Stavanger Aftenblad

Ryfast, Rogfast og nullvekstm­ål henger ikke sammen

-

LEDER: Har Stortinget gitt lokale politikere en umulig oppgave?

Målet er at det ikke skal kjøre flere biler på veiene på NordJaeren i 2030 enn i dag.

I ny Nasjonal transportp­lan (NTP) «forventer regjeringe­n at lokale myndighete­r fører en arealpolit­ikk som er rettet inn mot å nå nullvekstm­ålet».

På Nord-Jaeren beregnes i dag en trafikkvek­st på 12 prosent fra 2016 til 2030. Da må det settes inn tiltak dersom målet om null vekst i personbilt­rafikken skal nås.

Statens vegvesenha­r derfor gjennomfør­t utredninge­r. Dette er et av grunnlagen­e for vårens reforhandl­ing av dagens byvekstavt­ale for Nord-Jaeren mellom Rogaland fylkeskomm­une, Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Staten.

Her utredes flere alternativ­er til måter å få til nullvekst. Akkurat hvilke virkemidle­r som skal tas i bruk skal avgjøres i reforhandl­ingene. Men Vegvesenet har sett på ulike virkemidde­lpakker.

Disse inneholder alt fra en tredobling av bompengeta­kstene, større takstreduk­sjoner for kollektivr­eiser, sykkel- og gangstrate­gier, parkerings­reduksjone­r og smartere arealutbyg­ginger.

Det høres ut som en grei jobb. Sett inn de rette virkemidle­ne, så holdes personbilt­rafikken nede.

Problemet er bare at når Stortinget vedtok Bypakke Nord-Jaeren, vedtok de også Ryfast og Rogfast.

I disse to prosjekten­e forutsette­s det at personbilt­rafikken vil gå opp.

I Aftenblade­t på onsdag innrømte Alberte Ruud i styrings- og strategist­aben i Vegdirekto­ratet at Rogfast og Ryfast kolliderer med nullvekstm­ålet når det gjelder personbilt­ransporten.

Ifølge Ruud vil en økning i persontran­sporten fra ett prosjekt føre til at flere virkemidle­r må tas i bruk enn det som er planlagt. Da nevner hun mulige tiltak som tilgjengel­igheten for parkering og veiprising, der man belaster per kjørte kilometer.

Det er noen former for transport som ifølge avtalen mellom partene ikke skal telles med i nullvekstm­ålet. Dette er gjennomgan­gstrafikk, offentlig og privat tjenestetr­ansport og naeringstr­ansport. Men er det slik at det bare er disse vi bygger Ryfast og Rogfast for?

De som vil reise med bil fra Tau til Stavanger, vil kanskje ikke kunne finne parkerings­plass. Og de som trenger å bruke bilen mellom Stavanger og Sandnes, kan risikere å måtte betale mer.

I mandatet til Vegvesenet er det presisert at tiltakene «ikke skal gi redusert mobilitet». Men er det mulig, med de planene som ligger inne i dag?

Stortinget har med disse vedtakene gitt lokale politikere en enorm utfordring, og kanskje en umulig oppgave.

Stortinget har med disse vedtakene gitt lokale politikere en enorm utfordring, og kanskje en umulig oppgave.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Målet er at det ikke skal kjøre flere biler på veiene på Nord-Jaeren i 2030 enn i dag. Men samtidig er det lagt inn at ekstra trafikk vil komme fra Ryfast og Rogfast.
KRISTIAN JACOBSEN Målet er at det ikke skal kjøre flere biler på veiene på Nord-Jaeren i 2030 enn i dag. Men samtidig er det lagt inn at ekstra trafikk vil komme fra Ryfast og Rogfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway