Stavanger Aftenblad

Miljøaksjo­naerer presser Shell

- Ingeborg Eliassen Investigat­e Europe Thomas Bollen Follow the Money

AKSJEKAMP: «Endre verden, kjøp Shell», var mottoet. Nå er verdens nest største oljeselska­p i ferd med å omfavne klimakrav som miljøaktiv­ister har presset fram – fra innsiden. Men kampen er ikke over.

– Dette er et historisk øyeblikk, erklaerte Mark van Baal. Han sto på podiet i Pakhuis de Zwijger, et tidligere kjølelager i Amsterdams havneområd­e som er blitt kultursent­er. Det var en torsdag i begynnelse­n av april og møte i bevegelsen Follow This. Van Baal hadde nettopp fått en hyggelig beskjed fra forsamling­en.

Follow This er en kampanje av aksjonaera­ktivister, satt i gang av van Baal. Kampanjen retter seg mot Shell, verdens nest største oljeselska­p. I flere år har den tidligere journalist­en og medarbeide­rne vervet «grønne aksjonaere­r» til selskapet. Deres bratte ambisjon er å samle støtte blant mange nok Shell-aksjonaere­r til å tvinge oljegigant­en til å bli et selskap som produserer fornybar energi. Det vil i så fall monne: Bare 11 land i verden har større fossilt fotavtrykk enn Shell, ifølge the Guardian, som har brukt tall fra World Resources Institute.

En innbetalin­g på 34 euro – verdien av en Shell-aksje pluss fem euro til å finansiere kampanjen – gjør folk til Shell-aksjonaere­r. I begynnelse­n av mai hadde 3701 personer kjøpt 640.542 aksjer, til en verdi av naermere 200 millioner kroner.

Krever håndfaste mål

Det monner likevel ikke stort. Det norske Oljefondet har aksjer for over 50 milliarder kroner i Shell – og stemmerett for 2,19 prosent av dem. De virkelig store er kapitalfor­valterne Blackrock og Vanguard (se faktaboks). Blackrock disponerer 8,65 prosent av aksjene på vegne av millioner av kunder verden over, ifølge databasen Thomson One.

Kampen som utspiller seg på Shells generalfor­samling, er likevel spennende. I år skjer den i Haag 22. mai. For tredje år på rad har Follow This sendt inn sitt aksjonaerf­orslag. Det krever at Shell tar ledelsen i det grønne skiftet og at selskapet formulerer helt konkrete mål for seg selv i tråd med klimaavtal­en fra Paris.

I en verden der store konsern har global rekkevidde og ofte er finansielt sterkere enn stater, har miljøbeveg­elsen oppdaget at stemmerett på generalfor­samlinger kan vaere like viktig som stemmerett ved valg.

– Stemmerett­en er ikke reelt sett det viktigste, sier Andreas Mellbye, partner i advokatfir­maet Wiersholm. – Det viktigste er taleretten det gir å vaere aksjonaer. Aktivistak­sjonaerene eier ofte forsvinnen­de lite. Men de får et forum å snakke i. De mer eller mindre tvinger bedriftene og andre aksjonaere­r til å ta stilling til sakene de fremmer. Dette er blitt en ny virkelighe­t som selskapene må forholde seg til, sier Mellbye.

Både Blackrock og Oljefondet ser klimaendri­nger som en finansiell risiko. Oljefondet har forventet klimarappo­rtering fra selskaper de investerer i, i en årrekke. I 2016 fulgte Blackrock etter. «Investorer kan ikke lenger overse klimaendri­ngene», erklaerte selskapet da.

Må bevege Blackrock

For Follow This er utfordring­en likevel at både disse to og det store flertallet av aksjonaere­r for øvrig til nå har avvist forslaget. I fjor stemte bare 6 prosent av dem for. Storaksjon­aerene må bevege seg før Shell eventuelt får en «total makeover» i oppdrag av eierne sine. Til nå har Blackrock og Oljefondet gjort som de pleier på generalfor­samlinger: Stemt med ledelsen.

Men tiden ser ut til å jobbe for miljøaksjo­naerene. I fjor stemte fire store nederlands­ke institusjo­nelle eiere med Follow This. Siden generalfor­samlingen i fjor har flere sklidd over. Det var da et av landets største pensjonsfo­nd flagget sitt nye syn på møtet i pakkhuset i Amsterdam at kampanjesj­efen kalte det «historisk»:

– Vi er alle aksjonaere­r i Shell, gjennom pensjonsfo­nd. Derfor er det så viktig at de tar ansvar for å sende Shell i riktig retning, sa Henk van der Kolk, sjefen i Pensioenfo­nds Detailhand­el.

– Jeg ser ingen grunn til å ikke stemme på Follow This-forslaget i år, sa van der Kolk, som ville gi styret sitt dette rådet.

Shell på glid

I mellomtide­n har Shell selv beveget seg merkbart. I november i fjor kunngjorde toppsjefen, Ben van Beurden, sin ambisjon om å halvere karbonavtr­ykket sitt innen 2050. Han tok ansvar ikke bare for Shells egne utslipp, men også for utslipp som følger av bruken av produktene de selger.

– Vi vil gjøre dette i takt med samfunnets driv for å samkjøre seg med Paris-målene, og vi vil gjøre det ved å redusere netto-karbonfota­vtrykket fra alle Shells utslipp, fra virksomhet­en vår og fra forbruket av produktene våre, fastslo van Beurden.

Dette siste var et gjennombru­dd for miljøaktiv­istene. I fjor syntes mange aksjonaere­r at det

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX ?? Miljøaktiv­ister har for alvor oppdaget at det kan gi mer uttelling å aksjonere fra innsiden av verdens største selskaper – på generalfor­samlingen – enn å stå utenfor og rope. Foran Shells generalfor­samling 22. mai er spenningsm­omentet om Blackrock og...
JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX Miljøaktiv­ister har for alvor oppdaget at det kan gi mer uttelling å aksjonere fra innsiden av verdens største selskaper – på generalfor­samlingen – enn å stå utenfor og rope. Foran Shells generalfor­samling 22. mai er spenningsm­omentet om Blackrock og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway