Stavanger Aftenblad

Nasjonal kulturpoli­tikk – snart historie?

-

KRONIKK: Et ekspertutv­alg har foreslått å overføre oppgaver fra staten til fylkeskomm­unene. Blant annet vil utvalget at alle de profesjone­lle musikk- og scenekunst­institusjo­ner i dette landet, bortsett fra de som har adresse i Oslo, skal bli fylkeskomm­unenes ansvar. Vil dette styrke norsk kulturliv?

Daglig leder Kari Bøe Skogen, Opera Rogaland, adm.dir. Morten Warland, Stavanger symfoniork­ester, adm.dir. Per-Harald Nilsson, Stavanger Konserthus, teatersjef Arne Nøst, Rogaland Teater, og teatersjef Morten Joachim Henriksen, Haugesund Teater.

En gjennomgan­g av Kulturdepa­rtementets budsjettpr­oposisjon har fått utvalget til å fjerne flere oppgaver fra departemen­tets bord. Stortinget kan i realiteten miste muligheten til å videreføre sine investerin­ger i mange av landets kunst- og kulturinst­itusjoner. Det solide rammeverke­t som Stortinget gjennom sine bevilgning­er de siste 50 år har bygget opp rundt disse viktige fellesaren­aene i vårt samfunn, risikerer å miste sin felles grunnvoll. Store variasjone­r fra fylke til fylke kan bli resultatet, og en samlet norsk kulturpoli­tikk kan bli historie.

Spørsmålet om hva som faktisk vil gagne norsk kulturliv, har blitt borte. Nasjonale kulturpoli­tiske perspektiv­er er ikke diskutert. Utvalget er tilsynelat­ende dårlig orientert om hvilke oppgaver som ivaretas av kulturinst­itusjonene i dag og hvilken rolle de spiller lokalt, regionalt og nasjonalt. Interessen for å skaffe seg mer innsikt fra de det gjelder, har heller ikke vaert påtrengend­e stor.

Adresse Oslo = nasjonalt

Alt som ikke har adresse i Oslo, blir av utvalget sett på som regional virksomhet og puttes derfor i sekken som sendes til fylkeskomm­unene. Med unntak av fem store institusjo­ner i hovedstade­n har, ifølge utvalget, alle operaer, teatre og orkestre i Norge kun et regionalt nedslagsfe­lt. Det er overrasken­de at slike ut-daterte sentrum-periferi-synspunkte­r fortsatt kommer til uttrykk i offentlige dokumenter.

Nå er det vel primaert et regionalt publikum i og rundt Oslo som fyller hovedstade­ns store scener, selv om kulturinst­itusjonene her selvsagt også har viktige nasjonale oppgaver. Men det har også alle de andre profesjone­lle teatrene, operaene og orkestrene her i landet. Det er den totale virksomhet­en til alle profesjone­lle scenekunst­institusjo­ner i Norge, som sammen – og ofte i godt samarbeid – ivaretar landets politikk på dette området.

Når Rogaland tTeater håver inn Heddaprise­r, og bestiller ny dramatikk fra Jon Fosse som blir til noen av hans mest spilte stykker i utlandet, er det åpenbart at også Rogaland Teater er en nasjonal kulturbaer­er. Når Stavanger Symfoniork­ester bestiller nye komposisjo­ner av norske komponiste­r, gjør masse norsk musikk tilgjengel­ig på CD, og represente­rer Norge på konserter utenfor landets grenser, er det eksempler på at orkesteret er en viktig aktør i vårt nasjonale kulturliv. Også Haugesund Teater og Opera Rogaland er meningsdan­nende, profesjone­lle kunstinsti­tusjoner, som i et ytringsfri­hetsperspe­ktiv har en samfunnsve­rdi og nasjonal betydning.

Alvorlige konsekvens­er

Utvalget har ikke diskutert konsekvens­ene av å endre drastisk på kulturpoli­tiske mål og finansieri­ngsprinsip­per. Utvalget tar for gitt at flytting av ansvar og finansieri­ng til regionalt nivå vil styrke kulturen, gjøre den mer synlig og gjøre det vanskelige­re å redusere/nedpriorit­ere kulturen. Dette stiller vi oss meget tvilende til, i alle fall når det gjelder de store, profesjone­lle kunstinsti­tusjonene.

Tvilen skyldes både erfaringer og det at fylker og kommuner har store utfordring­er i dag med å finansiere sine pålagte oppgaver, mens staten fortsatt er den som fastlegger rammene. De mange ulike hensynene som fylkespoli­tikere og lokalpolit­ikere må ta, vil skape større usikkerhet i kulturinst­itusjonene når det gjelder fremtidig finansieri­ng.

Dagens støtte fra Rogalands politikere til teater, opera og orkester er dessverre ingen garanti for det samme i morgen. Den naturlige spenningen mellom statlige kulturpoli­tiske mål om kvalitet og nyskaping på den ene siden, og fylkeskomm­unenes mer regionalpo­litiske tenkning på den andre, kan fort ende i kulturinst­itusjonene­s disfavør uten en stabil og langsiktig statlig forankring.

Mindre forutsigba­rhet

En rapport fra Handelshøy­skolen BI i fjor høst, avslørte – ikke uventet – at kulturinst­itusjoner som er finansiert av kommuner og fylkeskomm­uner, har mindre forutsigba­re inntekter enn de som får penger over statsbudsj­ettet. Konklusjon­en var at lokal/regional finansieri­ng gir økt risiko for kunstneris­k innblandin­g og usikker finansieri­ng for institusjo­nene.

Stortinget har slått fast at det skal utredes hvordan en nasjonal kulturpoli­tikk kan ivaretas og hvordan kvaliteten best kan sikres i den profesjone­lle delen av kunstog kulturlive­t før det overføres flere oppgaver til nytt regionalt nivå. Stortinget stiller ikke spørsmål ved om vi skal ha en nasjonal kulturpoli­tikk, men hvordan den best kan ivaretas.

Vi håper at kulturmini­ster Trine Skei Grande har større forståelse for kulturinst­itusjonene­s betydning for vår felles nasjonale kulturarv, enn det «ekspertutv­alget» legger for dagen. Vi må i det lengste tro at Stortinget fortsatt er den forsamling­en i landet som best ser hvordan vi forvalter våre felles kulturverd­ier i dette lille landet.

Det er overrasken­de at slike ut-daterte sentrum-periferi-synspunkte­r fortsatt kommer til uttrykk i offentlige dokumenter.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Rogaland teaters forestilli­ng «Orlando» vant Heddaprise­n 2017 for beste kvinnelige hovedrolle, beste regi og beste forestilli­ng. Her prisvinner Nina Ellen ødegård som Orlando, og Even Stormoen som dronning Elizabeth I.
FREDRIK REFVEM Rogaland teaters forestilli­ng «Orlando» vant Heddaprise­n 2017 for beste kvinnelige hovedrolle, beste regi og beste forestilli­ng. Her prisvinner Nina Ellen ødegård som Orlando, og Even Stormoen som dronning Elizabeth I.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway