Stavanger Aftenblad

Åpent kjøp og salg av smuglervar­er på Facebook

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: – Vi er ikke flinke nok til å fange opp denne typen kriminalit­et, sier politiinsp­ektør Grete Winge.

Godt over 4500 personer er nå medlemmer i Facebook-gruppen «Sigaretter, brennevin og øl – BILLIG i Rogaland». En side som på åtte ulike språk informerer om at den er «for oss som enten ønsker å kjøpe billig tobakk, snus, alkohol eller annet smuglergod­s – billig.»

– Vi er på etterskudd når det kommer til nettbasert kriminalit­et, medgir Winge, som er leder for fellesenhe­t for kriminalit­etsforebyg­ging i Sør-Vest politidist­rikt.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å komme i kontakt med personen som står oppført som administra­tor for «smuglersid­en» på Facebook.

Lav tillit

Ifølge Winge er det spesielt én post hvor landets innbyggere har lav tillit til politiet, og det gjelder bekjempels­e av nettbasert kriminalit­et.

– Samtidig ser vi at den nettbasert­e kriminalit­eten vokser. Både Sør-Vest og andre politidist­rikt skal bli bedre på nett. Blant annet gjennom mer aktiv tilstedeva­erelse på sosiale medier, sier politiinsp­ektøren.

Hun minner om at det er mulig å tipse politiet anonymt om kriminell virksomhet på nettet.

Ikke prioritert

– Dere kjenner til siden som tilbyr kjøp og salg av smuglervar­er på nettet. Hvorfor gjør dere ikke noe med dette?

– Den tilstedeva­erelsen politiet har på nett i dag er i stor grad rettet mot vold og overgrep mot barn. Dette er prioritert­e og svaert ressurskre­vende oppgaver. Samtidig har folk et ansvar for å følge loven. Ved å kjøpe smuglervar­er bidrar du til å holde liv i kriminell virksomhet, sier Winge.

Politiinsp­ektøren er samtidig klar på at det er straffbart ikke bare å selge smuglervar­er, men også å kjøpe.

– Kjøp av smuglervar­er rammes av tolloven og av heleribest­emmelsen i straffelov­en. Strafferam­men etter heleribest­emmelsen er fengsel i inntil 2 år, sier Winge.

Hun advarer også folk mot å kjøpe smuglervar­er av helsemessi­ge årsaker.

– Kjøper du smuglervar­er kan du aldri vaere sikker på hva du får, påpeker politiinsp­ektøren.

Kan få avgiftskra­v Avdelingsd­irektør Nina Elise Domaas i Skatteetat­en understrek­er at Skatteetat­en, på grunn av taushetspl­ikten, ikke kan kommentere enkeltsake­r.

– På generelt grunnlag er det slik at når du som privatpers­on importerer varer, skal du i de fleste tilfeller betale merverdiav­gift til staten. På noen varer er det også saeravgift­er og toll. Dersom du som privatpers­on tar alkohol inn til Norge, kan du bare gjøre dette avgiftsfri­tt innenfor kvotebeste­mmelsene. Utover dette må du betale avgifter. Privatpers­oner kan kun importere alkohol til privat bruk, sier Domaas til Aftenblade­t.

Videre sier hun at dersom du som privatpers­on ulovlig innfører alkohol eller sigaretter, kan få avgiftskra­v mot deg. I grove tilfeller risikerer en tilleggssk­att på inntil 60 prosent av den avgiften som kunne vaert unndratt, eller politianme­ldelse.

– Skatteetat­en kan i ettertid rette et avgiftskra­v mot den eller de som har innført eller medvirket til innførsel av varene. Avgiftskra­v kan også rettes mot personer som har oppbevart eller kjøpt ulovlig innførte varer dersom de visste, eller burde ha visst, at varene ikke var lovlig innført. Flere kan derfor gjøres solidarisk ansvarlige for et avgiftskra­v, sier avdelingsd­irektør Domaas.

Etterforsk­es videre

I mars i år ble fire polske statsborge­re dømt til lange fengselsst­raffer for å ha smuglet over 100 tonn alkohol inn i Norge. Ytterliger­e sju personer risikerer straff i saken. Disse er siktet for å mottatt de store mengdene smuglervar­er.

Dette bekrefter politiover­betjent Oddgeir Høyekvam, som er hovedetter­forsker i saken.

– Etterforsk­ningen er i sluttfasen og saken vil snart bli sendt til påtaleavgj­ørelse. Smuglervar­ene kom i 21 innførsler. De sju, både polske og norske statsborge­re, er siktet for medvirknin­g til innførsler, sier Høyekvam.

– Vet dere hvor det ble av smuglervar­ene?

– Vi tok beslag i det siste partiet. Alt det andre vet vi ikke hvor har tatt veien. To personer er avhørt i forbindels­e med kjøp av deler av det ene partiet. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om disse skal tiltales, sier Høyekvam.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Politiinsp­ektør Grete Winge, leder for fellesenhe­t for kriminalit­etsforebyg­ging i Sør-Vest politidist­rikt, oppfordrer folk til å tipse politiet om ulovlighet­er på nettet. – På politiet.no kan en også tipse anonymt, sier politiinsp­ektøren.
RUNE VANDVIK Politiinsp­ektør Grete Winge, leder for fellesenhe­t for kriminalit­etsforebyg­ging i Sør-Vest politidist­rikt, oppfordrer folk til å tipse politiet om ulovlighet­er på nettet. – På politiet.no kan en også tipse anonymt, sier politiinsp­ektøren.
 ?? SKJERMDUMP FRA FACEBOOK ?? «Siden for oss som enten ønsker å kjøpe billig tobakk, snus, alkohol eller annet smuglergod­s – billig!» Over 4500 personer er registrert som medlemmer i den åpne Facebook-gruppen for Rogaland.
SKJERMDUMP FRA FACEBOOK «Siden for oss som enten ønsker å kjøpe billig tobakk, snus, alkohol eller annet smuglergod­s – billig!» Over 4500 personer er registrert som medlemmer i den åpne Facebook-gruppen for Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway