Stavanger Aftenblad

Solhjell villeder om «det grønne skiftet»

- Kjell Traa Seniortank­en Torvald Sande Seniortank­en Ivar Saetre Seniortank­en

ENERGI: Bård Vegar Solhjell (nå generalsek­retaer i Verdens Naturfond, WWF) tegner et altfor rosenrødt bilde av det såkalte «grønne skiftet», i sin gjestekomm­entar i Aftenblade­t 28. april.

Det blir for enkelt kun å vise til økningen i installert effekt i vind- og solkraft uten å nevne noe om hva som kommer ut i form av produsert strøm.

Dette dreier seg om variabel (av/på) strøm, som kun er salgbar i kombinasjo­n med regulerbar kraft, men dette er stort sett utelatt i debatten om fornybar energi fra sol og vind. I et strømnett basert på vekselstrø­m, må det vaere en streng balanse mellom regulerbar og variabel strømprodu­ksjon for å kunne jevne ut svingninge­ne i tilførsel, samt å ivareta systemkrav­ene til spenning og frekvens.

Store problemer

I det norske kraftsyste­met hvor regulerbar vannkraft dominerer, er ikke dette noe problem, men i Tyskland og Danmark hvor saerlig vindkraft er blitt stadig mer dominerend­e, har det oppstått store problemer, både operasjone­lt og økonomisk.

Og det er også et paradoks at i et land som Tyskland hvor det nå er installert mer enn 26.000 vindturbin­er, har utslippet av CO2 ikke gått ned.

Forklaring­en er at den variable strømprodu­ksjonen fra vind og sol krever at tilstrekke­lig regulerbar kapasitet i form av kullkraft og gasskraft hele tiden må vaere tilgjengel­ig, samt at bortfallet av kjernekraf­t (som Tyskland har vedtatt å avvikle innen 2022), i stor grad er blitt erstattet av ny kullkraft.

Strømprise­n har ikke gått ned Solhjell skriver i sin kommentar at strømprise­n fra de beste og billigste fornybar-prosjekten­e innenfor sol og vind, er langt lavere enn for ny fossil kraft. Dette har imidlertid ikke gitt utslag i strømprise­n, verken i Tyskland eller i Danmark, til tross for massiv utbygging av ny vind- og solkraft.

Kraftprise­n har tvert imot økt betrakteli­g og forklaring­en er blant annet ubalansen mellom variabel og regulerbar kapasitet og at det koster å ha nok regulerbar kapasitet i «stand-by».

Renessanse for kjernekraf­t

Altfor mange er av den oppfatning at sol og vind vil bli stadig mer dominerend­e for dekning av verdens kraftbehov. Blant disse også kunnskapsb­edriften DNV GL (Veritas), som i sin «Energy Transition Outlook 2017», serverer som prognose at i 2050 vil 70 prosent av verdens strømprodu­ksjon bli dekket av sol- og vindkraft, og at fossil- og kjernekraf­t vil bli mer enn halvert i forhold til dagens nivå, se figur.

For å nå målene om reduksjon i utslipp av CO2 må fossil kraftgener­ering bli vesentlig redusert og slik sett er DNV GLs prognose troverdig. Men bortfallet av regulerbar fossil kraft må kompensere­s, samtidig som det er behov for en kraftig økning i ny regulerbar kraft, for å kunne drifte strømnette­t forsvarlig.

Gitt at økningen i global vannkraft er begrenset (som DNV GLs prognose også viser), og at ny regulerbar kraft bør vaere utslippsfr­i, gjenstår kun kjernekraf­t som realistisk alternativ. En renessanse for kjernekraf­t bør fortrinnsv­is baseres på saltsmelte­teknologi med thorium som brensel, som betyr sikker drift (uten risiko for nedsmeltin­g) og minimum av radioaktiv­t avfall.

Kunnskap om energi etterlyses

Vi etterlyser at Solhjell og mange med ham, viser større forståelse for at «det grønne skiftet» er underlagt både naturlover og teknologis­ke begrensnin­ger. Utfordring­en er å finne en best mulig balanse mellom ulike kraftkilde­r, innenfor en overordnet målsetting om stabil kraftforsy­ning i en verden som skal bli stadig mer elektrifis­ert.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Vi etterlyser at Solhjell, bildet, og mange med ham, viser større forståelse for at «det grønne skiftet» er underlagt både naturlover og teknologis­ke begrensnin­ger», skriver Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Saetre.
NTB SCANPIX «Vi etterlyser at Solhjell, bildet, og mange med ham, viser større forståelse for at «det grønne skiftet» er underlagt både naturlover og teknologis­ke begrensnin­ger», skriver Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway