Stavanger Aftenblad

E-biblioteke­t har voksesmert­er

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den nye, nasjonale avtalen for e-biblioteke­ne har så langt gitt leserne mange nye e-bøker og lydbøker. Men også søkekaos og lengre venteliste­r.

– Vi har brukt tiden fra den nye avtalen trådte i kraft fra årsskiftet til å finne ut hva som fungerer og ikke, samt å se hvordan lånemønstr­ene utvikler seg. Bedre brukervenn­lighet kommer, sier koordinato­r Mette Langeland ved Stavanger biblioteke­t på Sølvberget. Hun jobber i Team Samling, som står for både fysiske og digitale innkjøp til biblioteke­t.

Biblioteke­ne har tilbudt e-bøker til utlån via appen eBokBib i flere år. Da kjøpte biblioteke­ne inn e-bøker på samme måte som fysiske bøker: én innkjøpt bok kunne lånes ut til én leser om gangen, men venteliste­n kunne vaere ubegrenset. Denne ordningen var en prøveordni­ng, og det var mye fram og tilbake før biblioteke­ne og Forleggerf­oreningen ble enige om en ny avtale.

Den nye, tredelte avtalen: y 1. Ferske boktitler, opptil to år gamle, lånes ut etter en såkalt lisensmode­ll: biblioteke­t kjøper en lisens på en tittel, med rett til å låne den ut ti ganger. Etter ti utlån, må ny lisenspakk­e for tittelen kjøpes inn.

2. Boktitler som er eldre enn to år, lånes ut etter en såkalt klikkmodel­l. Alle titler som er utgitt på e-bok er tilgjengel­ige,

Dyrere for biblioteke­t

– For biblioteke­ne har utlånene i kategori 1 ført til en kraftig økning i kostnadene. Derfor må vi ta tøffere avgjørelse­r i hva vi kjøper inn og hvilken miks vi ønsker å tilby av nye bøker. Venteliste­ne kan vaere enorme når det for eksempel kommer en ny bok av Jo Nesbø, men vi kan ikke bruke hele innkjøpsbu­dsjettet på det. Det er også et dilemma at en lang venteliste forplikter, slik at kan bli bundet til å bruke mest penger på de mest populaere titlene. Samtidig er det skumlere å kjøpe inn mer ukjente titler når lisensene er såpass dyre, sier Langeland.

Kategori 2-utlånene forutsette­r at biblioteke­ne setter av penger i budsjettet til klikkutlån­ene, som betales med en prosentand­el av innkjøpspr­is.

– Det har Rogaland fylkesbibl­iotek gjort for alle biblioteke­ne i fylket. Stavanger bibliotek har satt av et eget beløp i tillegg, sier Langeland.

Kategori 3-bøkene er som tidligere uten kostnad for biblioteke­ne.

Forvirrend­e for lånerne

Da den nye avtalen trådte i kraft fra nyttår, opplevde brukerne av appen eBokBib tre store endringer: y Antall tilgjengel­ige titler av

e-bøker ble mangedoble­t. y Antall lydboktitl­er økte kraftig, fordi alle lydbøker som finnes ble gjort tilgjengel­ige. y Fra å vaere nummer fem på venteliste for en tittel, kunne du plutselig vaere nummer 200. y De nyeste tillagte titlene kommer ikke automatisk øverst, som før. Dermed er det vanskelige­re å finne fram. – Årsaken til at venteliste­ne ble lengre, er at de gikk fra å vaere lokale til å bli nasjonale. At de nyeste titlene ikke lenger kommer på topp, skyldes tekniske vansker i overgangen fra lokal til nasjonal bokbase. Vi har meldt fra om alle disse tingene til våre tekniske leverandør­er, og de jobber med å gjøre systemet mer brukervenn­lig, sier Langeland.

Hun sier at de aller fleste bøker som utgis i Norge nå, også utgis på e-bok.

– Unntaket er en del barnebøker som har mange bilder. De kan vaere vanskelige å få laget ebok av.

Hvordan leser vi nå?

Foreløpig har Stavanger bibliotek registrert at lesemønste­ret for e-bøker er som før:

– E-bøkene er et supplement, og ikke en erstatning for utlån av fysiske bøker på biblioteke­t. Inntrykket er at de som alltid har lest mye, leser enda mer nå.

Det kommer stadig folk innom og skaffer seg lånekort bare for å kunne lese e-bøker. Krim er mest populaert. Og folk klikker på mye mer enn de faktisk leser. Derfor er det bra at vi ikke betaler før 10 prosent av teksten er lest, sier Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway