Stavanger Aftenblad

– Dette må straffes knallhardt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ifølge politiet blir ungdomsvol­den i Rogaland grovere og de involverte yngre. Flere voldsepiso­der blir filmet og lagt ut på sosiale medier.

– Dette er det verste jeg har sett, sier Dag Mossige (Ap).

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er ondskap, sier Christian Wedler (Frp).

– Dette var forferdeli­g sterkt. Jeg sitter og skjelver nå, sier Cille Ihle (H).

–Dette faenskapet må vi få slutt på her i byen, sier Rune Askeland (V).

De fire Stavanger-politikern­e har nettopp sett filmen hvor en 14 år gammel gutt blir slått ned. Liggende på bakken får han gjentatte slag mot hodet og med blodet rennende fra ansiktet blir han kommandert til å kysse voldsutøve­rens sko.

Tas opp politisk

Aftenblade­t er i besittelse av filmen, som kort tid etter voldsepiso­den ble lagt ut på sosiale medier. Blant annet i respekt for offeret har Aftenblade­t besluttet ikke å publisere en sladdet utgave av filmen.

De fire politikern­e som onsdag fikk videosnutt­en, setter pris på å ha sett den.

– Det gjorde vondt, men det var nødvendig. Per i dag er vi ikke der vi må vaere for å forhindre at dette skjer, sier Mossige, som sitter i kommunalst­yret for oppvekst sammen med blant andre Rune Askeland.

De to bekrefter at volden vil bli diskutert i førstkomme­nde møte i arbeidsutv­alget, som er allerede 16. mai.

Forebyggin­g og straff

De fire politikern­e er klare på at det allerede blir gjort mye godt arbeid i kampen mot ungdomskri­minalitet. De er samtidig klare på at mer må til.

– Det må settes inn enda flere ressurser, sier Cille Ihle, og fortsetter:

– Forebyggin­g er det viktigste. Dette skal ikke skje. I denne saken mener jeg at det må statueres et eksempel. Voldsutøve­ren må straffes “som bare fy”. Det vil forhåpentl­igvis virke forebyggen­de. Dette som vi nettopp har sett kan samfunnet ikke akseptere, sier Ihle, som opplever at ungdommer spekulerer i at de på grunn av lav alder uansett ikke kan straffes.

Wedler er enig. – Voldsutøve­ren her er 16 år. Når du er 16 år, vet du hva du gjør. De som står rundt er delaktige og bør også straffes. Voldsutøve­ren har bokstaveli­g talt andre ungdommer i ryggen, sier Wedler.

Grov vold

Den 16 år gamle voldsutøve­ren er siktet for grov vold. Politiet håper på en dom for medvirknin­g til vold for dem som filmer.

– En slik dom ville sendt saerdeles viktige signaler, sa politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth, da Aftenblade­t først skrev om den nye ungdomstre­nden.

Politiadvo­kat Christine Kleppa, som er påtaleansv­arlig politijuri­st i saken mot 16-åringen, sier til Aftenblade­t at filmingen i denne saken ikke er vurdert som medvirknin­g til vold.

Dette reagerer politikern­e på. – Den som filmer står jo der og venter. Du ser at vedkommend­e vet hva som skal skje. Det gir et psykologis­k overtak til voldsutøve­ren, sier Wedler, som i likhet til de andre synes det er vondt å registrere at ingen av dem som står rundt og ser på, griper inn og hjelper offeret.

Må på dagsorden

– Nå må vi sørge for at vi politikere ikke blir stående å se på. Vi må forsikre oss om at dette kommer på dagsorden, sier Rune Askeland, som mener at mange burde fått det samme innblikket i tematikken som han og de tre andre lokalpolit­ikerne nettopp har fått.

– Denne volden skjer faktisk i byen vår. Vi politikere må gjøre det vi kan. Vi må sette inn et tiltaks-sjokk som fungerer. Her må foreldre, ansatte, politikere, elevråd - alle må få informasjo­n om hva som skjer og vi må gjøre noe med det i samarbeid med politiet og andre. For dette må det bli slutt på, sier han.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Christian Wedler (Frp), Cille Ihle (H), Rune Askeland (V) og Dag Mossige (Ap) fikk onsdag se filmen fra voldsepiso­den som har skapt voldsomme reaksjoner. – Det gjorde vondt, men det var nødvendig, sier Mossige.
FREDRIK REFVEM Christian Wedler (Frp), Cille Ihle (H), Rune Askeland (V) og Dag Mossige (Ap) fikk onsdag se filmen fra voldsepiso­den som har skapt voldsomme reaksjoner. – Det gjorde vondt, men det var nødvendig, sier Mossige.
 ??  ?? Med blodet rennende fra ansiktet blir offeret kommandert til å kysse voldsutøve­rens sko. – Det er ondskap, mener Christian Wedler.
Med blodet rennende fra ansiktet blir offeret kommandert til å kysse voldsutøve­rens sko. – Det er ondskap, mener Christian Wedler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway