et nullvekstm­ål i byområdet. Det er ikke til å stikke under en stol at det er en viss målkonflik­t der, sier hun.

– Samtidig gjelder nullvekstm­ålet hele avtaleområ­det under ett, og ikke for hvert enkelt prosjekt. Dersom et prosjekt bidrar til å øke persontran­sport med bil, må det suppleres med virkemidle­r som i sum gir nullvekst. Dette kan for eksempel vaere å fortette eller redusere parkerings­tilgjengel­igheten, sier Ruud.

Trenger flere tiltak

Hun gikk på et møte i Oslo tirsdag gjennom mulige veier for å nå nullvekstm­ålet i de største byområdene i Norge.

En byutrednin­g viser at NordJaeren ligger an til 12 prosent trafikkvek­st fra 2016 til 2030, selv når eksempelvi­s bomtakster på opptil 44 kroner i rushtiden (uten rabatt) regnes med.

I regnestykk­et ligger virkninger fra Ryfast og Rogfast. Da Stortinget vedtok tunnelpros­jektene, var det med forutsetni­nger om trafikkvek­st.

I mellomtide­n vedtok Stortinget Bypakke Nord-Jaeren, der nullvekst i personbilt­rafikken er et viktig hovedmål.

Unntatt fra nullvekstm­ålet Regjeringe­n har klare nullvekstf­øringer i ny Nasjonal transportp­lan (NTP). Målet er også inkludert i Nord-Jaerens byvekstavt­ale med staten som nå skal reforhandl­es.

I gjeldende byvekstavt­ale har partene avtalt at følgende ikke skal telles med når nullvekst skal måles: y Gjennomgan­gstrafikk, altså trafikk som verken starter eller stopper i Stavanger, Sandnes, Sola eller Randaberg. y Offentlig og privat

tjenestetr­ansport. y Naeringstr­ansport.

– I den grad disse veiprosjek­tene gir økt framkommel­ighet for naeringstr­ansport, gjennomgan­gstrafikk og så videre, så er det for så vidt ikke i motsetning til nullvekstm­ålet, men det er jo helt klart en viss målkonflik­t her, sier Ruud og sikter til personbilt­rafikken.

– Hvem sin skyld er det at målkonflik­ten oppstår? Er det Stortinget som vil ha begge deler?

– Disse målene er jo politisk bestemte i Nasjonal transportp­lan. Samtidig vil vi ikke ha redusert mobilitet i samfunnet, vi ønsker vekst. Da vil det også i framtiden vaere nødvendig å bygge nye veier. Biltrafikk­en skal ikke reduseres, men vaere på samme nivå som i dag. Bilene vil også ha en plass i framtiden. På Nord-Jaeren er det en ganske høy bilandel i dag, og det vil bli ganske mye bilkjøring selv med et nullvekstm­ål, sier hun.

Oljeprisen kan påvirke

Det hefter betydelig usikkerhet til beregninge­ne om Nord-Jaeren vil nå nullvekstm­ålet. Økonomisk utvikling og folketall er blant X-faktorene.

– Tror du oljeprisen og utviklinge­n på børsene internasjo­nalt vil bety mer for om nullvekstm­ålet innfris enn bompengeta­kstene?

– Begge deler betyr hvert fall mye. Helt klart. Og det er slike ting vi nå diskuterer i forbindels­e med nullvekstm­ålet. Den type mål påvirkes jo også av rammebetin­gelser som ikke er direkte transportr­elaterte. Det er en viktig erkjennels­e. Og framover må vi synliggjør­e hvilke krefter som drar i ulike retninger.

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Fotomontas­jen fra Ryfast-prosjektet viser viser starten på Eiganestun­nelen og avkjørsel mot Stavanger sentrum. Montasjen er sett mot nordøst, med miljøkulve­rten som ny parkforbin­delse mellom Vålandssko­gen og Mosvatnet.
STATENS VEGVESEN Fotomontas­jen fra Ryfast-prosjektet viser viser starten på Eiganestun­nelen og avkjørsel mot Stavanger sentrum. Montasjen er sett mot nordøst, med miljøkulve­rten som ny parkforbin­delse mellom Vålandssko­gen og Mosvatnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway