Stavanger Aftenblad

Tolleiv Aasen er død

-

Torsdag 26. april sovnet Tolleiv Aasen stille inn, 91 år gammel. Dermed har Ålgård mistet en jordnaer og omgjengeli­g person, en likandes kar som blant oss litt tilårskomn­e vil bli husket som Tolleiv i Posten. Det var da DFU avviklet sin funksjon som poståpneri i 1950, at 23 år gamle Tolleiv Aasen overtok som poståpner. I 1958 flyttet poståpneri­et inn i Herredshus­et, og navnet ble forandret til postkontor. Samtidig fikk Tolleiv status som postmester, en stilling han ble vaerende i til han gikk av med pensjon.

Tolleiv Aasen vokste opp med tre yngre brødre i en familie der faren Ingvald «i åsen» forpaktet gårdsbruke­t til DFU. Både heimehus og driftsbygn­ing lå i datidens sentrum av Ålgård.

Som eldstemann måtte Tolleiv tidlig hjelpe til med gårdsarbei­d. Dette var en tid hesten fremdeles var viktig til transport. I tillegg til 16 melkekyr hadde faren 12 hester på bås. Allerede som skolegutt måtte Tolleiv gjete kyrne heim fra Opstad til melking etter skoletid. Det fulgte også en del ubehagelig pliktarbei­d med i avtalen. Blant anna tømme do-stamper i fabrikkbyg­ninger, funksjonae­rboliger og på privatskol­en til DFU. For å spe på familieinn­tekten måtte Tolleiv noen ganger dra til Egersund, med hest og kjerre, for å skaffe sild når fiskebåter kom til havn.

Da faren avsluttet forpakters­kapet etter krigen, måtte familiens sølvrevfar­m flyttes fra Opstad til et område der Kongeparke­n ligger i dag. Dette skjedde vinteren 1945/46 som var svaert kald, og Tolleiv mintes det som en meget utrivelig jobb. Etter folkeskole­n gikk han halvannet år på Øksnevad landbrukss­kole, og verneplikt­en utførte han i tysklandsb­rigaden. Før det var han en kort periode dreng på en storgård ved Kongsvinge­r.

Tolleiv var både allsidig og fingernem. En av hobbyene var treskjaeri­ng, og han utformet både kister, veggur og kråskap. I tillegg drev han lenge med sau, og han var kasserer i Gjesdal Sau og Geit i 20 år. Tolleiv var også med i Ålgård Pensjonist­forening, der han var leder i ti år. Kona Aslaug har 60 år bak seg i saniteten, noe som forteller om et veldig aktivt og sosialt ektepar.

Tolleiv var en god del av sine siste år plaget med nyresvikt. Han bedrev likevel sine hobbyer nesten til det siste. Tolleiv Aasen var en raus og humørfylt person som det var lett å komme i kontakt med. Våre tanker går først og fremst til Aslaug og den naermeste familie.

På vegne av venner og bekjente Ivar Brekken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway