Stavanger Aftenblad

Funk me, dette svinger!

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

MAIJAZZ: Cory Henry & The Funk Apostles fraktet funk-folket til Perleporte­n og nesten inn i himmelen.

Cory Henry & The Funk Apostles,

Folken, mandag kveld. Publikum: Cirka 400. Spilletid: 1 time 40 minutter.

Det er som regel et godt tegn at du må dusje når du kommer hjem fra konsert. Cory Henry og hans Funk Apostles er en sånn trupp som på alle vis gjør deg varm innvortes. Det er varmt i salen, det er heftig på scenen og det er jevnt over full fyr i teltet. Cory Henry så vi sist sammen med Snarky Puppy på Maijazz for to år siden. Folk omtaler fremdeles om den (bittelitt oppskrytte) konserten med ganske profane adjektiver, og det spørs om ikke Funk-Henry vil bli husket like godt. Det er all grunn til å hente fram vakre ord om denne mandagskve­lden, hvis du orker. For det må du. Cory Henry & The Funk Apostles leverte en svett, energisk og feiende flott mandagskve­ld.

Det som måtte vaere av innvending­er til både Cory Henry, og mye annet som baerer merkelappe­n funk, er dette: Det varer og det rekker. Når de ført har funnet et tema de liker, så setter de pitbull-bittet i lås og holder på og holder på og holder på og holder på. Funk kan vaere verdens lengste omvei til klimaks. Sånn er det ikke her, men du kjenner litt på følelsen likevel.

White men dancing

Noen ganger, ikke mange, men noen, legger de seg litt på svai og strekker strikken for langt. Funklåter er jo gjerne aller best de 12– 14 første minuttene, eventuelt de 12–14 siste. Denne gjengen er vitterlig gode til å variere, til å endre intensitet­en og bringe nye triks på banen. De går tidvis på vannet, men her og der trår også Henry og apostlene vannet. Ikke lenge, og ikke ofte, men bittelitt. På et tidspunkt sjekka både undertegne­de - og bassisten - telefonen, samtidig. Hint, hint.

Nu vel, sånn var det et par steder midtveis i settet. Vampingen over akkordfatt­ige tema ble for lange, men det skal de ha: De klarte å ro i land hver eneste låt med noen saftige finaler, og til og med en pinne stiv, kvit mann fra Hommersand beveget seg rytmisk til musikk. Der ligger lista fryktelig høyt. Det er dessuten et endetidste­gn, ifølge Leonard Cohen.

For det svinger noe aldeles inn i villeste når de fyrer på alle sylindre. En catch frase, et tema og en overvettes mengde energi er det som skal til for å få fyr i teltet. Og for dem som liker den slags (det var godt med spillemenn­og kvinner i salen) er det ørten feinschmec­ker-detaljer å hør og se fra skamgoe musikere. Soloer, rytmiske ting, samspill, innfall og utfall.

Såååå tight!

Henry har med seg to korister som ganske sikkert kunne sneket til seg en og annen solo i Sky Sing. O-la-la. Kompet er det virkelig drag i, gitaristen leker seg på 2 og 4 og Henry er godt støtta opp på alle kanter. Keyboardis­t Nick Semrad gjør en glimrende syrejazzso­lo som fikk blikkene til å flakke, og det sto jevnt godt til.

De spiller - selvsagt - brølhøgt. Og for dem som lurer: Var det litt show off også? Litt musikalske gymnastikk­øvelser? Et par sekvenser med organbeføl­ing? Mhm. Var det noen som ropte «såååå tight» til sidemannen? Ju bett.

Han sjøl spille tidvis ellevilt hammondorg­el og Moog, i tillegg til å synge, holde stemningen oppe, lede allsang og preke. Han er eksepsjone­lt energisk, og han klarer å smette inn et par roligere låter som har mye soul og nymotens r’n’b i seg. Som seg hør og bør for en funkfrontf­igur er han opptatt av å fortelle at han har det ok+, og han lurer på om resten også har det fint.

Det kom ingen klager fra salen.

Live and love

Mot slutten får vi for alvor høre Henrys gospelbakg­runn komme fram. Selv om mange nok vil huske den meget snaisne, seige versjonen av «Stayin Alive», går kveldens fruktkorg og hovedpremi­e til avsluttend­e «Lord Send Me A Sign», fullrigga med nygospel-triks, modulering­smoro, live and love-preken, allsang og et himmelsk driv. Det var virkelig moro å se Cory Henry og hans funkdisipl­er. Sju mann, to av dem kvinner, som er så naturlig stappfulle av musikk, i tillegg til å vaere teknisk strålende. Det er i den kombinasjo­nen magien ligger.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Cory Henry og hans Funk Apostles.
JON INGEMUNDSE­N Cory Henry og hans Funk Apostles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway