Stavanger Aftenblad

Petter Stordalen har tapt 240 millioner i Stavanger

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

HOTELL: Ferske tall viser at Stavanger fortsatt er på hotellbunn­en. Det merker hotellkong­en Petter Stordalen som i 2017 tapte nye 90 millioner på sine ni hoteller her i distriktet.

– 2017-tallene er ikke offisielt klare ennå, men på stående fot kan jeg si at vi ender på et tap på rundt 90 millioner kroner før skatt. Det er litt bedre enn i 2016 hvor vi endte på minus 100 millioner, sier konsernsje­f i Nordic Choice, Torgeir Silseth, til Aftenblade­t.

Og i 2015 gikk Stordalens hoteller i Stavanger-regionen med 50 millioner kroner i minus. Det betyr at hotellkong­en har tapt rundt 240 millioner kroner på sine ni hoteller her i distriktet de siste tre årene.

– I null om et par år?

– Det er store penger og vi liker det ikke. Så store tap har selvfølgel­ig en viss betydning for oss, men samtidig kan vi ikke gjøre annet enn å male på videre. Vi foretar oss ingenting dramatisk. Noe av forklaring­en er også at vi de to siste årene har skrevet ganske kraftig ned på det vi har investert i Stavanger, sier Silseth.

–Hva tenker dere om framtidsut­siktene i Stavanger-regionen?

– Vi kommer nok ganske sikkert til å tape penger også i år, men vi ser klare lyspunkter i markedet. De fire første månedene i år har ikke vaert så verst, så dersom det fortsetter slik, så vil vi kanskje kunne gå i null på våre Stavanger-hoteller i løpet av et par år. Det er viktig å merke seg at vi ser for oss et perspektiv på 50 år når vi bygger et nytt hotell. Og vår erfaring er at i byer hvor nedturen kommer brått, så kan også oppturen komme brått tilbake. Stavanger er en dynamisk by med mye turisme og mange konferanse­r. Vi er optimistis­ke, svarer Choicesjef­en.

Tre hoteller som sliter

Det er spesielt tre hoteller som har vaert Petter Stordalens verkebylle­r her i distriktet. Disse er Clarion Hotel Energy på Tjensvoll, Clarion Hotel Air i Sola og Quality Hotel Pond i Sandnes.

–Jeg innrømmer glatt at vi helst skulle vaert foruten akkurat de tre hotellene de siste to årene, sier en aerlig Silseth, som drar et eksempel fra sommeren 2014.

– 20. august åpnet vi Clarion Hotel Energy. Samme dag hadde SAS sin første flyging med den såkalte business-ruten til Houston. Den ruten måtte legges ned bare seks måneder. En flyrute er lett å legge ned, men vi kan ikke bare legge ned et stort hotell, sier Silseth.

Stavanger på hotell-bunnen Aftenblade­t har også fått tilgang til ferske tall for de fire første månedene i år for alle hotellene i Stavanger-regionen. De viser at vi ligger helt nederst på listen med et belegg på 42,7 prosent.

–En kapasitets­utnyttelse på 42,7 prosent er naturligvi­s svaert lavt i storbysamm­enheng, sier hotellrådg­iver Peter Wiederstrø­m fra Wiederstrø­m Hotel Consulting som har bearbeidet og analysert tallene fra Benchmarki­ng Alliance.

Tallene er innrapport­ert fra en svaert stor majoritet av hotellene i de elleve største byene, og gjelder for første tertial i år (perioden 1. januar - 30. april). I denne sammenheng­en består Stavanger-regionen av Stavanger, Sandnes, Sola og Jaeren. På topp finner vi Tromsø med 75,8 prosent, mens Bergen havnet nest sist med 46,1 prosent,

– Påskens plassering i kalenderen i år og i fjor skaper krøll når det gjelder sammenlign­ing av april måned i de to årene. Det samme gjelder for mars. Derfor blir det mer interessan­t å se på de fire første månedene samlet, sier Wiederstrø­m.

Langt unna gullårene

De nye tallene viser at det er solgt 10 prosent flere hotellrom i Stavanger-regionen i denne perioden sammenlign­et med tilsvarend­e periode i fjor. Samtidig er det nesten 8 prosent flere hotellrom å fylle, så etterpørse­lsveksten slår ikke fullt inn på belegget som øker fra 41,7 prosent i første tertial i fjor til 42,7 prosent i år.

– Prismessig er Stavanger-regionen langt, langt unna nivåene i de gylne årene, og det er selvsagt vanskelig å heve prisene når belegget er såpass lavt som nå. Med 2,6 prosent prisvekst holder man i hvert fall følge med veksten i konsumpris­indeksen. Romprisen som er losjiinnte­kt (uten frokost og moms) endte i første tertial opp på 877 kroner. Fire byer hadde lavere nivåer, mens Tromsø var på topp med 1071 kroner, sier Peter Wiederstrø­m.

 ?? NTB SCANPIX ?? Hotellkong­en Petter Stordalen har hatt noen dårlige år med hotellene sine i Stavanger-regionen, men han er likevel optimistis­k med tanke på framtiden.
NTB SCANPIX Hotellkong­en Petter Stordalen har hatt noen dårlige år med hotellene sine i Stavanger-regionen, men han er likevel optimistis­k med tanke på framtiden.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Clarion Hotel Energy i Madlaveien.
JON INGEMUNDSE­N Clarion Hotel Energy i Madlaveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway