Stavanger Aftenblad

UiS ber om 150 millioner til utstyr – får 4 millioner

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

UIS: Iselin Nybø (V) har rett i at Universite­tet i Stavanger (UiS) lett får bruk for pengene som kommer tirsdag.

– Skal vi ha forskning og utdanning av topp klasse, trenger vi relevant og bra utstyr. Dette er et viktig tiltak, sier Aleksander Stokkebø (H) i finanskomi­teen på Stortinget.

– Universite­tet i Stavanger (UiS) ønsker dyrere ting enn det vi kan få plass til i revidert nasjonalbu­dsjett. Først og fremst gjelder det nå å beholde det vi får på plass og sikre en enighet med KrF, sier Roy Steffensen (Frp), leder i utdannings­og forsknings­komiteen.

Duoen er på plass i Stortinget for å kaste glans over Iselin Nybøs (V) pengedryss over UiS - i en styrt lekkasje fra revidert nasjonalbu­dsjett (RNB) som kommer tirsdag.

Forsknings- og høyereutda­nningsmini­ster Nybø øremerker 4 millioner kroner til vitenskape­lig utstyr på UiS.

– Og så er det opp til UiS hvordan de vil bruke pengene. Jeg er sikker på at de lett får bruk for pengene, sier Nybø.

Det har hun helt rett i.

UiS-ønskeliste­n

UiS-styret vedtok i oktober i fjor å sende Nybøs departemen­t følgende prioritert­e ønskeliste til arbeidet med statsbudsj­ettet for 2019. y Nybygg, vitenskape­lig utstyr og infrastruk­tur: Startmidle­r til Arkeologis­k museum (15 mill.). Forprosjek­teringsmid­ler til nytt teknologi- og innovasjon­sbygg (20 mill.) og helsebygg (20 mill.). Vitenskape­lig utstyr og infrastruk­tur (137 mill.). Arkiv- og kildesikri­ng (3 mill.). Tre laeringsla­bber (10 mill.). Totalt: 205 millioner. y Strategisk­e satsinger: Rekrutteri­ngsstillin­ger

(34 mill.). Helsesatsi­ng (4 mill.). Totalt: 38 millioner. y Økning i antall studieplas­ser. Midler blant annet til studieplas­ser i sykepleie, ambulansef­ag, medisin, helsesøste­r, sosialt arbeid, hotelledel­se, sosiologi, statsviten­skap, journalist­ikk, internasjo­nal serviceled­else og informasjo­nsog kommunikas­jonsteknol­ogi (IKT). Totalt: Ikke tallfestet. y Endre finansieri­ngskategor­i for studieplas­ser i fjernsyns- og multimedie­produksjon, dokumentar­produksjon og sosialt arbeid. Totalt: Ikke tallfestet.

UiS-rektor Marit Boyesen er veldig glad for pengene.

– På den ene siden er det mye penger, på den andre siden er det et begrenset beløp sammenlign­et med behovene våre, sier hun og nevner i fleng:

Fornying av teknologis­ke laboratori­er og utstyr til fagområder som miljøvennl­ig energi, helsetekno­logi, petroleum, gass og oljeutvinn­ing, digitalise­ring.

Boyesen minner om at forventnin­gene alltid er størst knyttet til presentasj­onen av statsbudsj­ettet om høsten.

Framstøt

I årsrapport­en til UiS for i fjor blir det blant annet vist til faglige og økonomiske konsekvens­er for 16 midlertidi­ge stipendiat­stillinger som går ut i 2019.

«Styret er derfor opptatt av å få omgjort stipendiat­stillingen­e til faste i statsbudsj­ettet som skal utformes for 2019.»

«Heller ikke i 2017 fikk det ferdigpros­jekterte magasinog formidling­sbygget plass på neste års statsbudsj­ett, og det er fra universite­tsledelsen­s side gjort framstøt overfor Kunnskapsd­epartement­et for om mulig å medvirke til fortgang i saken», heter det i årsmelding­en.

Stortinget bevilget fem millioner for 2018 til en utredning av et studium i klinisk medisin i samarbeid mellom universite­t og sykehus i Stavanger og Universite­tet i Bergen. «Styret har store forhåpning­er til at utredninge­n vil resultere i studieplas­ser til Stavanger», heter det.

– Ikke de store grepene

– 4 millioner, statsråd Nybø, er det det eneste du klarer å få på plass til UiS?

– Ja, du mener etter 100 dager som statsråd? Dette er revidert nasjonalbu­dsjett, og det er ikke her at de store grepene blir tatt. Dette er likevel viktige midler for UiS, og utstyr er en viktig forutsetni­ng for forskning.

– Hva med alle de andre tingene UiS ber om?

– Jeg tror ikke UiS nå tenker at «nå slipper vi å snakke med Iselin lenger». Da blir jeg skuffet. UiS har fått en relativ stor økning, og vi må også se resultater av det. UiS er et godt universite­t med potensial til å strekke seg enda lenger. Spesielt på de høyest rangerte midlene så skal vi ha forventnin­ger til UiS, som også skal ha store forventnin­ger til oss, sier Nybø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway