Stavanger Aftenblad

Så kom «Hesten» hjem med nytt hjerte – til den lille øya med det store hjertet

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

KVITSØY: Kvitsøy amatørkorp­s spilte «You Raise Me Up» og med ordførerkj­edet rundt halsen ønsket Mirjam

Ydstebø velkommen hjem. – Det var mektig. Fantastisk. For en varme folket på denne øya viser, sier Kjell Arve «Hesten» Hestetun.

Etter år som alvorlig hjertesyk kom den 51 år gamle trubaduren, Stavangerk­jendisen og en gang i tiden ishockeysp­illeren for Viking hjem til Kvitsøy onsdag kveld.

I forkant ble han tatt imot med jubelrop og norske flagg av kona Marianne, resten av familien og mange naere venner på Sola, etter at flyet fra Oslo var landet.

Med et nytt, om lag 30 år gammelt hjerte i brystkasse­n, kom «Hesten» ruslende ut i ankomsthal­len, i joggesko og treningsdr­ess. Hjertetran­splantasjo­nen skjedde på Rikshospit­alet for noen uker siden.

Hyller Kvitsøy

– Det sies om Kvitsøy at det er den lille øya med det store hjertet. Det er bare så sant. Etter at vi flyttet ut her for fem år siden, har vi møtt varme og omsorg av en annen verden. Vi har aldri blitt «de som kom fra byen», men har blitt inkludert. Den rausheten vi har møtt her hadde ikke gått i

Sovna på sofaen

Da han kom hjem til huset, ventet nye overraskel­ser. Noen hadde malt et stort hjerte på huset. Og banner med «velkommen heim» var hengt opp, der også.

– Jeg var så full av adrenalin utover kvelden, at det ble ganske seint. Jeg tror de andre sovna tidlig, men jeg klarte ikke. Satt foran tv-en til jeg til slutt sovna på sofaen, sier han.

– Hjertet var som en ballong

Nå kan en ny epoke starte i 51-åringens liv. Fra juletider og fram til han fikk nytt hjerte for noen uker siden, var det dårlig stelt.

– Da jeg ble satt på transplant­asjonslist­a, hadde de ikke flere medisiner å gi meg. Legene sa at hjertet var som en ballong av kjøtt. Pumpekapas­iteten var 12 prosent av 75. Jeg hadde ikke lang tid igjen, forteller Hestetun.

Nå venter et års tid med opptrening, styrking av immunforsv­ar, tilvenning til medisiner og annen oppfølging for «Hesten».

– Jeg må stå på og trene opp kroppen igjen. Men jeg har fått den største gaven. Nå har jeg motoren.

 ?? BERIT MELING SANDE ?? – En fantastisk mottakelse, sier Kjell Arve Hestetun. Onsdag ble 51-åringen med nytt hjerte tatt imot av selveste ordføreren, Mirjam Ydstebø, da han kom hjem til Kvitsøy.
BERIT MELING SANDE – En fantastisk mottakelse, sier Kjell Arve Hestetun. Onsdag ble 51-åringen med nytt hjerte tatt imot av selveste ordføreren, Mirjam Ydstebø, da han kom hjem til Kvitsøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway