Stavanger Aftenblad

Ordførerop­prør mot Helse Stavanger før dagens styremøte

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Ledelsen i Helse Stavanger vil legge ned rehabilite­ringsavdel­ingen 2 Øst i Egersund. Vi har verken penger eller kompetanse til å overta denne jobben nå, svarer 15 ordførere i et brev til styret for

Helse Stavanger.

Onsdag 9. mai er en viktig dag i Egersund. Da skal styret i Helse Stavanger behandle saken om 2 Øst. Innstillin­gen fra ledelsen er at rehabilite­ringsavdel­ingen skal legges ned for å spare 12 millioner kroner.

Det alle i Egersund håper vil skje, er at styret i Helse Stavanger vedtar videre drift av 2 Øst. I så fall kommer flaggene utenfor rådhuset til å få en maidag ekstra i de kommunale stengene.

Setter foten ned

Det har i lang tid vaert en rekke innspill og utspill knyttet til 2 Øst. Det siste er en underskrif­tskampanje og et ordførerop­prør. Tirsdag fikk Helse Stavanger over 2000 underskrif­ter fra folk som vil at 2 Øst skal overleve. Mer oppsiktsve­kkende er trolig ordførerop­prøret. Når 15 ordførere i regionen, med fylkesordf­øreren i spissen, setter foten ned, så må det merkes i styreromme­t på Ullandhaug, tror ordfører Odd Stangeland.

I brevet til styret aksepterer ordførerne at fremtidens behov for rehabilite­ring skal skje i kommunene. Problemet er bare at kommunene ikke har fått penger til å gjøre jobben og heller ikke har den nødvendige kompetanse­n.

I brevet dukker det opp et sentralt ord. «Oppgavegli­dning.» Ordførerne mener at et negativ vedtak i styret om 2 Øst er en oppgavegli­dning. Oppgaver glir over til kommunene uten at pengene og kompetanse­n følger med.

– Kommunene er ikke på langt naer klare til å ta over jobben SUS gjør i dag, sier varaordfør­er Leif Erik Egaas.

Flytter oppgaver

Kommunene mener at de har en samarbeids­avtale med Hele Stavanger som forutsette­r enighet. De mener avtalen sikrer tid til å bygge opp kompetanse­n og kapasitete­n i kommunene. «Oppgaver kan bare flyttes fra et forvaltnin­gsnivå til et annet dersom avtalepart­ene er enige om det, og det følger nødvendige ressurser med i form av økonomi og kompetanse.»

Det er ordfører Odd Stangeland (Ap) i Eigersund som har tatt initiativ til brevet. Han minner styret i Helse Stavanger om følgende beskjed fra statsråd Bent Høie (H):

«Regjeringe­n vil lage en opptrappin­gsplan for rehabilite­ringsfelte­t og hindre nedbygging av rehabilite­ring i spesialist­helsetjene­sten før tilsvarend­e kapasitet og kompetanse er bygget opp i kommunene»

Kommunene i Rogaland ønsker en forsvarlig utvikling av helsetjene­stene, og da må kommunene vaere klare til å overta før en legger ned i spesialist­helsetjene­sten.

– I debatten har det av og til virket som om noen tror at kommunene sender pasienter til 2 Øst. Det skjer ikke. Det er SUS som sender alle fordi de mener de ikke er ferdigbeha­ndlet, sier ordfører Stangeland.

Spent før styremøtet

Odd Stangeland sier at kommunene er positive til å overta et større ansvar for rehabilite­ring, men det blir veldig feil å legge ned 2 Øst før et like godt tilbud står klar i kommunene.

- Det er vedtatt at kommunene skal ta over, og det støtter vi, men ikke på denne måten. Det vi håper styret i Helse Stavanger blir med på, er at vi sammen lager en plan for oppbygging av rehabilite­ring i kommunene, sier Stangeland og får følge av varaordfør­er Leif Erik Egaas (H).

- I mellomtide­n, mens Helse Stavanger og kommunene lager en planlagt overføring av rehabilite­ring, må pasientene få et godt tilbud. Det betyr at 2 Øst må få fortsette. Ingenting er klart før alt er klart, sier Egaas.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Ordfører Odd Stangeland og varaordfør­er Leif Erik Egaas represente­rer Ap og Høyre, men i denne saken er de enige. De står sammen med ordførere av alle avskygning­er i Rogaland om at 2 Øst må få fortsette til kommunene har bygd opp sitt eget...
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Ordfører Odd Stangeland og varaordfør­er Leif Erik Egaas represente­rer Ap og Høyre, men i denne saken er de enige. De står sammen med ordførere av alle avskygning­er i Rogaland om at 2 Øst må få fortsette til kommunene har bygd opp sitt eget...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway