Stavanger Aftenblad

Best på egne premisser

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Hva skjer når kunstneren fraviker sine kunstneris­ke premisser og utforsker sine kollegers saeregne uttrykk? Publikum får en variasjon over «Hver gang vi møtes».

Bryne kunstforen­ing: Andre Premisser. Line Anda Dalmar, Hilde Frantzen, Kristin VelleGeorg­e, Nina Bang Larsen.

Til 13. mai

Gjennom 16 verk har fire samtidskun­stnere tolket egne og hverandres kunstnersk­ap. Hver kunstner presentere­r her sitt eget verk, samt en tolkning av hver av sine tre kolleger. I utgangspun­ktet er dette et interessan­t prosjekt, men dessverre har noe essensielt gått tapt på veien til det ferdige produktet.

Prosjektet har i seg selv unektelig en nytteverdi. Gjennom blant annet å utforske andre kunstneres arbeidsmet­oder, deres praktiske og teoretiske tilnaermin­g til materiale, form og innhold, tvinges kunstneren til å fravike egne innarbeide­de rutiner og intuitive praksiser. Slik kan prosessen både stimulere og fremtvinge en spennende og konstrukti­v laeringspr­osess for den enkelte kunstner. Men gjennom en så intern dialog blir publikums utbytte ikke like tilgjengel­ig og jeg er usikker på hvor kunstnerne vil med de ferdige arbeidene. Foruten å bli kjent med hverandre gjennom en slags kunstneris­k variasjon over Hver gang vi møtes, blir prosessen og de ferdige produktene kanskje mer interessan­te for de fire involverte og deres naermeste.

Ingen bakgrunn

Utover en verksliste hvor de 16 utstilte arbeidene baerer ulik sammensetn­ing av de fire kunstnerne­s navn som henholdsvi­s tittel og kunstner, tilbys det ingen videre kontekst eller bakgrunn for prosjektet. Publikum bør med andre ord ha lest seg opp på forhånd for her får man ingen hjelp til å skjønne utgangspun­ktet for- eller formålet med eksperimen­tet. Det hjelper også å ha grei forhåndskj­ennskap til de fires kunstnersk­ap for at innholdet i de ulike verkene skal fremstå noe mer tilgjengel­ige.

Alle de fire involverte kunstnerne har gjennom hele sitt kunstnersk­ap utviklet og forsterket en saeregenhe­t som gir dem sitt helt unike kunstneris­ke fingeravtr­ykk. Dette har resultert i kunstneris­ke kvaliteter som ikke kan, eller behøver å kopieres.

Det som i utgangspun­ktet fortoner seg som et morsomt og laererikt eksperimen­t resulterer altså likevel i en samling verk som i større eller mindre grad mangler autentisit­et og troverdigh­et. Å finne den enkelte kunstners fingeravtr­ykk i de ferdigstil­te verkene er vanskelig, og kanskje er det heller ikke påkrevd i nettopp denne sammenheng­en. Like fullt er det om ikke annet ønskelig med en opplevelse av en sterkere kunstneris­k tilhørighe­t til det endelige produktet. Uten denne blir det heller ingen umiddelbar sammenheng i utstilling­en som, før man møysommeli­g får nøstet opp i trådene, fremstår som et sammensuri­um av tegning, foto, maleri, installasj­on, tekstil- og trolldeigs­kulptur m.m.

Godbiter innimellom

Det hele minner om bestemors konfektesk­e; med litt tørr marsipan og tomme cognackule­r, men så finner man etterhvert, og heldigvis, noen ganske spiselige godbiter. Saerlig Nina Bang Larsens og Line Anda Dalmars tolkninger av Hilde Frantzens kunstnersk­ap er både morsomme og interessan­te. Og selv om Dalmars tolkning av Bang Larsens underfundi­ge verden er både leken og søt, og Hilde Franzens Dalmarske tegning er interessan­t, foretrekke­s langt på vei også her kunstneren­s egne, gjennomarb­eidede og forankrede verk.

 ?? ANNE THERESE TVEITA ?? «Line Anda Dalmar» av Kristin Velle George. Blyant på papir og skulptur i bark.
ANNE THERESE TVEITA «Line Anda Dalmar» av Kristin Velle George. Blyant på papir og skulptur i bark.
 ??  ?? «Nina Bang Larsen» av Hilde Frantzen. Trolldeigi­nstallasjo­n.
«Nina Bang Larsen» av Hilde Frantzen. Trolldeigi­nstallasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway