Stavanger Aftenblad

Vi tilrettele­gger for en ny milliardin­dustri

- Harald Minge Adm. dir., Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

NAERINGSUT­VIKLING: Når et større internasjo­nalt selskap innen kraftkreve­nde industri kan tjene hundre millioner kroner i året på å etablere seg hos oss i stedet for i Storbritan­nia, begynner vi virkelig å snakke om et stort konkurrans­efortrinn.

Best på pris og rammebetin­gelser har ikke akkurat alltid vaert vårt trumfkort i arbeidet med å attrahere nye bedrifter til Stavanger-regionen. Det har likevel vaert mange gode og naturlige grunner, spesielt for industribe­drifter innen olje og gass, til å etablere seg her.

Spørsmålet er imidlertid hvilke incentiver som framover blir nødvendige for at vi skal tiltrekke oss kompetanse­bedrifter og dermed generere nye arbeidspla­sser når vi skal ut og selge regionen i et mildest talt tøft marked. Svaret er enkelt: Du kommer ikke utenom pris og øvrige rammebetin­gelser, men også verdier som baerekraft, demokrati og stabilitet veier tungt. Det spesielle med prosjektet som nå ledes av gruppering­en Ryfylke IKS, Haugaland vekst, kommunene Sauda, Suldal, Hjelmeland, Forsand, Strand, Tysvaer, Time, Sokndal og Bjerkreim, samt Fylkeskomm­unen er at det tar alle disse elementene opp i seg.

Billigst

Å tilrettele­gge for kraftkreve­nde industri i vår region, er å utnytte vårt konkurrans­efortrinn optimalt. Billigst på ren energi, billige og tilrettela­gte tomter, midt i et «cable corner» med fiber- og strømkable­r til England og Tyskland og med passelig kjølig klima. Når et større selskap kan spare store beløp på å etablere seg i Rogaland i stedet for i Storbritan­nia, snakker vi om en enorm fordel. Spesielt behovet for datasentre i Europa er meget stort, og Green Mountain på Rennesøy er allerede internasjo­nalt anerkjent og utfordrer med behov for vekst og mer areal. I tillegg er man i gang med å tilrettele­gge en rekke tomter i hele regionen som har den rette lokasjonen i forhold til fiber og krafttilga­ng. I hele ni steder i fylket legges det til rette for naeringsto­mter.

Går i rett retning

Utgangspun­ktet er altså at vi i vår region er storekspor­tør av energi som råstoff i stedet for å foredle denne i produksjon og skape verdier og arbeidspla­sser lokalt. Nå jobbes det med en helhetlig strategi som kan endre hele dette bildet. Selv om mye arbeid gjenstår, er det grunn til å merke seg at rammebetin­gelsene går i rett retning.

Elavgiften er fjernet og regjeringe­n har presentert sin datasenter­strategi hvor det ikke bare er svaert høye ambisjoner, men hvor det også følger penger med til fiberinfra­struktur. Men viktigst av alt: Naeringsli­vet har for alvor begynt å se naeringens potensial.

Krevende prosess

Framover skal vi gjennom en krevende prosess hvor samspillet mellom kommuner, fylkeskomm­une og naeringsli­vet blir helt avgjørende. Om det ikke skal tas snarveier i prosessen, så er det i hvert fall helt nødvendig at det lages en «fasttrack-løsning» som sikrer framdrift.

Behov for fiber og strøm vil øke dramatisk når noen av de store kundene gjør sitt inntog, og da gjelder det å komme behovene i forkjøpet. Skal vi plukket ut et incentiv som i dag er argumentet mot å flytte fra Manchester til Rennesøy, så er det mangelen på robust fiberkommu­nikasjon med utlandet. Nettopp derfor er det så viktig å beholde ambisjonen om å få NO-UK.com-kabelen til England på plass snarest mulig, og i henhold til ambisjonen (2020). Det må dessuten vaere tellekant på tilgjengel­ige naeringsto­mter med nødvendig infrastruk­tur og en friksjonsf­ri prosess, slik at potensiell­e kunder raskt kan få etablert seg. Dette er et miljø som ikke har overdreven tålmodighe­t når det gjelder langdryge offentlige prosesser.

Incentiver i verktøykas­sen

Svensken Matz Engmann er mest kjent for å ha fått Facebook til å etablere seg med et stort datasenter i Luleå. Han viste at det går an, selv for en liten kommune, og få dette til hvis det jobbes målrettet og med gode incentiver i verktøykas­sen. Engmann er nå engasjert av Ryfylke IKS som konsulent. Framover trenger vi nettopp dedikerte ressurser som selger Stavanger-regionen og driver oppsøkende virksomhet mot potensiell­e bedrifter som ønsker seg hit. Å dra ut i verden med dette prosjektet og disse incentiven­e i kofferten må vaere en drøm for et godt salgsteam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway