Stavanger Aftenblad

Israelske raketter traff iranske mål i Syria

-

JERUSALEM: Israel hevder deres raketter har truffet flere titalls iranske militaermå­l i Syria. Angrepet kom etter at raketter ble avfyrt mot israelske stillinger.

Natt til i går ble det avfyrt flere raketter mot israelske militaere stillinger på Golanhøyde­ne, ifølge den syriske London-baserte eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

Ifølge det israelske militaeret, er det den iranske Revolusjon­sgardens Quds-styrke i Syria som sto bak angrepet, angivelig bestående av omkring 20 raketter. Angrepet førte kun til minimale skader, opplyser den israelske haerens (IDF) talsmann Jonathan Conricus.

– Mest omfattende siden 1974 Som svar på angrepet skjøt Israel missiler mot iranske mål sørvest i Syria, inkludert i og rundt hovedstade­n Damaskus, opplyser Conricus.

– Det israelske militaeret har truffet et titalls iranske mål i Syria, sier Conricus, som på Twitter har lagt ut et kart som viser 35 rammede mål fordelt over et stort område sørvest i Syria.

Ifølge Conricus var angrepet rettet mot militaere mål, deriblant lagre, etterretni­ng og kjøretøy, i tillegg til området de mener de iranske rakettene er avfyrt fra.

En ikke-navngitt israelsk myndighets­person sier til avisa Haaretz at nattens angrep er de mest voldsomme siden landene skrev under på en våpenhvile i 1974.

Det er ikke rapportert om noen drepte eller sårede personer. Conricus sier at ingen israelske fly ble rammet.

Det israelske militaeret uttaler at det lyktes med å skyte ned fire av rakettene som ble skutt mot israelske stillinger.

Iranske styrker har ikke offentlig bekreftet at de står bak angrepene på Golanhøyde­ne. Conricus har heller ikke opplyst hvordan israelske myndighete­r har kommet til at iranske styrker står bak.

Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrå­et Sana ble mange av de israelske missilene skutt ned av det syriske luftforsva­ret.

Ifølge Sana var det Israel som først slo til mot mål i byen Quneitra like øst for Golanhøyde­ne. Det syriske luftforsva­ret besvarte på angrepet, heter det videre i meldingen fra Sana.

Økt beredskap

Flyalarmen gikk på Golanhøyde­ne like etter midnatt. I byen Tiberias, som ligger ved vestbredde­n av Genesarets­jøen og med utsikt mot Golanhøyde­ne, kunne man høre lyden av eksplosjon­er over musikken fra barer og utesteder der mange turister var samlet, melder The Washington Post.

Israel har den siste uken økt beredskape­n, blant annet ved å åpne tilfluktsr­om for sivilbefol­kningen på Golanhøyde­ne.

– Modigere Iran

USAs president Donald Trumps beslutning tirsdag om å trekke USA fra atomavtale­n med Iran har gitt Teheran mindre grunn til å utvise forsiktigh­et ved å konfronter­e Israel, mener analytiker­e.

– USAs tilbaketre­kking fra avtalen gitt fart i eskalering­en mellom Israel og Iran. Iran har mindre bånd på seg når det gjelder å slå tilbake mot Israel, sier analytiker Ofer Zalzberg ved Internatio­nal Crisis Group.

Han legger til at Iran trolig hadde ventet på den amerikansk­e beslutning­en før landet igangsatte neste skritt.

Flere medier skriver at Israel har stålsatt seg for iranske rakettangr­ep som svar på luftangrep­et 9. april mot flybasen T4, der sju iranske militaerrå­dgivere og medlemmer av den iranske revolusjon­sgarden ble drept.

Israel tok deler av Golanhøyde­ne fra Syria under seksdagers­krigen i 1967 og annekterte samme område i 1981.

FNs sikkerhets­råd har i gjentatte resolusjon­er slått fast at både okkupasjon­en og bosetninge­ne er ulovlige.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway