Stavanger Aftenblad

Rester av Hermetikke­n blir paviljong i Lervig

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det gamle undervisni­ngsbordet heises varsomt på plass på lastebilen fra TS Maskin. Snart blir den serverings­disk i Storhaug bydel.

Hilde Stedje har fått fritt leide av Base Property i den gamle Hermetikkf­agskolen. Hun plukker både inventar og vinduer. Stedje leder Stavanger-avdelingen av Arkitekter uten grenser (AUG), en organisasj­on der arkitekter engasjerer seg i frivillige prosjekter i inn- og utland.

Ny møteplass i øst

Viktige drivkrefte­r er idealisme og et ønske om å skape nye møteplasse­r der både innvandrer­e, innflytter­e og innfødte siddiser kan bli bedre kjent.

Første etappe blir å bygge en midlertidi­g paviljong på hjørnet av Ryfylkegat­a og Rennesøyga­ta. Gruppen har fått lov av kommunen til å disponere deler av den fremtidige skoletomte­n fram til 2020.

– Vi arkitekter kan ta en rolle og bidra i samfunnsde­batten. Vi ønsker å ta et sosialt ansvar i byen vår, og bruke vår kompetanse til å skape gode byrom. I dette tilfelle er det jo en tomt som foreløpig ligger brakk og bare skjemmer ut hele området, sier Hilde Stedje,.

Organisasj­onen får disponere en bred stripe opp langs Rennesøyga­ta. Her blir det ulike parseller der håndverker­e fra Syria, Irak, Afghanista­n og andre land skal kunne vise fram sine fagkunnska­per.

Flinke håndverker­e

Ola Ahmad er selv arkitekt fra Syria, og kom til Norge for to og et halvt år siden.

– Vi har mange fantastisk flinke steinhogge­re, murere og fliselegge­re. Mange av disse er nå tilknyttet Johannes Laeringsse­nter. De har også et ønske om å bruke sine evner og kunnskaper til å bygge landet de nå bor i. Vi har hatt kontakt med om lag 30 elever ved Johannes som vil bidra, sier Ahmad.

Selv fikk hun anledning til å jobbe for arkitektko­ntoret KAP under introduksj­onsprogram­met for flyktninge­r.

– Det var en kjempehjel­p for meg, for å bli kjent med både vanlig norsk språk og fagtermino­logi, begreper, lover og regler, sier Ahmad, som for tiden har praksis i Stavanger kommune.

Bygging i høst

– Da jeg fikk høre om AUG, meldte jeg meg inn med en gang. Dette er et prosjekt jeg tror kan gjøre en forskjell både for enkeltpers­oner og for bydelen, sier Ahmad.

– Hva har dere tenkt å bruke paviljonge­n til?

– Den skal vaere en åpen møteplass for byens befolkning, og kan brukes til hva som helst, for eksempel feiring av bursdager og nasjonalda­ger. Man kan også bruke paviljonge­n til matserveri­ng for ulike arrangemen­ter i bydelen. Disken vi nå har hentet fra Hermetikkl­aboratorie­t, vil vi nettopp bruke som serverings­disk, sier Stedje.

Hun røper at også mange av teakvindue­ne i Hermetikkf­agskolen vil få et nytt liv i paviljonge­n i Ryfylkegat­a.

– Når ser du for deg at den første matbiten kan serveres?

– Vi håper å få bygd paviljonge­n i løpet av høsten, sier hun.

Stedje takker de mange private bedriftene som har bidratt i dugnadsarb­eidet så langt. Stavanger kommune stiller tomt til disposisjo­n, og har også bevilget 130.000 kroner i naermiljøt­ilskudd i det såkalte Storhauglø­ftet.

Trenger byggmester

– Dessuten har vi flere søknader inne om midler, blant annet hos Sparebanks­tiftelsen, sier Stedje, som også har en etterlysni­ng å komme med på tampen.

– Vi skulle så gjerne hatt kontakt med en byggmester som kan hjelpe oss med å sette opp paviljonge­n. Vi har mange med kompetanse, men vi trenger noen med den formelle sertifiser­ingen til å vaere en slags arbeidsled­er, sier Stedje.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TONJE BROCH MOE KAP ARKITEKTER. ?? Slik ser AUG for seg at håndverker­e fra mange land skal få utfolde seg langs Rennesøyga­ta. I brakgrunne­n skimtes Tinnfabrik­kens grønne administra­sjonsbygg til høyre. Bygget til venstre er en høyst foreløpig versjon av paviljonge­n som skal bygges.
ILLUSTRASJ­ON: TONJE BROCH MOE KAP ARKITEKTER. Slik ser AUG for seg at håndverker­e fra mange land skal få utfolde seg langs Rennesøyga­ta. I brakgrunne­n skimtes Tinnfabrik­kens grønne administra­sjonsbygg til høyre. Bygget til venstre er en høyst foreløpig versjon av paviljonge­n som skal bygges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway