Stavanger Aftenblad

Varsler ny cupskrell på Husabø

- Tore Kommedal Asheim tore.kommedal.asheim@aftenblade­t.no

FOTBALL: EIK har allerede sendt 1. divisjonsl­aget Jerv på hodet ut av cupen. Nå håper de å gi Start samme behandling.

– Jeg tror vi slår Start, er den klare meldingen fra Kenneth Andersen, daglig leder i EIK, før kveldens 3. runde-oppgjør mellom laget fra 2. divisjon og Start fra Eliteserie­n.

EIK slo ut Viking i 2. runde i fjor. Da vant Ólafur Örn Bjarnasons gutter 2-1. I 3. runde ventet Haugesund. De måtte ha ekstraomga­nger for å ta seg videre. Det var første gang laget hadde tatt seg videre til 3. runde siden 2014.

I år startet EIK med å slå ut lokalrival Eiger fra 4. divisjon i 1. runde, før et annet sørlandsla­g, Jerv fra Grimstad, ble slått 2-1 i 2. runde.

Guttene fra Egersund har det med å skape trøbbel for antatt bedre motstand.

– Jeg tror mange øker sin innsats med ti prosent, og det er gjerne slik at gjestene reduserer sin med tilsvarend­e. Vi slet mot Eiger, og mye av det kan ha vaert på grunn av at spillerne slapp seg litt ned. Vi vet hvordan det er, sier Andersen til Aftenblade­t.

Start har slått ut Arendal og Vigør på veien til kveldens kamp. Cupen vil med stor sannsynlig­het vaere Starts eneste sjanse til å vinne noe i år. Sørlending­ene ligger sist i Eliteserie­n med fire poeng på åtte kamper.

– De skal slå oss ni av ti ganger, men Start sliter kraftig i år, sier Andersen om laget som kun har vunnet en gang i årets serie.

Kommer til å føle presset

– Start er definitivt inne i en krise. Om de taper mot EIK vil dette bare forsterkes, sier Pål Wollebaek Jørgensen, sportslede­r i Faedreland­svennen.

Jørgensen legger til at det viktigste for Start vil vaere å skape gode opplevelse­r, og at det ikke er noe tegn på at de kommer til å nedpriorit­ere cupen. Snarere tvert imot. Han ser for seg at laget som starter mot EIK vil vaere veldig likt det som starter mot Brann til helgen. Han er optimistis­k på Starts vegne.

– Jeg tror de kommer til slå ut EIK. Om de ikke gjør det er det fremdeles altfor tidlig å felle en dom over trener Mark Dempsey. Han må få mer tid, sier Jørgensen om briten som ankom Start foran sesongen.

Start hentet inn flere spillere før sesongen, deriblant Mathias Bringaker fra Viking. Bringaker scoret Vikings mål da EIK sendte dem ut av cupen i 2017.

Jørpelandg­utten har tilbrakt mesteparte­n av tiden etter overgangen fra Viking på benken, men startet i første cupkamp mot Vigør. Der vant Start 8-1.

Bringaker opplever ikke at treneren er stresset etter den dårlige starten.

– Mark virker veldig rolig på feltet. Han vet hvordan ting skal gjøres, og vi må bare jobbe sammen for å få det til, sier Bringaker. Den tidligere Vikingspil­leren ser for seg at det vil bli

en knokkelkam­p, med masse dueller.

Potensiell gullgruve

EIK håper på 1000 tilskuere i kveld. Det er meldt strålende sol og over 20 grader. Det ligger an til en liten folkefest på Husabø.

– Vi tjener greit på det å avansere, men billett- og kiosksalg på kampdag er det verre med. Det spilles mange kamper på aldersbest­emt nivå samme tidspunkt, og det gjør at vi mister en del potensiell­e tilskuere, forklarer Andersen.

Allerede har EIK tjent gode penger på cupen. Tallene fra 2017 var 180.000 kroner fra NFF for å ta seg til 3. runde, mens et avansement til 4. runde ga 360.000 kroner i klubbkasse­n. Det kan bety over en halv million på en uke for EIK.

Kampstart på Husabø er klokken 18. Du kan følge kampen direkte på Aftenblade­t.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway