Stavanger Aftenblad

Stormagede bosspann slår an

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bosspannet Bigbelly er måkenes mareritt og melder selv fra til kommunen når det trenger å bli tømt.

Stavanger kommune var sammen med Tønsberg først ute da tre spann ble satt ut på Torget ved juletider i 2016.

Nå sier seksjonsle­der Trygve Petter Nilsen i Stavanger kommune at anskaffels­en har vaert en ubetinget suksess.

Ingen kryp

– Vi skulle gjerne hatt flere av disse. Alt tyder på at vi kommer til å anbefale at vi går videre med denne type bosspann. Det er dette som er fremtiden, sier Nilsen.

Spannene er fullstendi­g tette. Man legger bosset i en skuff og skyver inn. Så er det borte. Ingen fugler, rotter, veps eller andre kryp kommer seg opp i avfallet.

I tillegg er spannene utstyrt med en komprimato­r som trykker søpla sammen etter hvert. Det betyr at det går om lag seks ganger så mye boss oppi spannet før man trenger å tømme det. Både Nilsen og folkene fra Natur og Idrettsser­vice, som tømmer spannene, kan når som helst sjekke på nettet hvor fulle spannene er. De kan dermed vente til spannet er bortimot fullt før det tømmes.

Både komprimato­ren og senderen får strøm fra et solcellepa­nel på toppen av spannet. Denne smarte detaljen gjør at spannet kan settes opp hvor som helst og flyttes, uten at strømtilko­blingen blir noe problem.

– Vi var litt bekymret i vinter for ladingen, men det gikk helt fint til tross for mye dårlig vaer, sier Trygve Petter Nilsen.

Har tatt av

I Kristiansa­nd har de lag til en spennende tilleggsfu­nksjon for et bosspann i Markens gate. Spannet sørger for gratis wifi for de som oppholder seg i naerheten.

Det er Euroskilt AS som har agenturet for den amerikansk­e oppfinnels­en i Norge. Regionsjef Thor Arne Dybdahl sier at salget har tatt av i Rogaland.

– Ingen tvil om det, når man tenker på at dette var i sin spede begynnelse for halvannet år siden da vi leverte de tre første til Stavanger. I alt har vi levert 43 til Statens vegvesen i Rogaland, blant annet til Byterminal­en og Hurtigbått­erminalen. Kristiansa­nd har kjøpt 22, Sandnes har kjøpt to til Langgata. Stavanger Havnevesen har kjøpt to, i tillegg til de tre Stavanger kommune har på Torget, sier Dybdahl.

– Hvor mye spann?

– Den enkleste varianten kommer på om lag 37.000 uten merverdiav­gift. Men mer enn investerin­gskostnade­n

koster

et

slikt er det viktig å se på hva man kan spare inn på drift, ved å tømme sjeldnere. Det sparer ikke bare penger, men også miljøet, med mindre kjøring. Et spesielt eksempel er spannet vi har satt opp på Judaberg ferjekai. Før måtte spannet tømmes fem ganger i uken. Nå holder det med én gang i måneden. Regner man kjøring, bompenger og det hele, betyr det en innsparing på 245.000 i året bare på det ene spannet, sier Dybdahl.

Politisk damp

Tilbake i Stavanger har Leif Arne Moi Nilsen (Frp), nestleder i kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU), lenge ment at det går for tregt å få skiftet ut de gamle spannene. Han hevder at saken har versert i ni år.

– Er det motstanden fra administra­sjonen, eller mangel på egnet bossdunk-design i verden som er årsaken til at denne saken aldri blir fremlagt med forslag til KMU som bestilt, spurte han i arbeidsutv­alget for KMU på tirsdag.

Aftenblade­t tar med Moi Nilsen og kjøpmann Morten Bjørnsen hos Rolfsen AS på en aldri så liten torgbefari­ng. Både Moi Nilsen og Bjørnsen er svaert så fornøyd med Bigbellys tette spann. – To slike oppe på Arneageren, så er jo problemet løst der, sier Bjørnsen.

Moi Nilsen sier han ikke har lagt merke til at det har stått tre nye bosspann på Torget siden 2016.

– Det visste jeg ikke. Jeg har ikke sett dem før i dag. De kunne godt ha informert oss om at de faktisk hadde funnet et spann som fungerer, sier Moi Nilsen, som imidlertid raskt er på offensiven igjen.

Piggdekk-penger?

– Ja, dette ser bra ut. Var det opp til meg kunne vi bare bestilt 20 slike og satt rundt i byen. Det vil koste om lag en million, men det er penger vi har, etter innkreving­en av piggdekkav­gift i vinter. De pengene skal gå til miljøtilta­k, og det å få kontroll på søppel som flyter i gatene er i høyeste grad et miljøtilta­k sier Moi Nilsen.

Han er også opptatt av at det ikke må vaere for langt mellom bosspannen­e.

– Vi er nå blitt lovet to saker om søppelhånd­tering, først om parker/friområder og så om sentrum. Forrige gang saken var oppe ble det foreslått å fjerne veldig mange bosspann ute i friområden­e. Jeg tror ikke det blir mindre boss i naturen hvis vi fjerner en masse bosspann, sier Moi Nilsen, som varsler en bred høring før politisk behandling.

 ?? EWF/ECO ?? Den amerikansk­e oppfinnels­en Bigbelly har fått innpass i mange europeiske byer, her fra Stockholm.
EWF/ECO Den amerikansk­e oppfinnels­en Bigbelly har fått innpass i mange europeiske byer, her fra Stockholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway