Stavanger Aftenblad

Nytt møte mellom Kim Jong-un og Kinas president

-

BEIJING: Kina styrker vennskapsb­åndene til Nord-Korea etter den siste månedens tegn til forsoning mellom USA, Nord-Korea og Sør-Korea.

Den nordkorean­ske lederen Kim Jon-un har tirsdag for andre gang møtt den kinesiske presidente­n Xi Jinping i Kina, bekrefter det kinesiske nyhetsbyrå­et Xinhua.

Xi og Kim hadde samtaler i den nordøstlig­e kinesiske byen Dalian. Offisielle medier viser blant annet bilder av de to lederne som går side om side på en strandprom­enade.

Ifølge det statlige kinesiske byrået Xinhua møttes Xi og Kim både mandag og tirsdag. Xi holdt en velkomstba­nkett for Kim, og de spiste også lunsj sammen tirsdag.

– I en hyggelig atmosfaere møttes de to toppledern­e og hadde en mangesidig og dyptgående utveksling av synspunkte­r om Kinas og Nord-Koreas forhold, og store saker som opptar dem begge, skriver Xinhua.

Møtet skjer i forkant av Kims historiske toppmøte med den amerikansk­e presidente­n Donald Trump. De to skal ifølge sørkoreans­ke medier møtes i juni.

Trump opplyste i etterkant av møtet mellom Xi og Kim at han skal snakke med den kinesiske presidente­n 8.30 tirsdag morgen lokal tid.

– Hovedpunkt­ene vil vaere handel, der gode ting skal skje, og Nord-Korea, der forhold og tillit bygges, tvitret Trump.

En rekke møter

Den siste måneden

har

det vaert en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea.

Kim og Xi møttes i mars da Kim besøkte Kina for første gang siden han tok over makten i Nord-Korea for seks år siden. Kina er Nord-Koreas naermeste allierte, og Kim har i senere tid uttrykt en sterk vilje til å tette båndet mellom de to landene.

Kim sendte også sin utenriksmi­nister, Ri Yong-ho til Beijing i begynnelse­n av april, og i mai var den kinesiske utenriksmi­nisterens tur til å dra på reise. Han besøkte Kim i Nord-Korea og sa da at regimet kan regne med Kinas støtte til å ruste opp landets økonomi.

Forholdet mellom nord og sør har også forbedret seg den siste tiden. I slutten av april var det duket for et historisk møte med Kim og den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in. De to lederne signerte da en avtale om full atomnedrus­tning.

Møttes i havneby

Et nordkorean­sk fly landet tirsdag i den kinesiske havnebyen Dalian. Dette førte til spekulasjo­ner fra japanske og sørkoreans­ke medier om at Kim var på enda ett Kina-besøk.

Det var et svaert strengt sikkerhets­oppbud da det nordkorean­ske flyet landet, ifølge nyhetsbyrå­et Yonhap.

Den japanske kringkaste­ren NHK la ut et bilde av et fly fra Nord-Koreas statlige flyselskap Air Koryo, og opplyste at dette ble tatt tirsdag ettermidda­g på flyplassen i Dalian.

Ifølge den japanske kanalen Kyodo har flyet nå forlatt byen. Da Kim var på Kina-besøk i mars, ble ikke reisen bekreftet av verken Kina eller Nord-Korea før Kim var tilbake i hjemlandet. (NTB)

 ?? JU PENG, AP /NTB SCANPIX ?? Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping har hatt nytt møte, før førstnevnt­e skal ha sitt toppmøte med USAs president Donald Trump.
JU PENG, AP /NTB SCANPIX Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping har hatt nytt møte, før førstnevnt­e skal ha sitt toppmøte med USAs president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway