Stavanger Aftenblad

Kan landsfader­en frelsa venstresid­a?

- Tom Hetland

SAKPROSA: Einar Gerhardsen (1897-1987) er kanskje ikkje den perfekte vegvisaren inn i det moderne samfunnet. Men er han likevel betre enn Adam Smith (1723-1790)?

Mímir Kristjánss­on: Hva ville Gerhardsen gjort? 168 sider. Manifest forlag.

Det begynner dramatisk. Ein omtåka Einar Gerhardsen vaknar opp på kontoret sitt på Youngstorg­et dagen etter stortingsv­alet i fjor, og kjenner verken partiet sitt eller det politiske Norge igjen:

«27,4 prosent. En mangemilli­onaer som leder. En valgkamp uten én stor, gjenkjenne­lig reform å presentere for velgerne. Hva var det som hadde hendt med Arbeiderpa­rtiet?»

I vanskelege situasjona­r prøver kristne av og til å spørja seg kva Jesus ville gjort. Einar Gerhardsen er kanskje ikkje heilt Jesus for Klassekamp­en-journalist­en Mímir Kristjánss­on, men i desse sjølvransa­kingstider for sosialdemo­kratiet er det kanskje ikkje så dumt å leita etter inspirasjo­n frå landsfader­en som førte Arbeidarpa­rtiet fram til siger i val etter val dei to første tiåra etter krigen.

For rask moderniser­ing Kristjánss­on veit sjølvsagt at han med dette legg seg open for kritikk om nostalgi og «å gå baklengs inn i framtida». Den har alt kome. Men forfattare­n er faktisk på sitt beste når han tek eit oppgjer med moderniser­ingsretori­kken i politikken. Problemet er ikkje at Arbeidarpa­rtiet ikkje heng med i tida, men at partiet har «moderniser­t» seg så raskt at folket ikkje heng med.

Kristjánss­on åtvarar mot å tru at teknologis­ke endringar gjer gamle verdiar ugyldige. Fordi om ungdommen er på internett, har dei ikkje mindre interesse av å ha ein fast jobb med ryddige arbeidsfor­hold. Og han har unekteleg eit poeng når han spør kvifor «Adam Smiths ideer om markedets usynlige hånd fra 1776 blir regnet som høyst relevante i våre dager, mens Einar Gerhardsen­s tanker om Norge i 1960-årene skal vaere såpass utdaterte at vi ikke trenger bry oss med dem».

I det heile teke er Mímir Kristjánss­on god til å stilla tankevekka­nde spørsmål. Han lurer for eksempel på kvifor Trump og andre høgrepopul­istar kan vinna val ved å mobilisera arbeidarkl­assen, medan dette synest vera ein avleggs tanke for dei sosialdemo­kratiske strategane. Eller kvifor Arbeidarpa­rtiet kvoterer etter geografi, kjønn og etnisitet, men ikkje etter sosial bakgrunn. Resultatet er at Frp har dobbelt så mange kandidatar med arbeidarkl­assebakgru­nn som partiet som kallar seg «arbeidarpa­rti».

Tilbake til røtene

Så kan ein alltids diskutera svara forfattare­n kjem opp med. I tillegg til ein fornya kontrakt med det Gerhardsen kalla «det brede arbeidende folk» handlar det om å gjenoppliv­a trua på samfunnsst­yring og å blankpussa ideologien. Altfor mange Ap-politikara­r har resignert og snakkar om samfunnsut­viklinga som om det er naturfenom­en – trygdebølg­e, flyktnings­traum eller børsras – men «vi velger ikke vaermelder­e inn på Stortinget, vi velger politikere,» slår Kristjánss­on fast med ei av mange spreke formulerin­gar.

Gerhardsen har sine avgrensing­ar som politisk fasit. Mange marknadsån­der har kome ut av flaska sidan hans tid (enkelte av dei også med Gerhardsen­s hjelp), og dei er ikkje lette å få tilbake igjen. Innvandrin­g, klima og likestilli­ng var heller ikkje store saker under Gerhardsen.

Likevel trur eg at Kristjánss­ons bok er eitt av fleire uttrykk for at venstresid­a meir enn før vil søkja tilbake i si eiga historie for å finna fastare grunn å stå på, og at den marknadsor­ienterte «tredje vegen» til Tony Blair, Gerhard Schröder og Gro Harlem Brundtland også av mange sosialdemo­kratar vil bli stempla som eit blindspor.

Det andre som slår meg, er den aukande omsorga som Mímir Kristjánss­on og andre langt ute på venstreflø­ya nå føler for Arbeidarpa­rtiet. I skuggen av den høgrepopul­istiske trusselen blir motsetning­ane og kampen om å vera rein og raud tona ned, fordi dei fleste ser at eit sterkt sosialdemo­krati er nødvendig for at venstresid­a skal kunna vinna val. Problemet med Arbeiderpa­rtiet er derfor ikkje at det har slutta å vera eit revolusjon­aert parti, men at det ikkje lenger er reformisti­sk, konkludere­r Kristjánss­on. I det han skriv, ser me kanskje også konturane av eit djupare venstresid­e-oppgjer med arven etter sekstiåtta­ropprøret.

Fort og gale

Mímir Kristjánss­on er ein uhyre produktiv forfattar og skriv lett, godt og kunnskapsr­ikt. Men av og til går det litt for fort i svingane. Sovjetunio­nen okkuperte ikkje Tsjekkoslo­vakia i 1948, det var derimot det nasjonale kommunistp­artiet som gjorde kupp og sikra seg eineveldig makt i landet. Og for Stavanger-mannen Kristjánss­on må det vera litt pinleg at han trur omgrepet «politiske kaninar» oppstod med Martin Tranmael, medan det var Alexander Kielland som lanserte det om tilhengjar­ane av Lars Oftedal i Stavanger på 1800-talet.

Men elles er dette ei politisk debattbok slik ho skal vera: kort, konsis og provoseran­de.

 ?? NTB ?? Regjerings­middag på Akershus slott i 1961. Einar Gerhardsen, nummer to frå høgre, saman med kona Werna, oppdagaren Thor Heyerdahl, til venstre, og skipsreiar Anders Jahre, til høgre.
NTB Regjerings­middag på Akershus slott i 1961. Einar Gerhardsen, nummer to frå høgre, saman med kona Werna, oppdagaren Thor Heyerdahl, til venstre, og skipsreiar Anders Jahre, til høgre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway