Stavanger Aftenblad

Mannen som vil sprenge EU

-

SAKPROSA: Vi trenger en god bok om Ungarns betydning for Europas framtid. Dessverre er det ikke denne.

til jernteppet­s fall i 1989. Strømmen gir en kortfattet og grei innføring i viktige element i denne historien. Men bildet han tegner av dagens Ungarn, blir for fragmentar­isk og mangelfull­t. En grundigere analyse av Orbáns systematis­ke overtakels­e og nedbygging av de demokratis­ke kontrollme­kanismene, ville gjort det lettere å se hvilken trussel landet er for stabilitet­en i resten av EU.

Flere mangler

Strømmen skriver lite om Orbáns dreining mot Russland og ingenting om hvordan Kina forsøker å bruke landet som en bakdør inn til det europeiske markedet. En grundigere forklaring på hvordan Fidesz og Jobbik i 2010 kunne få til sammen 70 prosent av stemmene, noe som ga Fidesz et mektig grunnlovsf­lertall, ville også vaert nyttig. Korrupsjon­en i sosialistp­artiet var åpenbart en faktor, men den effektive devaluerin­gen av den ungarske valutaen og konsekvens­ene det fikk for folks huslån, var sannsynlig­vis langt viktigere.

Strømmen er best når han skriver om det feltet han tidligere har vist at han behersker godt: Fremmedfry­kt, anti-semittisme, høyreekstr­emisme og forholdet til den store rom-befolkning­en. Dessverre er Ungarn en trussel mot de såkalte europeiske verdier også her.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway