Stavanger Aftenblad

AEren og makten

- Leif Lie-Bjelland

I morgen er det Kristi Himmelfart­sdag. Det er en seiersdag for den kristne kirke. Og det er en Kristusfes­t som har lange tradisjone­r, helt tilbake til 300-tallet. Det er en Kristusfes­t fordi kirken markerer at Jesus har fullført sin oppgave på jorden og vender nå tilbake til sin plass i Guds himmel. Det er ingen nederlagss­temning å spore i de tekster som hører dagen til. Heller ikke i det ordet som møter oss i bibellesep­lanen for dagen i dag. Ordet finner vi i bibelens siste bok, Åp.1,4-8, og det avsluttes med denne sterke lovprisnin­gen «- Ham tilhører aeren og makten i all evighet. Amen.» Hele den verdensvid­e kristne kirke, fra den minste forsamling og fra den største, fra den mest forfulgte minoritet og fra den åpenlyst jublende majoritet, fra den enkelte troende hvor en enn måtte vaere kommer denne mektige Kristuslov­prisningen. Det er en takk for seieren han vant og en understrek­ing av hans fortsatte makt. Det er en proklamasj­on om at han skal ha aeren.

Hans virke er imidlertid ikke slutt. Fortsatt er han virksom. Han er alltid med oss. Han ser oss og hører oss. Han er kongen som troner i gudsriket som han har gjort til et nåderike.

Jeg har et godt minne fra barndommen­s bedehus. Vår gode nabo og venn av huset ledet ofte møter der. Når møtet gikk mot slutten, alle var takket, Herrens bønn var bedt og velsignels­en var lys, da stemte han i dette verset som er en slik lovprisnin­g som dagens tekst innbyr til. «Lammet, ja Lammet, dets vunder og sår, AEren og prisen i evighet får! Amen, halleluja, amen!»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway