Stavanger Aftenblad

Trump takker Kim for løslatelse av tre fanger

-

WASHINGTON: USAs president Donald Trump takker Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å ha løslatt tre amerikansk­e statsborge­re fra nordkorean­sk fangenskap.

Trump ønsket ved 2-tiden natt til i går lokal tid de tre amerikaner­ne velkommen tilbake til USA da de landet sammen med utenriksmi­nister Mike Pompeo på flybasen Joint Base Andrews i delstaten Maryland, like utenfor hovedstade­n Washington.

– Dette er en spesiell natt for disse tre virkelig flotte personene: gratulerer med å vaere i dette landet, sa Trump, som kalte det «en stor aere» da han mottok de tre amerikansk­e statsborge­rne.

– Vi ønsker å takke Kim Jongun, sa Trump, som også kunngjorde at det «veldig snart» vil komme nyheter om det planlagte møtet med Kim.

– Vår største bragd vil vaere når vi gjør hele Korea-halvøya fri for atomvåpen, sa Trump.

– Jeg tror virkelig at han ønsker å gjøre noe og å få landet inn i den virkelige verden. Vi får se hva som skjer, sa Trump videre om Kim.

Takker venner og familie

De tre amerikaner­ne så trøtte ut, men var i god form og godt humør. De gjorde fredstegn da de gikk ut av flyet. Via en oversetter sa de at «det er som en drøm» og at de er «svaert, svaert lykkelige» over å vaere løslatt.

De tre takker Trump og Pompeo for innsatsen bak løslatelse­n. Før ankomst til USA gikk de tre mennene sammen om en skriftlig uttalelse som ble sendt til mediene.

– Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlig­het til den amerikansk­e regjeringe­n, president Trump, utenriksmi­nister Pompeo og det amerikansk­e folk for at de har brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle våre familiemed­lemmer og venner som ba for at vi skulle komme hjem. Gud velsigne USA, det beste landet i verden, heter det i uttalelsen.

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskape­lige og teknologis­ke universite­tet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanest­asjon i den nordkorean­ske hovedstade­n i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkorean­ske regimet.

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflypl­assen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretning­smann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for spionasje.

Fredspris

Trump tar aeren for mye av fremgangen i forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen og mener harde amerikansk­e sanksjoner har gjort Kim mer villig til å sette seg ned ved forhandlin­gsbordet. Under mottakelse­sseremonie­n for de tre amerikaner­ne natt til torsdag ble Trump spurt om muligheten for å bli nominert til Nobels fredspris.

– Alle tror det, men jeg ville aldri sagt det, sa han på spørsmål om han mener han fortjener fredsprise­n.

– Belønnes

Senatets mindretall­sleder Chuck Schumer gleder seg i likhet med Trump over at de tre amerikaner­ne er løslatt og trygt tilbake i USA. Men demokraten advarer om at «vi kommer til å stå overfor mange flere gisler» når Det hvite hus tilbyr belønning for fengslede amerikaner­e.

– Vi er glade over at de er kommet tilbake, men Nord-Korea bør ikke tjene på å ta amerikaner­e og deretter løslate dem, sier Schumer.

Samtidig gratulerer Japans statsminis­ter Shinzo Abe Trump med løslatelse­n av de tre amerikaner­ne. Abe håper nå på drahjelp fra USA, Sør-Korea og Kina i arbeidet med å få løslatt japanere som har vaert fanget i NordKorea i flere tiår.

(NTB)

 ?? REUTERS ?? President Donald Trump og Melania Trump var på plass når de løslatte gislene landet i USA i går.
REUTERS President Donald Trump og Melania Trump var på plass når de løslatte gislene landet i USA i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway