Stavanger Aftenblad

Dobbelt så mange valgte borgerlig fremfor kirken

- Synne Borge Foss synne.borge.foss@aftenblade­t.no

VIELSER: I 2017 var det 333 homofile og lesbiske par som giftet seg i Norge. Bare en firedel av disse ble viet i kirken.

Siden 1. januar 2009 har likekjønne­de par fått gifte seg borgerlig i Norge. 1. februar 2017 var den nye liturgien klar og likekjønne­de par kunne fra den dagen få vigsel i Den norske kirke.

I løpet av 2017 var det 82 av i alt 333 ekteskap mellom likekjønne­de, som ble vigslet i kirken. 194 var borgerlige vigsler. Altså over dobbelt så mange. Det var også 46 vigsler i andre trossamfun­n og 11 i utlandet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å. På ssb. no kan du lese mer om endringer i ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Fungerende biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy, er ikke overrasket over tallene fra fjoråret.

– Det var et tall jeg hadde forventet. Mange hadde ventet på denne dagen og planlagt i lang tid å gifte seg så snart det var mulig. Jeg tror derfor ikke at antall vigsler i kirken mellom personer av samme kjønn kommer til å øke de kommende årene. Kanskje heller tvert om, sier hun.

Biskopen er glad for at likekjønne­de par har fått denne muligheten.

– Jeg mener at kjaerlighe­ten har det best under ordna rammer. Altså at alle bør gifte seg, ikke bare leve som samboere. Jeg er derfor glad for at også par av samme kjønn nå har denne muligheten, sier Ådnøy.

Prestene må få velge selv

Hun mener imidlertid at det er riktig at prestene selv får velge om de vil vie likekjønne­de par eller ikke.

– Dette er viktig for prestene å selv få bestemme. Det handler om deres respekt og respekt for deres tro, sier Ådnøy.

Det første paret

Natt til 1.februar 2017 giftet det første homofile paret seg i Den norske kirke. Kjell Frølich Benjaminse­n og Erik Skjelnaes fikk endelig gifte seg med hverandre, etter å ha vaert samboere i 36 år.

– 82 vigsler i kirken av 333 er jo ikke et så høyt tall, men med tanke på at dette bare er tall for 2017, synes jeg det er ganske bra, sier Kjell Frølich Benjaminse­n.

Tall er ikke viktig

Leder for FRI Rogaland (foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold), Benjamin Erikstad mener tall ikke er viktig.

– Antall ekteskap er ikke så viktig. Det som betyr noe er at par med samme kjønn nå har muligheten til å gifte seg i kirken hvis de ønsker det, sier Erikstad.

Tror på økning

Benjaminse­n tror i motsetning til Ådnøy at tallet på vigsler i Den norske kirke kommer til å øke fremover, kanskje allerede denne sommeren.

– Et bryllup er noe folk trenger tid på å planlegge og forberede seg til. I og med at våren og sommeren er den årstiden for flest bryllup, kan det vaere at det kom litt brått på når det ble vedtatt i fjor vinter, sier han.

Må vite at de er velkommen Sogneprest i Tjensvoll kirke, Helge Helgesen, er positiv til vigsel av likekjønne­de i kirken og har selv sagt seg villig til å vie par med samme kjønn.

– Jeg tror dette med skepsis knyttet til homofile og lesbiske spesielt henger igjen her på Vestlandet, derfor er det ekstra viktig at de får høre at de er velkomne til å gifte seg i kirken, sier Helgesen.

Han er positivt overrasket over de nasjonale tallene.

– At tallene viser så mange ekteskap mellom samme kjønn i 2017, synes jeg er overrasken­de. Jeg kjenner ikke til noen i Stavanger bispedømme for 2017, noe som kan tyde på at vi har en lang vei å gå her, sier Helgesen.

Vil ufarliggjø­re det Benjaminse­n håper flere vil benytte seg av muligheten fremover.

– Det kan nok ta litt tid før folk føler at dette blir helt akseptert, men jeg tror på en positiv utvikling og håper at kirken får et åpnere samfunn der det er rom for ulikhet, sier han.

Det handler mest om å ufarliggjø­re det, mener Benjaminse­n.

– Alle mennesker er ulike og jeg mener man ikke skal fordømme noen for den de er. Vi må bare ta et opprør mot kirken og ufarliggjø­re det. Størst av alt er tross alt kjaerlighe­ten, sier han.

Jeg mener at kjaerlighe­ten har det best under ordna rammer. Altså at alle bør gifte seg, ikke bare leve som samboere. Jeg er derfor glad for at også par av samme kjønn nå har denne muligheten.

Fungerende biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy

 ?? FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX ?? Her blir Erik Skjelnaes og Kjell Frølich Benjaminse­n viet som det første homofile paret i Norge. Sogneprest Bettina Eckbo viet paret i Eidskog kirke i Hedmark.
FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX Her blir Erik Skjelnaes og Kjell Frølich Benjaminse­n viet som det første homofile paret i Norge. Sogneprest Bettina Eckbo viet paret i Eidskog kirke i Hedmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway