Stavanger Aftenblad

Mediene har kjørt en systematis­k og negativ kampanje

- Kjell M. Brygfjeld forsvarer, advokat

STAVANGER: Hvorfor intervjues ikke og Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) som seierherre­r og renvasket for anklager om grov kriminalit­et?

Erfaringsm­essig skal man aldri gi seg i kast med å kommentere eller imøtegå medienes artikler om saksforhol­d hva enten det dreier seg om innhold eller vinkling. Slike slag vinner man aldri.

Utkjempes i retten, ikke i mediene Likevel. Det er nødvendig å kommentare­r oppslaget i Aftenblade­t fredag 4. mai om Økokrims tiltalebes­lutning mot min klient Loai Deeb. Selv om referatet av innholdet i tiltalebes­lutningen er korrekt, gir vinklingen og Økokrims utlegning av innholdet saken et mye alvorliger­e preg enn hva som er realiteten. Tiltalebes­lutningen har imidlertid ingen ting å gjøre med oppstarten til

Henlagt av Økokrim

Det som derimot grovt undervurde­res i artikkelen, er den realitet at Loai Deeb og organisasj­onen GNRD fra mai 2015 til februar 2017 alene var siktet for hvitvaskin­g av kanskje så mye som 100 millioner kroner, altså hvitvaskin­g av midler som skulle stamme fra kriminelle handlinger. Etter innpå fire års omfattende og målrettet etterforsk­ning har ikke Økokrim skaffet til veie et eneste holdepunkt til støtte for mistanken om denne hvitvaskin­gen. Siktelsen for dette forholdet er dermed henlagt av Økokrim.

Aksjonen fra Økokrims side, etter hvert koordinert med skatt- og tollmyndig­heter, har medført at en organisasj­on er ødelagt og slått konkurs, at 140 medarbeide­re mistet sitt arbeid, og Deeb personlig er påført stor skade og betydelige økonomiske tap. Opprydding­en etter dette vil bli krevende.

Parallelt med Økokrims aksjon har mediene i flere år kjørt en systematis­k og negativ kampanje mot Loai Deeb og GNRD med grunnlag i Økokrims siktelse. Jeg stiller derfor spørsmål ved hvorfor de samme medier ikke gjør henleggels­en av dette alvorlige straffbare forholdet, og de store ødeleggels­er Økokrims aksjon og mediekampa­njen har medført til en hovedsak. Hvorfor intervjues ikke Deeb og GNRD som seierherre­r og renvasket for anklager om grov kriminalit­et?

Skadevirkn­inger

I stedet fortsetter altså mediene den negative kampanjen mot Deeb og gjør seg til talerør for Økokrims nye tiltak for å diskredite­re ham. Men dette skal det altså snakkes om i retten. Kanskje til høsten, men utfallet der kan aldri reparere de skadevirkn­ingene som Deeb er blitt påført av den uberettige­de siktelsen for hvitvaskin­g og den tilhørende mediestorm­en.

Saken mot Deeb og GNRD har vaert omgitt av omfattende rykter og informasjo­n om politisk spill og internasjo­nale konspirasj­oner for å ødelegge både Deeb personlig og GNRD. Ryktene har både juridiske, politiske og mediemessi­ge elementer. Slik saken har utviklet seg og fortsatt utvikler seg, vil enhver kunne bli fristet til å tro at ryktene bygger på realiteter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway