Stavanger Aftenblad

Flau retorikk av Siv Jensen

- Sayna Etminan Internasjo­nalt ansvarlig i Rogaland AUF

POLITIKK: Når Siv Jensen på landsmøtet til Frp sier at en gruppe i samfunnet bare er norske på papiret, ikke i hjertet, treffer hun en nerve. Disse ordene bidrar til å gjøre livet for en med hver fot i to land enda vanskelige­re.

Kjaere, alle sammen. Ett minutts stillhet for kongens fantastisk­e tale:

Nordmenn er nordlendin­ger, trøndere, sørlending­er – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanista­n, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria (kong Harald, 2016).

Og ingen politiker har retten motsi det. La oss stå fast på det.

til å

Møtt med jubel

«Innvandrer­e som ønsker å bo i Norge, skal respektere norske verdier og regler. De må laere seg norsk slik at de kan få en jobb og en fremtid. Det er det mange innvandrer­e som gjør. Men dessverre gjelder det ikke alle. Det finnes eksempler på mennesker som fnyser av våre verdier om ytringsfri­het og likestilli­ng, og kriminelle gjenger og ungdommer som er i direkte opposisjon mot norske verdier, lover og regler. Det finnes foreldre som sender sine barn ut av landet på koranskole­r fordi de har blitt «for norske», og personer som mener koranen står over norsk lov. De er kanskje norske på papiret – men de er det ikke i hjertet!» Dette sa Siv Jensen i talen sin på landsmøtet, der hun ble møtt med jubel fra den store folkestrøm­men som beundrer hennes pågangsmot, fremfor mangel på ydmykhet.

Når vår egen finansmini­ster mener at en gruppe i samfunnet bare er norske på papiret, ikke i hjertet, treffer hun en nerve. Disse ordene bidrar til å gjøre livet for en med hver fot i to land enda vanskelige­re.

Det er direkte flaut at en finansmini­ster med en såpass høy posisjon tillater seg å bruke slikt språk og retorikk i politiske sammenheng­er. Å klassifise­re seg selv som et parti for «folk flest», er et utsagn som kolliderer med den retorikken som blir ført fra partiets program.

Det viser bare at politikern­e i regjering ikke tar ansvaret deres på alvor, og prioritere­r elitetropp­en, ikke samfunnet forøvrig.

Hva er norske verdier?

Fordi hva er egentlig norske verdier? Det er diskuterba­rt, men noe som er klart, er at norske verdier handler om de mest grunnlegge­nde prinsippen­e, som at alle mennesker kan vaere seg selv, uavhengig lommebok, bakgrunn, kjønn og kultur.

Samfunnet vårt er bestående av mennesker fra både majoritets- og minoritets­kulturer. Når hun slenger frem en fasit på hva det vil si å vaere «norsk», truer hun hele det flerkultur­elle og mangfoldig­e Norge.

Ikke en politikers ansvar

Å kalle andre mennesker for «norsk» eller «ikke-norsk», ligger ikke i politikern­es ansvar. Deres jobb er å skape et bedre samfunn for alle sammen, å skape flere arbeidspla­sser og føre god integrerin­gspolitikk slik at alle mennesker, uavhengig bakgrunn, får innpass i arbeidsmar­kedet.

Når Siv Jensen velger å blande seg inn i hvordan mennesker identifise­rer seg selv, mener jeg hun tråkker over en omfattende verdidebat­t. Da er ikke jobben godt nok gjort!

Men folkens – det er ikke noe nytt at Fremskritt­spartiet fører en politikk som er direkte polarisere­nde og skaper splittelse­r mellom befolkning­en i Norge.

La oss stå fast

Spørsmålet er når samfunnet skal ta til motmaele og innse hvor farlig denne retorikken er. Det er vi som bestemmer om slike politikere uten noe hensyn til befolkning­en, har retten til å styre. For er vi ikke alle enig om en ting? Nordmenn er nordlendin­ger, trøndere, sørlending­er – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanista­n, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria (kong Harald, 2016). La oss stå fast på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway