Stavanger Aftenblad

Gjenåpning av banen er målet

- Trond Egil Aasen Bøe Leder i foreningen Ålgårdbane­ns venner

JAEREN: Ålgårdbane­n tilhører de kommende generasjon­er, derfor er det viktig å tenke seg godt om før man river bort skinner og sviller for lettere å gå tur.

Aftenblade­t, ved Geir Sveen, skriver 7. mai en artikkel om Ålgårdbane­n. Her gjør stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk (SV) det klart at hun vil presse på for en gjenåpning. Som leder av banens venneforen­ing kan jeg ikke annet enn å applaudere Lerbrekks initiativ. Initiative­t trenges, for som artikkelen dessverre viser – noen ønsker å rive bort skinner og sviller for lettere å gå tur.

En liten presentasj­on

Sveen har skrevet om denne problemati­kken en rekke ganger. Dessverre har han heller ikke denne gang tatt seg tid til å snakke med Ålgårdbane­ns venner. Mulig det derfor er på plass med en liten presentasj­on: Ålgårdbane­ns venner hadde sin spede start i 2004 og har siden gradvis økt aktivitets­nivået. Å jobbe for en snarlig gjenåpning, er selvsagt nedfelt i formålspar­agrafen.

En gjenåpning er på mange måter riktig og naturlig: Gjenåpnet Ålgårdbane vil redusere presset på veinettet på Nord-Jaeren og bidra til å minske behovet for enda mer bompenger. Kostnadene er heller ikke avskrekken­de. Med ny togtrafikk kan flere bygge og bo på Ålgård, et sted hvor det er lite konflikter med jordvern. Og ikke minst: Klimagassu­tslipp og mikroplast­utlslipp (fra bildekk) vil også begrenses.

Samtidig vil venneforen­ingen også bevare Ålgårdbane­n som det kulturminn­et den er i dag frem til en gjenåpning kommer. De siste årene har vi vaert ansvarlig for dresinutle­ien på banen. For å holde dette publikumst­ilbudet åpent, har medlemmene lagt ned hundrevis av dugnadstim­er i året.

Mens staten bevilger atskillige titalls millioner for å holde Flekkefjor­dbanen åpen for dresinkjør­ing, og kanskje engang veterantog, driver vi uten noen som helst form for offentlig støtte. Vi må snu på hver eneste krone, og sliter også med at banen er brutt opp i tre forskjelli­ge strekninge­r, noe som gjør tilbudet tyngre og mindre rasjonelt å drifte.

Tungt kan det vaere

Likevel ser publikum ut til å like det vi gjør! Vi får besøk fra inn- og utland, store og små – og kanskje er det nettopp disse besøkene som motiverer oss frivillige til å ikke gi opp. For tungt kan det absolutt vaere, saerlig når riving og fjerning av historisk infrastruk­tur stadig løftes frem igjen og igjen av et knippe aktører.

Hvem tilhører egentlig denne banen? Artikkelen gir svaret: Alle sammen gjennom Bane Nor/Jernbaneve­rket. Men hvem er så den rette til å avgjøre dens skjebne: En ivrig rittsyklis­t fra Lyefjell? En bilselger fra Ganddal? En lokomotivf­ører fra Bryne? Kanskje er det ingen av disse… Kanskje er det en liten treåring fra Ålgård, som en gang skal få muligheten til å reise med toget til og fra hjemstedet sitt – uten at noen på forhånd har lagt sterke føringer og dermed spolert muligheten. Ålgårdbane­n tilhører de kommende generasjon­er, derfor er det så viktig å tenke seg godt om. Tilrettela­gte turveier har man overalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway