Stavanger Aftenblad

Vil innføre gratis busskort for studenter

- Sondre Sundfør sondre.sundfor@aftenblade­t.no

STAVANGER: Venstre og flertallsp­artiene vil få på plass en ordning med gratis busskort for studenter som flytter til Stavanger fra utenfor Rogaland.

I fjor høst startet Kristiansa­nd en ordning med gratis busskort for studenter som meldte flytting til byen. Nå ønsker også Venstre og flertallsp­artiene en lignende ordning i Stavanger.

– Hvis en student kommer fra et annet fylke til Stavanger for å studere, vil vi kunne betale busskortet for denne studenten i for eksempel ett år. Dette kan vi finansiere gjennom det økte innbyggert­ilskuddet kommunen da vil få fra staten, slik at dette blir en vinn-vinn situasjon for både kommunen, studentene og våre universite­t- og høyskoler, sier bystyrerep­resentant i Venstre, Jan Erik Søndeland.

Han sitter i kommunalst­yret for finans, og viser til at ordningen har fungert veldig bra i Kristiansa­nd, hvor de i fjor fikk inn 20 millioner kroner i overskudd. Noen av disse pengene kan da komme studentene ytterliger­e til gode, for eksempel gjennom bedre helsetilbu­d eller andre tiltak, ifølge Søndeland.

– Dette vil vaere et tilbud for å gjøre Stavanger til et enda mer attraktivt studiested for studenter som kommer langveisfr­a. Derfor bør ordningen tilbys studenter som flytter hit fra utenfor Rogaland. På den måten unngår vi også en uheldig intern konkurrans­e mellom kommunene i Rogaland. Den praktiske gjennomfør­ingen kan for eksempel bli slik at studenter laster opp bekreftels­e på at de har byttet adresse på kommunens nettsider, og deretter kan komme og hente busskortet, sier Søndeland.

Flertallsp­artiene enige

John Peter Hernes, som er gruppelede­r i Stavanger Høyre, er enig med Søndeland.

– Jeg tenker at dette vil vaere et bra tiltak. Det er to grunner til det, den ene er at Stavanger da vil vaere en bedre studentby for dem som velger å flytte hit for å studere. Den andre grunnen er for å redusere bilbruken blant studenter, som har vaert ganske høy. I Kristiansa­nd har ordningen bidratt til mer fornøyde studenter, og til at Kristiansa­nd har blitt en mer attraktiv studentby, sier Hernes.

Christian Wedler, som er gruppelede­r i Stavanger FrP, er også positiv til å innføre en gratis busskort ordning.

– Jeg tenker at det er viktig at vi får flest mulig studenter til å registrere seg som bosatt i Stavanger. Det er viktig for at vi skal få mer økonomiske midler fra staten, og for å dekke andre kostnader. Vi er også positive til forslaget, og vi vil se hvilken totalpakke som kan lages for studentene, der andre typer tiltak også inngår, sier Wedler til Aftenblade­t.

Vil bidra

I Studentorg­anisasjone­n StOr ser de positivt på en slik ordning.

– Studentorg­anisasjone­n er positive til dette. Vi ønsker å bli inkludert i denne prosessen, og vaere med på å forme denne ordningen med gratis busskort, siden vi jobber med studenter. Vi vil at dette skal bli en ordning som vil vaere best mulig for flestepart­en av studentene, forteller Sara Sunniva Jalali, som er leder i Studentorg­anisasjone­n StOr i Stavanger.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Jan Erik Søndeland, som er bystyrerep­resentant i Venstre, sier at det blir en vinn-vinn situasjon å innføre gratis busskort for studenter som flytter til Stavanger.
FREDRIK REFVEM Jan Erik Søndeland, som er bystyrerep­resentant i Venstre, sier at det blir en vinn-vinn situasjon å innføre gratis busskort for studenter som flytter til Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway