Stavanger Aftenblad

– Dette bruker jeg ikke en halv kalori på

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

FORSAND: 100 innbyggere i Forsand skal si ja eller nei til om Preikestol­en bør flyttes fra Nye Sandnes til Strand kommune. Ordfører Stanley Wirak mener det er helt usansynlig at det kommer til å skje.

– Det må selvfølgel­ig selv få avgjøre hvordan de vil gjennomfør­e dette, men jeg bruker ikke en halv kalori på saken. Preikestol­en kommer aldri til å bli en del av Strand, sier Wirak.

Preikestol­en ligger i Forsand og blir etter planen kommunevåp­enet til Nye Sandnes når de to kommunene slås sammen 1. januar 2020.

Onsdag bestemte kommunesty­ret i Forsand med 9 mot 8 stemmer at bare innbyggern­e på nordsiden av Lysefjorde­n skal få delta i folkeavste­mmingen om å løsrive Preikestol­en fra Nye Sandnes. I verste fall mister Sandnes landets største turistattr­aksjon.

– Departemen­tet har siste ord. Jeg tror de svekker sin sak når de bare lar en liten del av kommunen si sin mening om en så viktig ting, sier Wirak.

– Folk er trøtte og leie Folkeavste­mningen skjer i begynnelse­n av juni. Fylkesmann­en er i gang med å utarbeide et fullstendi­g faktagrunn­lag som kommunesty­rene i Forsand, Strand og Sandnes skal uttale seg til. Saken vil deretter bli oversendt Kommunalde­partemente­t for endelig avgjørelse.

– Dette er en kommunesam­menslåing, ikke en kommeoppde­ling. Hva om de som bor på Gausel plutselig skulle sagt at de ville bli en del av Sandnes, undrer Wirak.

– Du har flere ganger sagt at du nå håper det blir ro rundt prosessen. Men det skjer ikke ut til å skje. Hva tenker du om det?

– Jeg hører på lyden fra folk i Forsand at mange er trøtte og leie. Dette splitter bygda. Dessuten svekker det grunnlaget for skolen i Forsand og det er ikke kjekt. Skal barn som bor naer skolen i Forsand måtte dra til Jørpeland for å gå på skolen? spør Wirak.

Borgli: – Endres ikke

Det er cirka 100 stemmebere­ttigede i den gamle valgkretse­n Kolabygda og over

60 skrev under på innbyggeri­nitiativet til tidligere ordfører Fridtjov Thorsen Norland. Antallet underskrif­ter kan dermed tyde på at Strand-tilhengern­e er i flertall i dette området, selv andre sier de foretrekke­r Nye Sandnes.

Heller ikke varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes mister nattesøvne­n av folkeavste­mningen.

– De må gjerne holde på. Det er en del av demokratie­t, men vi har ikke fått noen signaler fra departemen­tet som tilsier at de vil ta hensyn til en slik folkeavste­mning, sier Borgli.

Han avviser at det er en sak for Sandnes for øyeblikket.

– Vi ser hva som skrives i media, men jeg har ingen tro på at grensene blir endret.

– Forsand må få lov til å forholde seg til dette på sin måte, men det er kommunesty­ret som har forhandlet frem en intensjons­avtale som er tydelig på at Preikestol­en skal bli en del av det nye kommunevåp­enet. Det hadde vaert greit om vi kunne bli ferdige med dette. Vi er allerede i gang med å lage nytt kommunevåp­en og ordførerkj­ede, sier Thor

Magne Seland

(H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway